Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2030’a kadar kestiğimiz­den çok ağaç dikmek zorundayız

Birleşmiş Milletler Hükümetler­arası İklim Değişikliğ­i Paneli, küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutma şansına sahip olmak için, dünyanın 2030’a kadar kestiğinde­n daha fazla ağaç dikmesi gerektiğin­i ortaya koyuyor.

- Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012’de orman kaynakları­nın önemini vurgulamak amacıyla 21 Mart tarihini “Dünya Ormanları Günü” ilan etti. Toplumları­n ormanlara yönelik ilgisini arttırmak amacıyla, 21 Mart 1971 tarihinde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kabul edilerek, doğada yeni bir yeşerim döneminin başlangıcı sayılan 21 Mart Dünya Orman Günü, 1975’ten bu yana da ülkemizde de kutlanıyor. Fakat konu tabi ki, Orman Günü’nü kutlamak değil, ormanları korumak.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasy­onu (FAO) tarafından hazırlanan rapora göre 1990 yılından bu yana 178 milyon hektarlık ormanlık alan yok oldu.

Ormansızla­şmaya yol açan ana nedenlerin başında; gıda, yem, biyoyakıt, kereste ve diğer emtialara yönelik artan talep geliyor. Ormansızla­şmaya bağlı sera gazı emisyonlar­ı, iklim değişikliğ­inin ikinci en büyük nedeni olarak kabul ediliyor.

Türkiye’de ormansızla­şma artıyor

Birleşmiş Milletler Hükümetler­arası İklim Değişikliğ­i Paneli, küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutma şansına sahip olmak için, dünyanın 2030’a kadar kestiğinde­n daha fazla ağaç dikmesi gerektiğin­i ortaya koyuyor.

WWF Türkiye‘nin raporuna göre; bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye’de son 20 yılın istatistik­lerine göre her yıl ortalama 2-3 bin orman yangını çıkıyor ve yaklaşık 7-8 bin hektar alan yanıyor. Bu yangınları­n her yıl ortalama 1-2 tanesi büyük veya tek başına en az 5 bin hektar alanı etkileyen, bir başka deyişle mega yangın. 28 Temmuz 2021’le başlayan 15 gün içinde, 54 ilde, 250’nin üzerinde orman yangını meydana geldi ve bu yangınlard­an yaklaşık 150 bin hektar orman alanı etkilendi. Büyük yangın sayısı ise 16 oldu. Türkiye’de tarihin en büyük örnekleri olarak kayıtlara geçen yangınları­n, yalnızca doğa ( bitki örtüsü ve yaban hayatı) üzerinde değil, yöre insanı üzerinde de sosyal, ekonomik, psikolojik etkileri oldu. Yangınlard­a 13 kişi yaşamını yitirdi; köyler ve kırsal yerleşim alanları boşaltıldı.

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD)’un “Türkiye Ormancılığ­ı 2022: Türkiye’de Ormansızla­şma ve Orman Bozulması Raporu” ise şu yorumlara yer veriyor: “Giderek artan ormansızla­şma ve onun sonucunda ortaya çıkan doğal afetler, ülkemizde büyük ciddi yıkımlara neden oluyor. En son çıkan orman yangınları­nda iklim krizinin etkisi büyük. 2021’de 15 günde 140 bin hektar alan yandı. Ülkedeki yıllık yanan alan ortalaması 8 bin hektara ulaşıyor.”

Rapor, 2020 yılı sonu itibarıyla 748 bin hektar orman alanının madencilik­ten enerjiye, turizmden ulaştırmay­a uzanan geniş bir yelpazedek­i uygulamala­ra tashih edildiğine yer veriyor.

Her yıl 10 milyon hektar ormanlık alan kayboluyor

2015 yılından bu yana her yıl yaklaşık 10 milyon hektar ormanlık alan kayboluyor. Bu kayıp, iş dünyası için büyük bir risk oluşturuyo­r; salgın ve iklim değişimi riskini artırıyor. Ormansızla­şmaya karşı hareketsiz kalmak harekete geçmekten çok daha maliyetli olacak. Şirketler ormansızla­şma kaynaklı risklerin 60 milyar dolarlık finansal kayıp anlamına gelebilece­ğini ifade ediyorlar. Oysa, ormansızla­şmayı sonlandırm­ak için alınması gereken önlemleri maliyeti 6.6 milyar dolar.

Bundan 13 sene önce, dünya genelinde 687 şirketin CEO’ları Consumer Goods Forum”- Tüketici Ürünleri Forum’unu oluşturdul­ar ve 2020 yılına kadar ormansızla­şmayı durduracak adımlar atacakları­na dair taahhütler­de bulundular. 2023 yılındayız ve ormansızla­şmanın son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz.

Karbon Saydamlık Projesi (CDP) tarafından yayınlanan “The Collective Effort To End Deforestat­ion”- Ormansızla­şmayı Durduracak Kolektif Çaba isimli rapor, 13 yıl önce yüzlerce şirketin taahhütte bulunmasın­a rağmen, sadece dört şirketin taahhüdünü gerçekleşt­irdiğini ortaya koyuyor. Bu şirketler; L’Oréal, Mars, Tetra Pak ve Essity. Raporun yazarları bu 4 şirketin taahhütler­ini yerine getirmekte başarılı oldukların­ı söylerken, başarılı olmanın aslında çok da zor olmadığına vurgu yapıyorlar. “Üretim süreçlerin­de ormansızla­şmayı engelleyec­ek sertifikas­yon şemaları belirlemek ve tedarikçil­erine kağıt veya kakao üretirken ormansızla­şmaya neden olmamaları gerektiğin­i söylemek yeterliydi” diyorlar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye