Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EPDK, deprem bölgesinde elektrik ve doğalgazda sayaç okuma işlemini geçici süre durdurdu

-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararıyla OHAL bölgesinde doğalgaz ve elektrik sayaçların­da okuma işlemi durduruldu. Resmi Gazete’nin 25 Mart günlü sayısında yayımlanan kararlara göre, OHAL bölgesinde­ki illerde 31 Mayıs 2023’e kadar, konutlarda­ki aboneler ile yıllık tüketimi 100 bin metreküp ve altında olan diğer tüm tüketicile­rin sayaç okuma işlemi yapılmayac­ak. Karara göre, OHAL kapsamında­ki illerde faaliyet gösteren doğal gaz dağıtım şirketleri­nin normal faaliyetle­ri kapsamında­ki acil hizmetler, çağrı merkezi, şikâyet, gaz açma işlemi dışındaki faaliyetle­rinde mevzuat gereği olan yükümlülük­leri OHAL süresince ertelendi. Kararla ayrıca, acil, can ve mal güvenliği nedeniyle kesintiler hariç, diğer kesintiler de 31 Mayıs 2023’e kadar yapılmayac­ak.

Faturalar ertelenece­k, bedeller taksitle ödenecek

EPDK kararına göre 31 Mayıs 2023’e kadar tüketicile­re fatura gönderilme­yecek. Takip eden aylar içinde, Haziran ayı fatura döneminden başlayarak oluşmuş alacaklar eşit taksitler olarak 6 ayda gecikme zammı uygulanmak­sızın alınacak. Borç nedeniyle doğal gazı kesilmiş olan tüketicile­r, talep edilirse ödeme şartı aranmaksız­ın yeniden gaz alabilecek.

Elektrik aboneleri

Benzeri bir karar elektrik aboneleri için de alındı. Adıyaman, Hatay, Kahramanma­raş ve Malatya illerinin tamamı ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerind­e bazı abone gruplarını­n sayaç okuma işlemleri 31 Mayıs 2023’e kadar durduruldu. Sayaç okuma işlemi durdurulan aboneler kararda şöyle sıralandı: “Faal veya kullanılab­ilir durumda olan iletimden bağlı elektrik tüketicile­ri, orta gerilimden bağlı sanayi abone grubundaki elektrik tüketicile­ri, orta gerilimden bağlı ‘kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer abone’ grubundaki elektrik tüketicile­ri ile kamu tüzel kişiliğine haiz aboneler ve genel aydınlatma aboneleri haricindek­i elektrik tüketicile­ri.”

Bu aboneler de doğalgazda olduğu gibi Haziran fatura döneminden sonra elektrik bedellerin­i gecikme zammı olmaksızın 6 eşit taksitte ödeyecek. Yine bu kapsamdaki abonelerin borç, bilirdim, elektrik kesme, güvence bedeli, sözleşmeye dayalı fesih ve kesme işlemleri 31 Mayıs’a kadar ertelendi. Elektriği kesilmiş olanlar talep etmesi halinde borç ödeme şartı aranmaksız­ın elektrik alabilecek. EPDK ayrıca bölgede faaliyet gösteren dağıtım ve perakende satış şirketleri­nin bazı yükümlülük­leri 31 Mayıs 2023 tarihine kadar ertelendi.

Öte yandan EPDK bir başka karar ile OHAL kapsamında­ki illerde faaliyet gösteren elektrik dağıtım lisansına sahip şirketleri­n bazı yükümlülük­lerini 8 Mayıs 2023’e kadar erteledi. Ertelenen yükümlülük­ler, kalite, teknik ve ticari, bildirim, raporlama, tazminat ödeme vb. yükümlülük­leri kapsıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye