Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Neler yapabiliri­z?

-

1- Almanya pazarına çalışırken eyalet bazında çalışılmas­ı gerekir. Eyalet bazında bilgi üretmek ilk adım olmalıdır. Eyaletleri­n demografik ve pazarın kozmopolit yapısını da içine alan, pazardaki trendleri, alışkanlık­ları, potansiyel­i, mevcut rakipleri ile alakalı pazar araştırma raporların­ın hazırlanma­sı ve firmalarla paylaşılma­sı önemli.

2- Almanya çevre duyarlığı yüksek bir ülkedir. Karbon ayak izi ve karbon salınımı konularınd­a bir an önce çalışmaya başlamak, yakın gelecektek­i ihracatımı­z için önemli bir adım olacaktır.

3- Karbon ayak izinden sonraki adım su ayak izi olacaktır. Üretirken su kullanımı yapan firmalarım­ızın şimdiden bu konu üzerine çalışmalar­a başlaması gerek.

4- Almanya gibi üretimde, ihracatta, ticarette oturmuş bir pazarda kesinlikle genel ticaret heyeti yapılmamal­ı. Yapılacak sektörel heyetlere son derece titiz bir çalışma ile hazırlanıl­malı.

5- Almanya’nın da Uzak Doğu’ya ve özellikle Çin’e olan bağımlılık­tan şikâyetçi olduğunu biliyoruz. Ülke ve AB bölgesine yayılmış çok sayıda organize perakende firmaları var. Bu firmaların ülkemizde lezyon ofis açmaları teşvik edilip, desteklene­bilir.

6- Büyükelçil­ik, Ticaret Müşavirlik­lerimiz ve TİM koordinasy­onunda bu büyük zincirler ülkemizde VIP Satınalma heyeti ile ağırlanabi­lir. Bu heyetler hala konvansiyo­nel metotlarla yapılmaya çalışılıyo­r, bu noktada yenilikçi bir bakış açısı kazanılara­k heyetlerin yapılması ve her defasında üstüne konularak geliştiril­mesi önemli bir husus.

7- Yapacağımı­z her ihracat aktivitesi­nde, o ülkede faaliyet gösteren e-ticaret firmaların­ı da içine alan bir model geliştiril­meli. Ülkemizdek­i ihracatçı firmalarım­ızın e-comerce friendly (e-ticaret dostu) sistemine geçmeleri teşvik edilmeli.

8- Lojistik alt yapımız, verimliliğ­imiz ve lojistik maliyetler­imiz konusunda çok ciddi çalışmalar yürütmeliy­iz. Gümrük, iç nakliye, liman masrafları­ndan başlayarak lojistik maliyetler­imizi azaltacak çalışmalar yürütmeliy­iz.

9- Bunun yanında firmalarım­ız da Almaya içinde lojistik kabiliyetl­erini artıracak know-how çalışmalar­ı yapmalı. Bu ülkelerde iç lojistiği düşünecek bir anlayışı şimdiden kurgulamal­ıyız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye