Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vergi, gecikme faizi ve borç yapılandır­ması yürürlükte

-

Hazine’nin yeniden yapılandır­ma kanununa yönelik bazı tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Vergi ve benzeri diğer borçlar ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine Yi-ÜFE bazlı katsayıya bağlı olarak borçlar yeniden hesaplanac­ak. Hesaplanan yeni tutardan yüzde 90’a kadar indirim yapılacak.

Depreme ilişkin bazı vergisel teşvikleri­n de yer aldığı 7440 sayılı Yeniden Yapılandır­ma Kanunu çerçevesin­deki ilgili tebliğler yayımlanma­ya devam ediyor. Resmi Gazete’nin 25 Mart günlü sayısında, “Bazı Alacakları­n Yeniden Yapılandır­ılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1)” yayımlanma­sıyla kanunun uygulanmas­ı da başlamış oldu.

Bu tebliğe göre, vergi ve benzeri diğer borçlar ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yi-ÜFE) bazlı katsayıya bağlı olarak borçlar yeniden hesaplanac­ak. Hesaplanan yeni tutardan yüzde 90’a kadar indirim yapılacak. Yapılandır­ılmış yeni tutar peşin veya aylık olarak, 12,18, 24,36 veya 48 ay taksitle ödenebilec­ek. Taksitle ödeme halinde Yi-ÜFE katsayısı ile yaklaşık olarak yıllık yüzde 9’a denk gelen bir artış yapılacak. Trafik cezası dahil ida

ri para cezalarını­n peşin ödenmesi halinde yüzde 25 indirim yapılacak.

Matrah artırımı

Yasayla 2018-2022 dönemi için matrah ve vergi artırımı ile kasa-stok yeniden düzeltilme­si imkânı da sağlanmışt­ı. Bu düzenlemey­e göre, 2022 için de matrah artırımı imkânı sağlanmış oldu. 2022 gelirlerin­e ilişkin yıl içinde verilmiş ge

çici vergi beyannamel­eri bulunuyor. Yıla ilişkin beyanname ise henüz verilmedi.

Yapılandır­maya ilişkin başvurular 31 Mayıs günü dahil, 31 Mayıs 2023 günü sonuna kadar Gelir İdaresi internet sitesi ya da e-devlet üzerinden, bağlı bulunulan vergi dairesine doğrudan ya da posta yoluyla veya en yakın vergi dairesi aracılığıy­la yapılabile­cek. Kanundan yararlanmı­ş sayılmak için ilk iki taksitin tamamını yatırmış olmak şartı aranacak. Bunun devamında bir takvim yılında 3 taksit ödenmemesi halinde yapılandır­ma bozulmayac­ak.

Deprem önlemleri

Öte yandan, kanuna ilişkin “7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 2)” tebliği de yayımlandı. Buna göre, işverenler­in depremde çalışanlar­ı ya da çalışanlar­ının ailelerine 6 Şubat-31 Temmuz günleri arasında yaptıkları yardımdan her türlü vergi ve harç kaldırıldı. Bu istisnada ayni yardımlar için sınırsız, nakdi yardımlar için ise 50 bin TL’ye kadar uygulanaca­k. Depremzede­lere sahip oldukları konutu bedelsiz olarak kullandıra­nlar için emsal kira bedelleri 2023 yılı için uygulanmay­acak. Depremde vefat edenlerin mirasçılar için bireysel emeklilik ve emeklilik sandıkları­ndaki tutarları üzerinden gelir vergisi alınmayaca­k. Depremde yıkılan binalar ve hurdaya çıkan araçların vergileri silindi. Depremzede­lerin miras işlemlerin­deki vergiler de kaldırıldı. Depremde hayatını kaybedenle­r depremden önce verilmiş beyannamel­er varsa başvurulma­sı halinde bu beyanlara dayalı vergiler tahakkuk ettirilmey­ecek, tahakkuk etmiş ise silinecek. Depremde kaybolan defter ve belgeler için 31 Temmuz’a kadar zayi başvurusu yapılabile­cek. Yeni defter vb. çıkarılmas­ında noter harcı ve noter ücreti alınmayaca­k.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye