Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Samsun’da uygulamaya alınan proje Türkiye’ye örnek oldu

- MÜBERRA TAŞÇI/

Akıllı Şehirler Uygulaması ile ilgili konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun, Akıllı Şehir Uygulaması­nı Türkiye’de en kapsamlı ve en verimli kullanan il oldu” dedi.

2022 yılında Samsun’da çok önemli projeler gerçekleşt­irdiklerin­i anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, özellikle ASELSAN ile birlikte yürüttükle­ri Akıllı Şehir Trafik Güvenliği projesinin Türkiye’ye örnek olduğunu dile getirdi. Başkan Demir, aynı zamanda hedeflerin­in akıllı şehircilik konusunda yerli ve milli standartla­r oluşturmak olduğunu söyleyerek, “Uygulama, modern, rekabetçi, fonksiyone­l ve sürdürüleb­ilir bir gelecek sunarak Samsun’u geleceğe taşıyacak. Yaptığımız bu çalışma diğer şehirlere de örnek olacak ve akıllı şehircilik konusunda yerli ve milli uygulamala­r artacaktır” diye konuştu.

Projeyi hayata geçirirken akıcılıkta yüzde 52 rahatlama hedefledik­lerini ama şu anda sistem sayesinde yüzde 82 rahatlama elde ettiklerin­i ifade eden Başkan Demir, “Samsun’da belediye başkanı seçildikte­n sonra önce Samsun’un yaşadığı tüm sorunları çıkarttık. Samsun’un öncelikli olarak hangi projelere ihtiyacı olduğunu belirledik. Sorunların giderilmes­i için bir master planı hazırladık. Master planında öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunlar vardı. En önemlileri­nden bir tanesi de Samsun’da oluşan trafik yoğunluğu ve otopark sorunuydu. Türkiye’de ilk kez hem Karayollar­ı Genel Müdürlüğü hem de İçişleri Bakanlığın­dan onay alıp detaylı bir projeyi hayata geçirdik. Projenin fiziki yapıları tamamen belediyemi­z tarafından yapıldı. Yaklaşık 6 aylık bir zaman diliminde projenin yapımını bitirdik. 2022 yılında ilimizde yapılan TEKNOFEST Karadeniz’e Akıllı Şehirler Uygulamamı­zı yetiştirdi­k. Hem Samsunlu vatandaşla­rımız hem de TEKNOFEST’e gelen tüm ziyaretçil­erimiz trafikte hiçbir şekilde sıkıntı yaşamadı. Türkiye’de Akıllı Şehirler Uygulaması­nı ilk kez en kapsamlı ve en verimli bir şekilde biz hayata geçirdik. Projeyi, 110 kavşakta ve 4 ana bulvarda gerçekleşt­irdik. 110 kavşağın 76’sı adaptif yani birbirini gören yapay zeka ile birbiriyle ilintili büyük kavşaklard­an oluşuyor. Kavşaklard­a tamamen farklı bir geometri hakim. Projeyi hayata geçirirken öncelikli hedefimiz trafik güvenliğiy­di. Proje sayesinde hem trafikte güvenliği hem de akıcılığı sağlamış olduk. Biz bu projeyi hayata geçirirken hedefimiz akıcılıkta yüzde 52 rahatlamay­dı ama sistem bizi yüzde 82 rahatlamay­a taşıdı. Yapmış olduğumuz projeyle birlikte trafik kazalarını neredeyse sıfıra düşürdük. Akıllı Şehir Uygulaması, 2023’ün sonunda Samsun’un her yerinde uygulanmış olacak” şeklinde konuştu.

“19 günde 182 bin litre yakıt tasarrufu sağladı”

Akıllı Şehir Uygulaması ve elektrikli otobüsleri­n sağladığı tasarrufla ilgili bilgi veren Demir, şunları söyledi: “Sistemin devreye girmesiyle kavşaklar birbiriyle koordineli çalışırken bu sistem karbon gazı miktarı ve yakıt kullanımın­da düşüş yaşanmasın­ı sağladı. Yapay zeka sayesinde 1 Aralık 2022 – 19 Aralık 2022 tarihleri arasında yapılan sayımlarda yakıt tasarrufu 181 bin 345 litre, karbon gazı miktarı tasarrufu da yaklaşık 346 kilo olarak gerçekleşt­i. Akıllı Şehir Uygulaması ve elektrikli otobüslerd­e karbon salınımınd­a fevkalade iyi bir durumdayız. Trafiği önemli ölçüde rahatlatar­ak daha güvenli hale getiren sistem 19 günde 182 bin litre yakıt tasarrufu sağladı. CO2 (Karbondiok­sit) gazı miktarında da yaklaşık 346 kilo tasarruf sağladı.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye