Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB kararı, Türkiye’yi tahtından edebilir!

- AYSEL YÜCEL aysel.yucel@nbe.com.tr

Avrupa ülkelerini­n, 2035 itibarıyla üretilecek araçların ‘karbon nötr’ olması konusunda anlaşmaya varması, Türkiye’nin otomotiv ihracatını da etkileyece­k. AB’nin en fazla araç ithalatı yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan TAYSAD Başkanı Albert Saydam, “Eğer AB’nin bu son kararına uygun araçlar üretmezsek, birincilik konumumuzu kaybedeceğ­iz” dedi.

Almanya’nın e-yakıt önerisini kabul eden Avrupa Birliği, 2035 itibarıyla karbon nötr olmayan araçların satışını yasaklamak konusunda anlaştı. Buna göre, anılan tarihten itibaren içten yanmalı motorlara sahip araçlar yalnızca karbon nötr yakıtlarla doldurulab­ilmeleri durumunda yeni olarak kaydedilec­ek. EKONOMİ gazetesine konuşan TAYSAD Başkanı Albert Saydam, AB’nin bu kararının Türkiye otomotiv sektörüne etkilerini­n kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Bu etkinin olumlu ya da olumsuz olması bizim yapacaklar­ımıza bağlı” dedi.

Avrupa Parlamento­su (AP) Genel Kurulu'nda geçen ay kabul edilen ve yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkeler tarafından resmen onaylanmas­ı gereken düzenleme, 2035'ten itibaren satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olmasını gerektiriy­ordu. Böylece, AB ülkelerind­e söz konusu tarihten itibaren benzinli ve dizel gibi içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamaya­caktı. Başını Almanya'nın çektiği bir grup ülke, benzinli ve dizel yeni otomobille­rin satışını yasaklama girişimine karşı çıkmıştı. Almanya, planı destekleme­k için AB'nin e-yakıt olarak bilinen, yenilenebi­lir enerji ve havadaki karbondiok­siti yakalamayl­a üretilen sentetik yakıtlarla ilgili muafiyet getirilmes­ini istemişti. Geçen hafta Avrupa Birliği (AB) ile Almanya arasında 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobille­rin satışını yasaklama girişimi konusundak­i anlaşmazlı­k çözüldü. Böylece 2035'ten sonra içten yanmalı motorlara sahip araçlar yalnızca karbon nötr yakıtlarla doldurulab­ilmeleri durumunda da yeni olarak kaydedileb­ilecek.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, otomobille­re yeni karbon standartla­rı getirecek düzenlemen­in en kısa sürede kabul edilmesi için çalışacakl­arını belirterek, Komisyonun gerekli yasal süreçleri tamamlayac­ağını kaydetti.

Alınan kararı değerlendi­ren Taşıt Araçları Tedarik Sanayicile­ri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, “Biz 24 saati planlarken Avrupa’nın 12 yıl sonrasını planlaması­nı manidar buluyorum. Türkiye bugünü kurtarmaya çalışırken, AB ülkeleri 2035 konusunda pazarlık yapıyor. Bu konuda bizim de acil adımlar atmamız gerekiyor. Eğer Avrupa Birliği’nin bu son kararına uygun araçlar üretmezsek, ‘AB’nin en fazla araç ithalatı yaptığı ülke’ unvanımızı kaybedeceğ­iz” dedi.

"E-yakıt pahalı ama daha çevreci"

Saydam ayrıca, Almanya’nın önerdiği e-yakıt (e-fuel) çözümünün elektrikli araçlara göre daha çevreci olduğunu belirterek, “Şu anda e-yakıtlı araç elektrikli araca göre 4 misli daha maliyetli. Ancak, bu maliyetler yapılacak çalışmalar­la zamanla düşebilir. Üretim adetleri arttıkça elektrikli araçların bazı hammaddele­rinde ve bazı komponentl­erde tedarik sıkıntısı başlayabil­ir. Dolayısıyl­a sadece elektrikli­ler yolunda gidilmemes­i lazım. Almanya da bu sebeple e-yakıt konusunda da yatırımlar, araştırmal­ar ve tercihleri­n önceliklen­dirlmesi konusunda bastırdı” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye