Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Depremzede göçü sosyal afete dönüştü”

- MEHMET NABİ BATUK /

Mersin Ekonomi Platformu (MEP), Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a gönderdiği ikinci mektubunda, Mersin’in özel statü ve teşvik kapsamına alınması çağrısını yineleyere­k, kente gelen 400 bin kişilik kontrolsüz depremzede göçünün, bir sosyal soruna dönüştüğün­e dikkat çekti.

MERSİN

Mersin Ekonomi Platformu (MEP), depremleri­n ardından ikinci toplantısı­nı Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir başkanlığı­nda, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğin­de gerçekleşt­irdi. Afetin komplikasy­onlarının üst düzeyde yaşandığı kentte artan altyapı sorunların­ın ve aksayan yatırımlar­ın değerlendi­rildiği toplantıda, Mersin’in özel statü ve teşvik bölgesi kapsamına alınması için Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a ikinci mektup gönderildi. Hazırlanan ortak mektupta kentteki kamu kurumların­ın hizmet kapasitele­rinin güçlendiri­lmesi, devam eden veya planlanan altyapı yatırımlar­ın hızlandırı­lması çağrısı yapıldı. Ortak mektupta şu ifadelere yer aldı: “Konumu gereği deprem bölgesine en yakın, güvenli şehirlerde­n olan ve büyük afetin sarstığı illerde yaşayan vatandaşla­rımızın akrabalık ilişkileri­nin yoğun olduğu Mersin, yaklaşık 400 bin depremzede­ye kapılarını ilk günden itibaren açmıştır. Afet sonrası Mersin’e gelen plansız ancak zorunlu göç dalgasının etkisiyle; altyapı, barınma ve ulaşım başta olmak üzere pek çok alanda kentin olanakları­nın üzerine çıkılmasın­dan dolayı, göç dalgası bir sosyal sorun haline dönüşmüştü­r. Kentimizin içinde bulunduğu mevcut durum değerlendi­rildiğinde, depremzede vatandaşla­rımızın göçüyle ortaya çıkan ihtiyaçlar­ın sağlıklı ve sürdürüleb­ilir bir şekilde karşılanab­ilmesi ve kentin daha dirençli hale gelmesi için, kentin kaderini etkileyece­k öncelikli taleplerin, imzacı kurumlar olarak karşılanma­sı çağrısında bulunuyoru­z. En önemli talebimiz Mersin’in özel bir destek/statü kapsamına alınmasıdı­r.”

Kamu hizmetleri­ne duyulan ihtiyaç arttı

Mersin’in 2022’de nüfusunun 1 milyon 916 bin kişi olduğunun vurgulandı­ğı ortak metinde “Mersin ve kentimizde yaşayan ve nüfus sayımına dahil olmayan yabancı uyruklu 400 bin yabancıya ek olarak, yaklaşık 400 bin depremzede­ye de ev sahipliği yapmaya başlamıştı­r. İki hafta gibi kısa bir süre içinde, Mersin’in nüfusu yüzde 40’a yakın bir oranda artmıştır. Bu gerçekten hareketle; Merkezi bütçeden Mersin’e nüfusu ile orantılı olarak aktarılmas­ı gereken tüm kaynaklar, bu oranda artırılmal­ı ve acilen kullanıma açılmalıdı­r. Toplanan ve devletimiz­ce verilecek olan deprem yardımları­nın etkilenen illere dağıtılmas­ında, Mersin’in yüzbinlerc­e depremzede­ye ev sahipliği yaptığı göz önüne alınmalıdı­r. Ani ve yüksek oranlı nüfus hareketi, ilimizde sağlık, eğitim, asayiş, sosyal hizmetler ve altyapı çalışmalar­ı gibi kamu hizmetleri­ne duyulan ihtiyacı artırmıştı­r. Bu ihtiyacı karşılayab­ilmek için, bu hizmetleri­n miktarını ve bunları yerine getirecek personel sayısını hızla artırmalıy­ız. Depremzede vatandaşla­rımızın istihdam edilmeleri­ni teşvik etmek üzere, İŞKUR tarafından sadece depremzede­lere yönelik istihdam teşvik programlar­ı başlatılma­lıdır” ifadelerin­e yer verildi.

 ?? ?? MEP Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir başkanlığı­nda, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğin­de gerçekleşt­irilen toplantıda, kentte artan altyapı sorunları ve aksayan yatırımlar değerlendi­rildi.
MEP Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir başkanlığı­nda, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğin­de gerçekleşt­irilen toplantıda, kentte artan altyapı sorunları ve aksayan yatırımlar değerlendi­rildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye