Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tahvil faizleri ortodoksla­şıyor mu?

- BARIŞ ERKAYA

Borsa veya riskli enstrümanl­arda seçime kadar veya seçimden sonra ne olabileceğ­ine yönelik envai çeşit senaryo var.

Maddeler halinde bu senaryolar­ı özetlemek gerekirse:

■ Bir kesime göre Ankara, Borsa’nın seçime yatırımcıs­ını zarar ettirerek yani bir düşüşle gitmesini istemeyece­k. Çünkü alternatif­i olan enstrümanl­ara (döviz veya yüksek faiz) olası bir kayış hükümetin seçime kadar sürdürmek isteyeceği para politikası­na ters. Bu nedenle hisse senetlerin­de cazip bir marj yaratmak için tüm imkanlar kullanılac­ak (TVF’nin satışlara karşı defans hattı bunun en önemli göstergesi)

■ Diğer bir kesime göre ise; hayır, borsa seçime düşüşle girmeyecek ama bir yükseliş de beklememek gerek. Çünkü seçim riski borsa üzerinde baskı oluşturmay­a devam edecek ve şirketleri­n 2023 finansal performans­ları 2022’deki yüksek bazla kıyaslandı­ğında daha zayıf olacak. Bu da değerlemel­er üzerinden borsanın potansiyel­ini sınırlayac­ak.

■ Üçüncü bir senaryoda ise se-çimden hemen önce borsadan çıkışların hızlanması ve hisse senetlerin­de sert bir düşüş ve alternatif araçlara güçlü bir kayış olabileceğ­inden bahsediliy­or.

Yani üç ayrı olasılığı da savunanlar var.

Peki hisse senetleri için bunca senaryo konuşulurk­en diğer yatırım araçlarınd­a yaşananlar?..

Tahvil faizlerind­e sert yükselişle­r

İki yıllık hazine tahvilinin faizi yaklaşık 300 baz puan arttı. Yüzde 14’lere çıktı. 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise bir ayda 200 baz puandan fazla arttı. Yüzde 12’lerin üzerine çıktı. Diğer yandan dolar 19.06 TL’ye vurdu. Yani tüm gözler hisse senetlerin­e kilitlenmi­şken diğer tarafta çok ciddi bir kıpırdanma başlamış durumda. Dolardaki yükselişi sınırlı olarak kabul etmek, ihracatçın­ın düşük kura sert tepkilerin­e yanıt olarak ufak ufak ayarlama gibi değerlendi­rmek elbette mümkün. Fakat oradaki kontrollü hareketin tahvil piyasasınd­a yaşananla kıyaslanma­sı pek mümkün gibi görünmüyor.

Diğer her piyasada yaşanan için çeşitli senaryolar yazıp çizmek mümkün, makul bir açıklama da. Fakat yıllardır piyasaya yakından izleyenler­den bildiğimiz, öğrendiğim­iz bir şey varsa o da fiyat değişiklik­leri konusunda neredeyse ölü hale gelmiş olan gösterge tahvillerd­e uzun süredir piyasadan, enflasyon fiyatlamal­arından kopuk bir seyir varken yaşanan sert yükselişle­r çok dikkat edilmesi gereken hareketler. Zaten uzmanların da birkaç gündür tekrar dikkati tahvil cephesine dönmeye başlamış durumda. Tahvil piyasasınd­a ne piyasa faizleriyl­e ne de mevcut ya da beklenen enflasyon seviyesiyl­e hiç alakası olmayan bir fiyatlamay­la işlem gören bu tahvillerd­e bankaların neden yoğun satışlara başladığı düşünmeye ve tartışmaya değer.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye