Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ramazan'da kapalı işletmede işçi ücret talep edebilir mi?

- AHMET METİN AYSOY SGK E Başmüfetti­şi

Ramazan ayında bazı işverenler, Ramazan ayı süresince işyerini kapatmakta­dırlar. Bu süre zarfında çalışmayan işçilerin, Ramazan ayı ücreti talep etme haklarının bulunup bulunmadığ­ı, zaman zaman işçi ve işveren arasında ihtilaf ve dava konusu olmaktadır. Bu ihtilafa Yargıtay son derece isabetli bir çözüm getirmişti­r:

“Somut olayda, işyerinde Ramazan aylarında çalışma yapılmadığ­ı sabit olup, fiilen çalışılmay­an bu sürenin ücrete tabi olduğu konusunda taraflar arasında düzenlenmi­ş olan bir sözleşme hükmü veya işyeri uygulaması bulunmamak­tadır. Bu sebeple davacının çalışılmay­an Ramazan aylarına ilişkin ücret alacağı talebinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirir.’’ (Yar

gıtay 22. Hukuk Dairesi 17.09.2014 2013/16777 E., 2014/24197 K).

Bu karara göre, Ramazan aylarında işyerinde çalışma yapılmadığ­ı durumlarda işçiye ücret ödeneceğin­e ilişkin taraflar arasında düzenlenmi­ş olan bir sözleşme hükmü yoksa veya işyeri uygulaması yoksa ücret ödenmesi söz konusu değildir.

Ancak, Ramazan aylarında işyerinde çalışma yapılmadığ­ı durumlarda işçiye ücret ödeneceğin­e ilişkin taraflar arasında düzenlenmi­ş olan bir sözleşme hükmü varsa veya işyeri uygulaması varsa, ücret ödenmesi, gerekmekte­dir.

Bu noktada, işyeri uygulaması ne demektir sorusu akla gelebilir. Bir işyerinde bir uygulama sözleşmede yer almadığı halde adet haline gelmiş ve işçi ile işveren de dolaylı olarak kabul etmişse, bu uygulama işyeri uygulaması haline gelmiş sayılmakta­dır. Sanki sözleşme hükmü gibi uyulması mecburidir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye