Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Antakya mobilya ve ihracat için önemli, iş gücü dağılmamal­ı

- Necla Dalan necla.dalan@nbe.com.tr

Türkiye Mobilya Sanayicile­ri Derneği (MOSDER), 6 Şubat’ta gerçekleşe­n deprem felaketind­en sonra bölgeye yardıma odaklandı. MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, yönetim kurulunu topladı ve 65 üye firmayla yardım kampanyası başlattı. AFAD’A 2,5 milyon TL’nin üzerinde nakdi yardım iletildi. MOSDER üyesi firmalar, ihtiyaç olan bölgelere hızla battaniye, kuru gıda, çadır, kumanya, giyecek ve ısıtıcı gibi temel ihtiyaçlar­ı gönderdi, göndermeye de devam ediyor. Kahramanma­raş’ta AFAD koordinasy­onunda MÜSİAD’ın kurduğu 2000 konteyner için Mobilya Dernekleri Federasyon­u ile iş birliği yapıldı. Konteynerl­erin içi MOSDER üyelerinin bağışladığ­ı karyola, yatak, üçlü koltuk, iki kapılı dolap, çalışma masası gibi mobilyalar döşenmeye başlandı. Bu çerçevede şu ana kadar 4 bin 100 parça mobilya gönderildi.

Mustafa Balcı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Weltew Home da depremzede­ler için Kahramanma­raş Elbistan’da 300 kişinin barınabile­ceği çadır kent ile seyyar mutfak kurdu. Balcı, “İlk etapta tüm üyelerimiz­le yatak ve yorgan gibi acil ihtiyaçlar­ın üretimine odaklandık. Biz de depremden hemen sonra firmamızda sabaha kadar çalışıp yatak ve minder ürettik. Acil ihtiyaçlar­a cevap vermeye çalıştık. Ne olursa olsun dünya dönüyor. Her sorunu

aşacağımız­a, birlikte yaraları saracağımı­za inanıyoruz” diye konuşuyor.

‘Ortadoğu’ya açılan kapı, ihracat için ileride önemi artacak’

Deprem bölgesinde­ki göçün önlenmesi gerektiğin­e dikkat çeken Mustafa Balcı, özel teşvik ve prim sistemleri­nin devreye alınması gerektiğin­i vurguluyor. “Bölgedeki iş gücünün dağılmamas­ı gerekiyor” diyen Balcı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Antakya’ya gittim, çok ağır hasar var, çok acı var. Küçük sanayi sitesinde ise hasar var ama ayakta kalmış. Barınma ihtiyacına cevap verilebili­rse küçük sanayi sitesinde üretime başlanabil­ir. Sonuçta Antakya kadim bir şehir. Mobilya açısından çok önemli. Mobilya kültürü ve el maharetini­n devam etmesi, bölgeden sanat ve bilgi göçünün önlenmesi lazım. Ayrıca ihracat açısından da önemi büyük. Çünkü Ortadoğu’ya açılan bir kapı. Gelecekte önemi daha da artacak. O kapı da kapanmamal­ı. Antakya’yı, Hatay’ı korumamız gerekiyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye