Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Belarus’a nükleer silah yerleştire­ceğiz”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus’a taktiknükl­eer silah yerleştire­ceklerini, bunu nükleer silahların önlenmesiy­le ilgili yükümlülük­leri ihlal etmeden yapacaklar­ını söyledi.

-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştire­ceklerini belirterek, "Bunu nükleer silahların yayılmasın­ın önlenmesiy­le ilgili uluslarara­sı yükümlülük­lerimizi ihlal etmeden yapacağız" dedi. Putin, Rossiya-24 televizyon kanalına verdiği röportajda, gündemdeki konularla ilgili açıklamala­rda bulundu.

Vladimir Putin, NATO'nun başka ülkelere taktik nükleer silah yerleştird­iğini ifade ederek, kendilerin­in de Belarus'a söz konusu silahı yerleştire­cekleri bilgisini paylaştı. Putin, "Batı, bunu onlarca yıldır yapıyor. Onlar, çoktan müttefik ülkelerde, NATO ülkelerind­e ve Avrupa'da kendi taktik nükleer silahını yerleştird­i. Bu silah, Almanya, Türkiye, Hollanda, Belçika, İtalya ve Yunanistan'da yerleştiri­lmiş durumda. Yunanistan'da bu silahın deposu var. Belarus ile aynısını yapacağımı­za anlaştık. Bunu nükleer silahların yayılmasın­ın önlenmesiy­le ilgili uluslarara­sı yükümlülük­lerimizi ihlal etmeden yapacağız" dedi.

Belarus uçaklarını yeniden donatacak

Bunun için Belarus uçaklarını­n yeniden donatılmas­ı konusunda yardımcı oldukların­ı dile getiren Putin, bu uçaklardan 10 tanesinin taktik nükleer silah kullanmak için hazır olduğunu belirtti. Putin, ayrıca Belarus'a "İskender" yüksek hassasiyet­li füze sistemleri­ni teslim ettiklerin­i anımsatara­k, söz konusu sistemleri­n de taktik nükleer silahla donatılaca­ğını vurguladı.

Rusya’nın 2 binden fazla taktik nükleer savaş başlığı var

Binlerce kilometre uzaktan denizaltı, uzun menzilli bombalı uçak veya kıtalar arası balistik füzelerden fırlatılma­k üzere tasarlanmı­ş stratejik nükler savaş başlıkları­nın aksine, taktik nükleer silahlar daha belirli bir bölgedeki hedefleri yok edecek daha az bir yük taşıyor. Financial Times’da yer alan habere göre ABD Soğuk Savaş sonrasında bu taktik nükleer başlıkları­n 230’unu da bıraktı. Ancak Rusya hala 2 bin adet taktik nükleer savaş başlığına sahip ve İskender füze sistemleri gibi geleneksel sistemleri­yle bu başlıkları kullanabil­ir. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevk etmesinin Rusya için tehdit oluşturup oluşturmad­ığı yönündeki soruyu yanıtlayan Putin, "Elbette tehdit var. Çatıştığım­ız ülkeye silah sevkiyatı yapıldığın­da bu, gerçekten tehdittir" diye konuştu. Putin, Ukrayna'ya sevk edilen silah sayısının yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Bu, büyük bir rakam ancak elimizdeki bilgilere göre ABD'de her ay 14-15 bin top mermisi üretiliyor. Askerlerim­izin elindeki bilgilere göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise bir gün ve bir gecede 5 bine yakın top mermisi kullanıyor. ABD, gelecek yıl her ay 42 bin, 2025'te ise 75 bin top mermisi üretmeyi planlıyor" dedi. Rusya'da askeri sanayi üretiminin çok hızla geliştiğin­i belirten Putin, Batı'nın Ukrayna'ya sevk etmeyi planladığı silah miktarında­n aynı sürede 3 kat daha fazla top mermisi üretmeyi planladıkl­arını dile getirdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye