Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni gelişen teknolojil­erle hızlı büyüyecek

- DEVAMI SAYFA 16'DA

Günümüzün trend metali olarak tanımlanan alüminyum, savunma ve havacılıkt­an ambalaja, otomotivde­n inşaata kadar geniş bir yelpazede kullanılıy­or. Türkiye alüminyum sektörü geçen yıl 193 ülkeye 6,32 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irirken, ABD, Birleşik Krallık, AB, Orta Doğu ve Körfez Ülkeleri ile İspanya’yı da hedef pazar olarak belirledi.

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü ihracatınd­a değer olarak en büyük paya sahip olan alüminyum hafifliği, kullanım kolaylığı, yüksek korozyon direnci sebebiyle birçok sanayide giderek daha yoğun şekilde kullanım imkanı buluyor. Alüminyum; inşaat sektöründe %25, ulaşımda %24, ambalajda %15, elektrik ve elektronik­te %10, genel mühendisli­k alanında %9, mobilya ve ofis eşyalarınd­a %6, demir çelik ve metalürji sanayiinde %3, kimya ve tarım ürünleri sanayiinde %1 ve diğer alanlarda ise %7 oranında kullanım alanına sahip. Dünyada hafiflik ve yüzde yüz geri dönüşüm yeteneği ile ileri teknoloji ürünlerind­e kullanımı, alüminyumu­n yakın gelecekte önünü daha da açacak.

Alüminyum sektörü, Türk sanayisi için de mamul, ara mamul olarak girdi sağlayan ve ekonomi için süreklilik arz eden bir sektör. Üretimin devamlılığ­ı noktasında destekleyi­ci bir role sahip olan alüminyum sektörü başta savunma, otomotiv, inşaat olmak üzere Türkiye’nin birçok lokomotif sektörüne girdi sunuyor. Sektör bin 143 ihracatçı firma ile 193 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor. 100 binin üzerindeki istihdam sayısı sektörün büyüklüğün­ü ifade eden önemli rakamlarda­n biri.

2022 yılı ihracatı 6,32 milyar dolar

Türk alüminyum sektörü 2022 yılı itibariyle, 2021 yılına kıyasla, yüzde 25,24 artışla 6,32 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdi. Sektör, 2022 yılı demir ve demir dışı metaller ihracatınd­a yüzde 43 payıyla ilk sırada. En çok ihraç edilen ürün grupları; alüminyum çubuk profil, alüminyum sac levha ve alüminyum inşaat aksamı oldu. Türk alüminyum sektörü, dünya alüminyum ihracatınd­an yüzde 2,16 pay alıyor. Sektörün hedef pazarları, ABD, Birleşik Krallık, AB, Orta Doğu ve Körfez ülkeleri ile İspanya.

Alüminyum sektörünün ihracatı son 5 yılda yüzde 133 arttı. 2022 yılında birim fiyat, 2021 yılına kıyasla yüzde 23,67 artışla kg. başına 4,91 dolar oldu. Birim fiyatta ise son 5 yıla baktığımız­da yüzde 32’lik artış kaydedildi­ğini görüyoruz. Söz konusu veriler, sektörün içinde bulunduğu zorlu koşullar karşısında rekabet gücünü ve katma değerli ürün üretebilme kabiliyeti­ni kanıtlar nitelikte.

Sektör 193 ülkeye ihracat yapıyor

Sektör 193 ülkeye ihracat yaparken, ihracatın yüzde 60’ı AB ülkelerine gerçekleşi­yor. Sektör otoriteler­i ihracatçı firmaların; AB, Orta Doğu ve Afrika’nın yanı sıra uzak pazarlara yönelmesin­in önemli olduğunu kaydediyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye