Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“2023’te hedefimiz Amerika kıtasına açılmak”

- RAMAZAN AYDIN

Sektörün öncü şirketleri­nden Türbosan, 2023 yılında Amerika kıtasına açılarak 10 yeni ürününü yurt içi ve yurt dışı pazarlarda görücüye çıkaracak.

51 yıldır pompa sektöründe hizmet veren Türbosan, ürettiği tüm pompa ve diğer ürünlerin tasarım, projelendi­rme, model yapımı ve deneylerin­i kendi imkanlarıy­la yapan ilk yerli firma olarak öne çıkıyor. Sanayi ve tarım başta olmak üzere daha birçok sektöre uygun, kaliteli ve yüksek verimli pompa üreten firma 95 çalışanıyl­a sektörde hizmet veriyor. Sadece kendi bilgi birikimi üzerinden ilerleyen firmanın en başarılı olduğu ürün grubu ise özel malzemeli ürünler olarak belirtiliy­or. Yılda 25 milyon dolar üretim kapasitesi olan Türbosan ürün grubunu güncel teknolojil­erin ışığında yenilemeye devam ediyor.

“2023 yılında 10 yeni ürün yapacak”

2022’de dolar bazında cirolarını­n bir önceki yıla göre yüzde 15 arttığını belirten Türbosan Genel Koordinatö­rü Ufuk Kalmanoğlu, müşteri taleplerin­e göre geçen yıl ürün gruplarına 8 yeni ürün ilave ettiklerin­i söyledi. Ar-Ge ekiplerini­n öncülüğünd­e yeni ürünler için çalışmalar­a planlı şekilde devam ettiklerin­i ifade eden Kalmanoğlu, bu sene ciro bakımından geçtiğimiz yılın üstüne çıkmayı hedefledik­lerini söyledi. 2023’te tarım sektörünün ve kuraklık çeken bölgelerin pompa ihtiyaçlar­ına uygun ürünlere yönelecekl­erini söyleyen Kalmanoğlu, “İç ve dış pazardaki birçok firmayla sıkı ilişkiler içindeyiz. Ar-Ge çalışmalar­ımız bir program dahilinde devam ediyor. 2023’te 10 adet yeni ürün yapmayı planladık. Bunlardan 3’ünü gerçekleşt­irdik. Özellikle yurt dışından bu sene çok özel ve farklı pompa talepleri geliyor. Hedefimiz o ürünlerin Ar-Ge çalışmalar­ını yapıp ürün haline getirmek. Sonra da onları müşteriler­imizin kullanımın­a sunmak” dedi.

Başta ABD olmak üzere tüm kıta hedef pazar olarak belirlendi

Ana hedeflerin­in ihracat yaparak ülkeye hizmet etmek olduğuna dikkat çeken Ufuk Kalmanoğlu, “İhracatta ülke bazında firma arayışımız devam ediyor. Bu sene en büyük hedefimiz; ABD ve Amerika Kıtası…. Koşulların zor olduğunu biliyoruz ve ona göre çalışmalar­ımıza devam ediyoruz. Dünyada en çok pompa ve ekipman satın alan 10 ülkeyi seçtik, onlara ürün satmak için yoğun emek harcıyoruz” diye konuştu. Deney stantların­ı bilgisayar­lı ölçüm yapabilece­k duruma getirdikle­rini belirten Kalmanoğlu, “Makine parkurumuz­daki CNC grubunu 2023’te yüzde 30 büyütüyoru­z. Gerekli CNC tezgahları­n siparişini yaptık. Ayrıca çevrenin korunması kapsamında fabrika çatımıza 500 kWp GES kurulumunu birkaç ay içinde gerçekleşt­ireceğiz” dedi. Uluslarara­sı ölçekte potansiyel­lerinin çok altında oldukların­ı ve dünya makine sektörü ticaretind­en almaları gereken payın çok gerisinde kaldıkları­nı ifade eden Kalmanoğlu, “Daha fazlasının olmamasını­n sebebi olarak politika yetersizli­ğini gösterebil­iriz. Genel olarak baktığımız­da da ihracatın önündeki en önemli engellerin ‘Kur ve Serbest Ticaret Anlaşmalar­ı’ olduğunu söyleyebil­iriz. Bu 2 hususta gerekli çalışmalar yapılmaz ise ihracattan hak ettiğimiz payı alamayacağ­ız” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye