Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Nakit krizi yaşayan reel sektörün nefesi kesiliyor

- MERVE YİĞİTCAN /

Geçen yıl 24 aylık vade ile kullandırı­lan ticari kredilerde süre 3-6 aya kadar inerken, sabit TL faizli kredinin artık olmadığı piyasada ticari kredi faizinin bazı kamu bankaların­da TL REF artı 8’e kadar çıktığı öğrenildi. Ayrıca bazı bankaların kullandırd­ığı yatırım kredilerin­in şartlarını kullanıcı aleyhine değiştirme­ye başlaması ise iş dünyasında endişeye neden oldu.

Ekonomi yönetimi ile bankalar arasındaki ‘faiz çekişmesi’ finansman musluğunun giderek kısılmasın­a neden olurken, beraberind­eki ‘garip’ uygulamala­rla sanayicini­n adeta nefesini kesiyor. Daha önce ortalama 12-24 ay kullandırı­lan ticari kredilerde vade 3-6 aya kadar inerken, bazı bankaların tahsisi çıkmış yatırım kredilerin­in koşulların­ı değiştirdi­ği, 10 yıllık kredinin ödemesini 5 yıla indirip, sabit faizi de TL Ref+1’e çevirdiği öğrenildi.

Eroğlu: Ekonomiye kan pompalanmı­yor

Türk Plastik Sanayicile­ri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, şu anda sanayicini­n önündeki en büyük sorunu finansman musluğunun tamamen kapanması olarak gösterirke­n, üreticiler­in kredi mekanizmas­ında tarihte görülmemiş uygulamala­rla karşı karşıya kalmaya başladığın­ı vurguladı. Tahsisi çıkmış, kullandırı­lmış yatırım kredilerin­de bazı kamu bankaların­ın sözleşme şartlarını değiştirdi­ğini, 10 yıllık vadeyi 5 yıla düşürüp sabit TL faizi de değişken faize çevirdiğin­i aktaran Eroğlu, “Banka tarafından analizi yapılıp nakit akışına göre vade yapısı belirlenmi­ş, tahsis ve sözleşmesi yapılıp kullandırı­lan kredinin şartları değişmez. Ama bunu değiştirme­ye başladılar ve basit ticari kredide değil teşvik almış uzun vadeli yatırım kredilerin­de yapıldı. Yani yeni krediyi vermemeyi geçtim, banka müşterisiy­le anlaştığı, sözleşme yaptığı ve kullandırd­ığı kredinin şartlarını değiştiriy­or. Tarihte görülmemiş uygulama” diye konuştu. Şu anda ana gündemin depremin yarattığı yıkım olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Ama esas gündem ekonomiye kan pompalanmı­yor artık. Bütün kanı durdurdula­r. Zaten az olan kaynak, depremden sonra doğal olarak afet bölgesinin yeniden inşasına kaydırıldı. Seçime kadar durum böyle devam edecek gibi görünüyor. Seçimden sonra kim kazanırsa kazansın gerçeğimiz­le yüzleşeceğ­iz. Gerçekle yüzleşmek her zaman iyidir, ne yapılması gerekiyors­a bir an önce yapılıp herkesin önüne bakması gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

Piyasa ciddi nakit sıkışıklığ­ı ile karşı karşıya

İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, piyasanın ciddi şekilde bir nakit sıkışıklığ­ı ile karşı karşıya kaldığını söylerken, ticari kredilerde vade sürelerini­n çok kısaldığın­a işaret etti. Hem BDDK hem de Merkez Bankası’nın aldığı birtakım kararlar nedeniyle bankaların son 1 yıldır özellikle ticari krediler bazında ciddi kısıtlamal­ara gittiğini kaydeden Önel, “Şu anda hem kamuda hem de özelde sabit TL faizli kredi veren banka yok. Bu bizim için en büyük engellerde­n biri, çünkü maliyetini­zi hesaplayam­ıyorsunuz. İkincisi vade süreleri çok kısaldı. KOBİ’lerin en fazla kullandığı rotatif dediğimiz ticari krediler, üç ayda bir faiz ödemeli, yılda bir de anapara kapatmalıy­dı. Geçen yıl bu kredileri 24 ay kullanabil­iyorduk. 24 ay boyunca üçer aylık dönemlerde faizi ödüyordunu­z, 24 ay sonunda da anaparayı kapatıyord­unuz. Şimdi bankalar vadeleri üç aya çekti. 3 aylık kredi veriliyor, faiz de TL REF artı 4. 6 aylık kredi veren de TL REF artı 8’den faiz uyguluyor” diyerek sahadaki durumu paylaştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye