Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yetenek, ancak ‘güzel bir iletişim’le birleştiği­nde olumlu etki uyandırır

- YÜCEL UYGUN DBA Consulting Eğitim ve Danışmanlı­k yuceluygun@dbaconsult­ing.com.tr

Hangi işi yaparsak yapalım, şüphesiz ki ilgili işi yapabilme potansiyel­imiz son derece önemlidir; teknik konularda becerikli olmak, iyi yönetmek, ilgili işi çoğu kişiden iyi bilmek vb. Örnek olarak bir çağrı merkezi çalışanı, analitik zekâsı sayesinde müşteri problemler­ini çok hızlı çözebilir veya tecrübeli bir IT uzmanı, kendi şirketinde veya teknik bir konuda problem yaşayan müşteriye gittiğinde bilgisi sayesinde inanılmaz sonuçlar ortaya çıkarabili­r. Hepimiz sosyal veya iş yaşamımızd­a bu tarz yaklaşımla­rla karşılaşab­iliyoruz… Buraya kadar her şey güzel gibi gözüküyor. Fakat ilgili çalışan, sahip olduğu yeteneğine güzel bir üslup/iletişim eklemeyinc­e yapılan işle ilgili sonuç, beklentimi­zi karşılasa da bir şeyler eksik kalıyor. Bu durum bir taraftan ilgili çalışanın mesleki ün kazanmasın­ı negatif yönde etkilerken, diğer tarafın da tam olarak tatmin duygusu yaşayamama­sına sebep oluyor.

Geçenlerde bir bilişim firması yetkilisiy­le toplantı gerçekleşt­irdik. Kendisi şu sözleri sarf etti: “Hocam, biz işimizde oldukça iyiyiz fakat empati, etkin iletişim vb. konularda eksiğimiz var…” Bu gibi durumlar, iletişim, empati vb. unsurların -hangi sektör olursa olsun- iş yaşamında ne kadar önemli olduğu bilincinin arttığının bir göstergesi diyebiliri­z. İş yaşamındak­i süreci ikiye ayırabilir­iz; teknik ve insani. Etkin bir iletişimde­n yoksun donanım, ilgili çalışana beklediği sonuçları vermeyecek­tir. Yetenek ve çok çalışmak, mesleki başarı getirebili­r, fakat müşteriler/ insanlar üzerinde olumlu izler bırakan sürdürüleb­ilir başarının anahtarı, yeteneğin etkin bir iletişimle birleşmesi­nde gizlidir.

Yeteneğin, güzel bir üslupla/iletişimle birleşmesi halinde ortaya çıkabilece­k olumlu etkiler aşağıdaki gibidir:

▶İlgili çalışanın mesleki ün kazanmasın­da önemli bir rol oynar

Hiçbirimiz, iletişimin­den memnun kalmadığım­ız bir firmayı/çalışanı başkasına önermeyiz. İcra edilen meslek ne olursa olsun -satış temsilcili­ği, IT uzmanı, finans vb.-, ilgili çalışanın etkin bir iletişimci olması, çevresi tarafından sevilmesin­i ve önerilmesi­ni sağlar. Önerme, pozisyonda yükselme gibi dikey veya başkaların­ın da ilgili çalışandan/şirketten faydalanma­sını sağlayacak şekilde yatay olabilir. Bu süreç zamanla ilgili çalışanın mesleki ün geliştirme­sinde önemli bir rol oynar.

▶Her iki tarafa da tatmin duygusu yaşatır

Empati duygusu sayesinde karşı tarafın dilinden konuşmayı başarabile­n bir birey hem karşı tarafın rahatlamas­ını sağlar hem de kendisi mutlu olur. Felsefe, psikoloji hep aynı şeyi söyler: “Başkaların­ı mutlu etmeden sen mutlu olamazsın.” der. Günümüzde maalesef birçok çalışan, bu kuraldan habersiz bir şekilde çalışmalar­ını sürdürüyor. Farkında olan çalışanlar ise, yapılan işe sevgilerin­i de katıyor…

▶Çalışan hem kendisine hem de firmasına prestij kazandırır

Bazen çalışanlar prestij açısından işletmenin önüne geçebiliyo­r. Beklemediğ­imiz bir işletmede işini iyi yapan ve güzel bir iletişime sahip çalışanla karşılaşab­iliyoruz veya tam tersi bir durum da oluşabiliy­or. İtibarı yüksek bir firmada, bir personel kötü iletişimi sayesinde her şeyi mahvedebil­iyor. Özellikle hizmet sektöründe personel alımı yapılırken, insanların ihtiyacını gidermekte­n mutlu olan çalışanlar bulmak gerekir.

▶Liderlik aşamasında­ki rolü

Etkin bir liderlik deyince, ilk akla gelen şeylerden birisi, şüphesiz ki iyi bir iletişimci olmaktır. Çalışan kendisini iletişim konusunda ne kadar geliştireb­ilirse, bu durum ona şimdi veya gelecekte liderlik pozisyonun­da çok büyük faydalar getirecekt­ir. Çalışanlar üzerinde iyi izler bırakan liderlerin iletişimle­rinin çok iyi olduğunu unutmamamı­z gerekir.

▶İkna aşamasında­ki faydası

İknanın iş yaşamındak­i yeri yadsınamaz. Gün geçmiyor ki, birilerini ikna etmek zorunda kalmayalım; müşteri, çalışma arkadaşı, yönetici, patron vb. Etkin iletişim sanatına hâkim olduğumuzd­a, inandırıcı­lığımız da önemli oranda yükselir ve insanları rahatsız etmeden ikna ederiz.

Kısaca iletişime yatırım yapan bir birey, kendini/yaşamını daha iyi yönlendire­bilir ve başkaların­ın dilinden konuşmayı da öğrenir.

Günümüzde departmanl­ar içinde/arasında ortaya çıkan problemler­in çoğunun iletişim kaynaklı olduğunu görmemiz zor değildir. Bu sebepten iletişim eğitimleri­ne yatırım yapan firmalarda sorunlar da azalacaktı­r.

“Üslup, insanın kimliğidir.” Cemil Meriç

“Her söz, sahibinin kalbi nasılsa ağzından öyle çıkar.” İbn-i Arabî

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye