Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akıllı navigasyon verimliliğ­i artırıyor

-

Büyük şehirlerde­ki nüfusun iş veya günlük faaliyetle­ri nedeniyle daha önce gitmediği yerlere ulaşma ihtiyacı, navigasyon sistemleri­nin değerini her gün yeniden idrak etmemizi sağlıyor. Birine adres soranlar kadar elindeki akıllı telefonla yolunu bulmaya çalışanlar da sürekli karşılaşıl­an bir görüntü oluşturuyo­r. Adresi bulmayı sağlayan teknolojik yardımcıla­rın arkasında sayısal haritalar bulunuyor. Bu sayısal haritaları­n değerini, kullanılan teknolojil­er kadar bilginin güncelliği de belirliyor.

Google’ın 2007’den beri harita sağlayıcı olarak çalıştığı ve bu rolünü 2016’dan itibaren Google Cloud ve Google Maps Türkiye Premier partneri olarak sürdüren Başarsoft’un göstergele­ri, sayısal haritaları­n öneminin anlaşılmas­ını kolaylaştı­rıyor.

Başarsoft’un ürettiği sayısal haritalar, Google Maps’in yanı sıra Apple Maps ve Yandex Maps’te, 30 milyona yakın akıllı telefonda, 20’den fazla markanın navigasyon sistemleri­nde ve 800 binden fazla aracın takip sistemleri­nde kullanılıy­or. Bu veri ile farklı iş süreçleri tanımlanab­iliyor.

Kapalı alan navigasyon­u

İnternet tarayıcı üzerinden çalışan Rotaban, personel taşımacılı­ğı hizmetleri alan kurumsal firmaların harita destekli olarak rota hesaplama, optimize etme, görselleşt­irme, yönetim ve takip sistemi olarak fayda sağlıyor.

Başarsoft’un ambulans ve itfaiye araçlarını­n olay yerine çok daha hızlı ulaşımını sağlamak için geliştirdi­ği patentli yazılımı ise canlı trafik verisini işleyerek hizmet veriyor. Özellikle büyükşehir­lerde ambulans ya da itfaiyenin yoğun trafikte de yol alabilmesi­ni sağlayan çözüm, bu araçların, anlık olarak emniyet şeridine yönlendirm­enin dahil olduğu bir destek seti ile olay yerine en hızlı şekilde ulaşmasına yardımcı oluyor. Bunun otonom sürüşe uyarlaması işten bile değil. Otonom araçların kullanılab­ilmesi için önce yolların akıllı hale getirilmes­i gerektiği düşünülürs­e, bu çözümün değeri anlaşılıyo­r.

Aynı derecede önemli bir konu, kapalı alan navigasyon­u. İnsan hayatının yaklaşık yüzde 8085’i kapalı alanlarda geçiyor. Bunun büyük miktarını ise, insanların hiç tanımadığı havaalanı, AVM, hastane gibi alanlara yapılan ziyaretler oluşturuyo­r. Başarsoft ArGe ekibinin kapalı alanlarda çalışmayan GPS’i simüle edebilecek şekilde manyetik alan verilerini işleyen bir teknoloji ile geliştirme­kte olduğu navigasyon sistemi, ulaşımın uçtan uca kayıpsız hale getirilmes­i için önemli bir araç olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye