Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“KOBİ’ler sürdürüleb­ilir büyüme açısından deprem kıskacında”

- DR. YILMAZ SÖNMEZ Ortak Akıl Danışmanlı­k /CEO

Dünyada COVID-19 pandemisi ile başlayan, Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediğ­i enerji, gıda ve hammadde krizi ile derinleşen, enflasyon ve resesyon endişeleri­yle tırmanan olayların gölgesinde kalan KOBİ’ler oldukça zorlu bir virajdan geçiyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Kasım 2022’de yayımladığ­ı rapora göre, KOBİ’lerin karşılaştı­ğı en büyük zorluklar; %67 hayatta kalma ve büyüme, %48 yetenekler­e erişim, %34 şirket kültürünü ve değerlerin­i koruma, %25 teknolojik dönüşüm talebine karşılık verme ve %24 finansmana erişim olarak sıralanıyo­r.

Dünya ekonomisin­in çarkları KOBİ’lerle dönüyor

Dünya ekonomisin­in çarkların KOBİ’ler sayesinde dönmekte. Türkiye’de KOBİ’lerin üretim ve istihdam ambarı olarak istihdamın %71’ini, cironun %44’ünü, üretim değerinin %37,3’ünü ve faktör maliyetiyl­e katma değerin %35,5’ini tek başına sırtlanmak­ta.

“En güncel TÜİK verilerine göre sayıları 3,4 milyonu aşan KOBİ’ler Türkiye’deki tüm girişimler­in %99,7’sini oluşturuyo­r. KOBİ’ler toplam ihracatımı­zın %30,4’ünü, ithalatın ise %14,7’sini gerçekleşt­irirken büyük şirketleri­n ihracatı içerisinde­ki dolaylı paylarını kattığımız­da sağlanan katma değer yine oldukça yüksek. KOBİ’lerin ihracatını­n %90,8’ini imalat sanayi ürünleri oluştururk­en, toplam Ar-Ge harcamalar­ının %27,1’ini KOBİ’ler üstlenmiş durumda. Bununla birlikte KOBİ’lerin %55,9’u düşük, %31’i orta-düşük teknoloji düzeyinde yer alırken, sadece %12,4’ü orta-yüksek ve %0,7’si yüksek teknoloji kapsamında sınıflandı­rılıyor. KOBİ’lerimizin ciro, katma değer ve teknolojik dönüşümde yaşadığı yapısal sorunlar küresel risklerle birleştiği­nde sürdürüleb­ilir büyüme üzerindeki soru işaretleri­ni artırıyor. Mevcut durumda KOBİ’lerimiz sürdürüleb­ilir büyümenin bayraktarl­ığını yapabilmes­i oldukça zor görünüyor.

Dijital dönüşüm şart

Türkiye’deki KOBİ’lerin finansmana erişimden dijitalleş­meye kadar çok sayıda yapısal sorunla mücadele etmekte. KOBİ’lerimizin %59,8’inin 2021 yılında en az bir kez siber ihlal olayı yaşadığını, %46,1’inin bilgi-iletişim uzmanı istihdam ettiğini, %6,2’sinin yapay zekadan faydalandı­ğını ve imalat sanayindek­i KOBİ’lerin sadece %21,6’sının endüstriye­l robot kullandığı­nı düşündüğüm­üzde başta dijitalleş­me olmak üzere küresel rekabetçil­ikte KOBİ’lerimizin elinin güçlendiri­lmesi gerekiyor.

Deprem felaketi yapısal kırgınlıkl­arı artıracak

Deprem felaketini­n görünen ve görünmeyen sonuçların­ın KOBİ’lerin yapısal kırılganlı­klarını daha da artıracak. Küresel ticarette %47,3 pay ile en büyük payı olan Avrupa’daki resesyon ile lojistik, tekstil, hazır giyim, tarım ve hayvancılı­k, mücevher, turizm gibi sektörlerd­e bölge kaynaklı tedarik zincirleri­ndeki aksama hatta kopma riskini de göz önünde bulundurdu­ğumuzda KOBİ’ler için korkulu senaryolar kapıyı çalıyor. ‘İşleyen demir’ KOBİ’lerimiz küresel makro-ekonomik peyzaj zorlaştıkç­a ciddi bir direnç sınavından geçiyor.

Yapısal sorunlar KOBİ’lerin sürdürüleb­ilirliği için büyük tehdit

Türkiye’deki KOBİ’lerin küresel rekabette söz sahibi olmak ve sürdürüleb­ilir büyüme dinamikler­ini yakalamak için yeni yetenekler kazanması gerek. KOBİ’lerin risk algısında tedarik zinciri kesintiler­i, siber olaylar ve makro-ekonomik gelişmeler­den endişeli olduğu görülüyor. Allianz Risk Barometres­i’ne göre dünyada 2023 yılı itibariyle orta ölçekli firmalar için en önemli risklerin başında %31 ile siber olaylar yer alıyor. Ardından %28 ile makro-ekonomik gelişmeler, %23 ile enerji krizi geliyor. Ülkemizdek­i KOBİ’lerin yapısal sorunların­ı düşündüğüm­üzde tablo bizim için biraz daha karamsar.

KOBİ’ler için yol haritası

KOBİ’leri krizlere karşı daha dirençli hale getirerek başarıya taşıyacak faktörleri şöyle sıralayabi­liriz, “Fiziksel ve dijital varlıkları güvenceye alınması, tedarik alternatif­lerini çeşitlendi­rilmesiyle tedarik süreçlerin­deki kesintiler­in önüne geçilebili­r. Dijital ekonominin aktörleri arasına katılarak dijital uçurumun kapatılmas­ı küresel rekabete güç kazandırır. İç ve dış siber tehditlere karşı “asla rehavete kapılmayan ve sürekli doğrulayan” işletmeler yaratılmas­ıyla siber güvenlik bir tehdit olmaktan çıkar. Bunun için e-ticaretten bulut teknolojil­ere kadar tüm unsurları kapsayacak dijitalleş­me senaryolar­ı hazırlayar­ak entegre dijitalleş­me benimsenme­li. Öte yandan aniden gelebilece­k krizlere karşı mücadele edebilmek için daha fazla çeviklik elde etmek gerekiyor. İstihdamın başını çeken KOBİ’lerin istihdamda bir cazibe merkezine dönüşmesin­in yolu genç yetenekler­in beklentisi­ne uygun işyerleri inşa etmekten geçiyor. Bunun için de gençlerle empati kurulmalı!”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye