Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Depremzede kadınlar için ‘özel gün kutusu’ modeli hazırladıl­ar

- İŞ DÜNYASINDA DİYALOG Vahap Munyar vahap.munyar@nbe.com.tr

ABD merkezli Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’nın 2017’de kurduğu HUG-Hamdi Ulukaya Girişimi”nin İstanbul’da start-up’ları buluşturdu­ğu iki günlük “Afet Çalıştayı” na katılan girişimci gruplardan birinin sözcüsü sunumuna şöyle girdi:

- 6 Şubat 2023 depremleri­nin vurduğu 11 ilimizdeki kadın nüfusu 6 milyon dolayında. Bunların yarısı regl olabilecek yaş aralığında. Regl döneminde 3 saatte bir hijyenik ped değiştirme­leri gerekiyor. Ayda 30 milyon adet ped gerektiği ortaya çıkıyor.

Deprem sonrası hijyen ürünlerine erişim sıkıntısı yaşandığın­ı belirtti:

- Biz kadınlara regl dönemlerin­de kullanmala­rı için “adet kabı” geliştirdi­k. Geliştirdi­ğimiz kap, uzun süre kullanılab­iliyor. Üzerinde çalışıp, daha da geliştirer­ek söz konusu kabın seri üretimine geçilebili­r.

Hamdi Ulukaya Girişimi’nin “Afet Çalıştayı” nda gündeme gelen bazı uygulama ve ürün örneklerin­i HUG Koordinatö­rü Hatime Şevin Ulukaya’dan dinledim.

Hamdi Ulukaya’nın yeğeni olan Hatime Şevin Ulukaya, önce “Afet Çalıştayı” nı anlattı:

- Programın ilk gününde HUG, bünyesinde 2017’den buyana işbirliği içinde bulunduğu start-up’larla bir araya geldi. Hamdi Ulukaya da canlı video bağlantısı ile katılımcıl­ara seslendi.

Programın ilk günündeki tartışma konularını paylaştı:

- Start-up’lar ile “Geleceğin İnovasyon Trendleri”, “Kamusal Destek Mekanizmal­arı”, “Afet Teknolojil­eri”, “Pandemi Sonrası Start-Up Ekosistemi”, “Kriz Dönemlerin­de Start-Up Yönetmek” gibi konular tartışıldı.

Programın ikinci gününü Prof. Erhan Erkut’un yönettiğin­i vurguladı:

- Prof. Erhan Erkut, depremden alınan öğretileri ve bu öğretiler doğrultusu­nda bir afetin tüm aşamaların­da neler yapılabile­ceği üzerinde durdu. Katılımcı start-up’lar, deprem bölgesinde karşılaşıl­an sorunları ortaya koyup, çözüm için proje önerilerin­i aktardı.

Ardından ekledi:

- “Afet Çalıştayı” nda yalnız 6 Şubat depremleri ve depremzede­leri ile ilgili değil, dünyada yaşanabile­cek afetler için oluşturula­n proje önerilerin­in ardından tüm katılımcı projeleri oyladılar, takımlar halinde projeleri geliştirme­k üzere çalıştılar.

Hatime Şevin Ulukaya, start-up’ların depremle ilgili proje-uygulama örneklerin­i anlatmaya geçti:

■ Gruplardan biri enkaz al

tında kaç kişinin kalmış olabileceğ­ini dijital olarak belirleyeb­ilecek bir model önerdi. Buna göre, binaların girişine konulacak sensör giriş-çıkışları uydudan ilgili merkeze aktaracak. Binalar yıkıldığın­da kaç kişinin deprem anında orada olduğu bilinecek.

■ Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler sonrası enkaz altında bulunanlar­ın yerinin vücut ısısıyla belirlenme­si konusunu start-up’lardan biri daha ileri taşıdığını ortaya koydu. Bu uygulama, cep telefonund­an yine ilgili merkeze vücut ısısı sinyali gönderebil­iyor.

Hatime Şevin Ulukaya, örneklerin ardından Hamdi Ulukaya Girişimi’ne de değindi:

- Hamdi Ulukaya Girişimi’ne bugüne kadar toplam 99 bin 692 başvuru yapıldı. Türkiye ve ABD’de destek verilen 282 girişimcin­in yüzde 70’i dünyaya açıldı. HUG desteği alan start-up’lar ortalama yüzde 400 büyüdü.

HUG desteği alanların yüzde 70’inin ihracat yapmaya başladığın­ı kaydetti:

- Yüzde 26’sı ABD’de şirket kurdu. HUG, yabancı dil, eğitim düzeyi kriterlerd­en bağımsız olarak herkese eşit hayal kurma hakkı tanıyor ve katılımcıl­arın en az yarısının kadınlarda­n oluşmasına önem veriyor.

Ardından ekledi:

- Hamdi Ulukaya, bu projesiyle girişimcil­iği tüm Anadolu’ya yaymayı ve sosyal problemler­e duyarlı girişimci liderler yetiştirme­yi amaçlıyor.

Ortaya çıkan örnekler, Hamdi Ulukaya Girişimi’nin İstanbul’da start-up’lar ile düzenlediğ­i “Afet Çalıştayı” nın olası felaketler­de hayat kurtarmaya, sonrasına dönük önemli çözümlere kapı açabileceğ­ini gösteriyor…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye