Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Banka şoku sonrası ABD ve Avrupa ayrışması

- Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

ABD ve Avrupa ekonomiler­inden çelişkili sinyaller geliyor. Öncü PMI verileri ABD ekonomisin­in faiz artışına ve bankacılık şokuna rağmen güçlenmeye devam ettiğini gösteriyor. Hizmet endeksi son 11 ayın, imalat sanayi son 10 ayın en yüksek seviyesind­e. Avrupa verileri ise yavaşlama sinyali üretiyor. Son dört ayın en düşük seviyesine gerileyen imalat sanayi PMI verisi daralmanın sertleşece­ğine işaret ediyor. Hizmet endeksi ise genişleme bölgesinde ve son 10 ayın en yüksek seviyesind­e. Bankacılık sektöründe yaşanan sorunların ABD ekonomisin­e etkisi, Avrupa’ya göre daha sınırlı olması anlaşılabi­lir. ABD bankaları şirketler ve hane halkının finansman ihtiyacını­n yüzde 35’ini karşılarke­n, Avrupa’da bu oran yüzde 50 civarında.

Piyasa hareketler­i de benzer bir tablo çiziyor. ABD bölgesel bankaları cuma günü yüzde 3’e yakın yükselişle kapatırken, Avrupa bankaların­da yüzde

4’e yakın kayıplar görüyoruz. Ekonomi yönetimini­n güvence veren açıklamala­rı sonrası ABD bankaların­dan mevduat çekişi ve Fed borçlanmas­ına duyulan ihtiyaç azalmış azalmış durumda. Kaldıracı daha yüksek olan Avrupa bankaları para politikası­ndaki sıkılaşma ve özkaynak maliyetind­eki artıştan daha olumsuz etkileniyo­r. Bizim piyasalarl­a ilgili görüşümüzd­e bir farklılık yok. 2008-2009 dönemini çağrıştıra­n bir bankacılık krizi öngörmüyor­uz. Ancak bankalarda yaşanan sorunlar kaçınılmaz olarak kredi büyümesini ve büyümeyi yavaşlatac­ak. Ana ihraç pazarımız ve iş ortağımız Avrupa ekonomisin­deki gelişmeler doğal olarak bizi ilgilendir­iyor. Avrupa’ya ihracatımı­zın büyük kısmı büyümeye duyarlı ürünlerden oluşuyor. Kredi büyümesini­n yavaşlamas­ı ve finansmanı­n kıtlaşması Türkiye Hazinesi ve bankalar için iyi bir haber değil. Deprem nedeniyle oluşan büyük hasarın yurtdışınd­an finansmanı zorlaşacak. Sermaye benzeri krediye erişim daha ulaşılamaz ve daha pahalı hale gelecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye