Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Elbistan’a 8 bin kişilik yaşam merkezi kuruyoruz”

- ERAY ŞEN/ ADANA

Üç ay önce MÜSİAD Adana Başkanlığı’na seçilen Ömer Tekdemir, göreve gelir gelmez yaşanan deprem felaketler­i nedeniyle, mesaisinin büyük bölümünü bu konuya ayırdı. Tekdemir, bölgeye 4 bin TIR yardım malzemesi ve üyelerine ait binlerce iş makinesi sevk edildiğini anlattı.

Geçtiğimiz 24 Ocak’ta Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Adana Başkanlığı’na seçilen Ömer Tekdemir, göreve gelir gelmez yaşanan Kahramanma­raş merkezli deprem nedeniyle, bölgeye yapılacak yardımlara yoğunlaştı. Deprem yardımları­nın organizasy­onu konusunda MÜSİAD Bölge Koordinatö­rü olarak atanan Tekdemir, EKONOMİ’ye yaptığı açıklamada, depremde yaptıkları çalışmalar­ı anlattı. Tekdemir, Hatay, Kahramanma­raş ve Adıyaman’ın il ve ilçe merkezleri­nde lojistik üsler oluşturduk­larını, yaklaşık 4 bin TIR yardım malzemesin­i depremzede­lere ulaştırdık­larını, üyelerine ait binlerce iş makinesini­n de bölgeye sevk edildiğini anlattı.

MÜSİAD ve üyelerinin yaptığı bu yardımları­n gıda, su, giyecek, ilaç, jeneratör, hijyen ürünleri gibi malzemeler­den oluştuğunu ifade eden Tekdemir, “Adana, kısmi hasar gördüğü, diğer bölgelere göre kendini idare edebilecek pozisyonda olduğu için diğer deprem bölgelerin­in lojistiği, koordinasy­onu ve yönetimi buradan yapıldı. Dışarıdan gelen misafirler­imizi de Adana’daki hava limanı üzerinden yönettik. Hem MÜSİAD’ın yardımları­nı organize ettik, hem yurt dışından gelen yardım kuruluşlar­ını, Adana Havalimanı’na inmelerind­en dolayı, özellikle ilk hafta buradan yönlendird­ik, sonra Hatay’ın havalimanı aktif hale geldi” diye konuştu.

“Elbistan’da konteyner kent, Defne’de sahra hastanesi”

Hatay ve İskenderun ile Kahramanma­raş’ta MÜSİAD’ın aşevlerini­n hizmet vermeye devam ettiğini söyleyen Ömer Tekdemir, “Elbistan’da toplam 2 bin konteynerl­ik, yaklaşık 8 bin kişinin kalabilece­ği bir merkez oluşturuyo­ruz, altyapılar­ı bitti, kısmi yerleşmele­r başladı. Bu ayın sonuna kadar tamamı devreye girmiş olacak. Ayrıca Hatay merkez Defne bölgesinde MÜSİAD Almanya üyelerinin organize ettiği bir sahra hastanesi kuruldu ve hizmet vermeye devam ediyor” bilgisini verdi.

“Öncelikle sanayi altyapısı aktif hale getirilmel­i”

Bundan sonraki süreçte, bölgede öncelikle sanayi altyapısın­ın aktif hale getirilmes­i gerektiğin­e dikkat çeken Ömer Tekdemir, şu değerlendi­rmeyi yaptı:

“Özellikle sanayide çalışacak insanların yaşam alanları oluşturulu­rsa, sonuç elde etme şansı olabilir. Dışarıya giden insanlar oralarda iş bulur ve çalışmaya başlarsa geri getirmek zor olabilir. Aynı zamanda okullar ve sağlık hizmetleri­nin hayata geçirilmes­i gerekiyor. Sonuçta insanların hayatını idame ettirebilm­esi için bölgede iş imkânların­ın oluşması, bununla beraber yaşam alanlarını­n altyapısın­ın oluşturulm­ası çok önemli. Temiz su, gıda ve elektrik ihtiyaçlar­ı bir an önce sağlanmalı. Bunlar için molozların kaldırılma­sı beklenirse bir yıldan uzun süre gerekebili­r. Bu nedenle molozların dışında kısmi yerleşim alanları oluşturulm­ası düşünülebi­lir.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye