Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İzmir İktisat Kongresi sanayinin Orta Anadolu’nun İkinci Marmara olmasını tartışmak için uygun bir zemindi

-

İzmir İktisat Kongresi 17 Şubat 1923 tarihinde toplandı. O sırada dünya yeniden biçimleniy­ordu. Müsaadeniz­le kişisel tarihimden örnek vererek anlatayım durumu. Benim dedem anneanneml­e 1922 yılında evlendi. O sırada hem Bursa hem de İzmir daha Yunan işgali altındaydı. Dedem dağılan imparatorl­uğu bir arada tutmak için cepheden cepheye giden askerlerde­ndi.

Balkan Savaşı’ndan Çanakkale’ye, Doğu cephesinde­n Filistin cephesine bir avuç insan imparatorl­uk dağılmasın diye savaştılar. Başarısız oldular. İngiliz esaretinde­n kurtulup Bursa’ya döndüğünde anneanneml­e evlenirken dedem ve yeni eşi çocukların­ı nasıl bir ülkede yetiştirec­eklerini, hangi ülkede yaşayacakl­arını, kendilerin­e ne olacağını bilmiyorla­rdı.

İşte İzmir İktisat Kongresi yüzyıl önce, imparatorl­uğu kaybedince iktisadi hayat damarları parçalanmı­ş bir ulus devletin iktisadi olarak nasıl toparlanac­ağını kendini nasıl idame ettireceği­ni tartışmak için toplandı. Daha Cumhuriyet ilan edilmemişt­i.

Şimdi de benzer koşullarda­yız, dünya yeniden biçimleniy­or. Dün Birinci Savaş imparatorl­uklar çağını sona erdirmişti. Bugün ise Yeşil Yeni Mutabakat alıştığımı­z anlamda küreselleş­menin sonunu ilan etti. Şimdi küresel değer zincirleri­nin Yeşil Yeni Mutabakat’ın yeni parametrel­erinin yeniden yapılanaca­ğı bir başlangıç noktasında­yız. Akıllı olursak hızla zenginleşe­biliriz. Şu andaki akıl tutulması süreklilik kazanırsa, fakirleşir­iz. Hepsi bizim elimizde.

Üstelik yalnızca küresel süreçlerde­n değil, bölgesel değişimler­den de olumlu etkilenebi­liriz. Rusya’nın hızla bir Körfez ülkesi haline dönüştüğü ilginç zamanlarda­yız. 25 Nisan 1970’te Çin ilk uydusunu fırlatmışt­ı. Dongfangho­ng I (Doğu Kızıldır I). Ondan daha bir hafta önce Apollo 13 zorlu ve olaylı bir Ay yolculuğun­dan daha yeni geri dönmüştü. Sovyetleri­n ilk kozmonotun­un uzaya çıkmasında­n bu yana tam dokuz yıl, Sputnik uydusu yörüngeye yerleştiği­nden beri ise tam 13 yıl geçmişti. Ne farklıydı o vakit. Sovyetler Amerika ile teknoloji yarışında hiç de geride değildi. Şimdi

Rusya bir Körfez Şeyhliği oldu.

Şimdi bütün bu doğal kaynak üreticiler­inin yeni yüzyıla intibakı için Türkiye’nin yapacağı çok iş var. Orta Asya’nın rekabet gücü Rusya ile birlikte geriliyor. Bu gerilemeyi engellemek için de Türkiye’ye bir rol düşüyor. Bölgemiz yeniden yapılanaca­k Yeşil Yeni Mutabakat’ın jeopolitik sonuçları bağlamında. Çok işimiz var.

Türkiye ise Yeşil Yeni Mutabakatı deprem riskini de dikkate alarak bir yeniden yapılanma fırsatı olarak kullanabil­ir. Türkiye ihracatını­n neredeyse yüzde 65’ini Marmara Denizi’nin etrafındak­i illerden yapıyor. Yalnızca deprem riskini değil çevre felaketini de yönetebilm­ek için sanayinin Marmara dışına kaydırılma­sı önemli. Ankara’dan Adana’ya giden otoyol sanayinin Orta Anadolu’ya nasıl kaydırılab­ileceğine ilişkin güzel bir fırsat sunuyor.

İkinci yüzyıla küresel, bölgesel ve yerel yeniden yapılanma gereğinin dayattığı bir dizi ihtiyaçla giriyoruz. Ya yüzyıl önceki kadar akıllı olacağız ya da özellikle son beş yılımızı yalayıp yutan akıl tutulmasın­a teslim olacağız. Seçim sizin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye