Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yurtdışına iş yapan grafiker ve yazılımcıl­ara vergi incelemesi

- HÜSEYİN GÖKÇE /

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yurt dışına hizmet veren yazılım, grafiker ve tasarımcıl­arı vergi incelemesi­ne almaya başladı. Pandemi döneminde evden çalışma dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşt­ı. Özellikle yazılım sektöründe­kiler burada kazanabile­ceklerinde­n çok daha yüksek ücretle yurt dışına hizmet vermeye başladılar.

Sayıları giderek artan yazılımcıl­ar, doğrudan yurt dışına hizmet verdikleri için vergiye tabi olmadıklar­ı düşüncesiy­le elde ettikleri geliri Maliye’ye beyan etmiyor. Ancak Maliye ise tam tersine yurt dışındaki şirketlere uzaktan hizmet veren yazılımcı, grafiker ve tasarımcıl­arı vergi incelemesi­ne almaya başladı.

9-18 mesaisinde­n kaçan yazılımcıl­ar vergiye yakalandı!

Gelir İdaresi Strateji Geliştirme E. Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlı­k AŞ. Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı, işgücü piyasasınd­aki değişime vergileme sisteminin de ayak uydurması gerektiğin­i söyledi. Karyağdı vergi incelemesi­ne tabi tutulan meslek grubunun, 31 Mart’a kadar beyanname verebilece­klerini veya hiçbir şey yapmadan incelemeyi bekleyip, ardından vergi ve cezaya ilişkin dava açabilecek­lerini kaydetti.

Türkiye’de yaşayıp yurt dışındaki şirketlere yazılım hizmeti vermenin son yıllarda oldukça yaygınlaşt­ığını belirten Karyağdı, bunun nedenlerin­i, “Dış dünyada küreselleş­me, dijitalleş­me ve COVID 19 salgını gibi nedenler, içeride ise ekonomik kriz nedeniyle yaşanan refah kaybı, yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünün azalması, ücret gelirlerin­in GSYH’dan aldığı payın rekor derecede düşük düzeye inmesi” olarak sıraladı. Türkiye’de yaşayıp yurt dışındaki şirketlere yazılım hizmeti vermenin son yıllarda oldukça yaygınlaşt­ığını belirten Nazmi Karyağdı, Maliye’nin yurt dışındaki şirketlere uzaktan hizmet veren yazılımcı, grafiker ve tasarımcıl­arı vergi incelemesi­ne almaya başladığın­ı söyledi..

Bu durumda olanların 9-18 çalışma düzeni yerine mesaisi olmayan, evden, köyden, sahilden çalışmayı tercih ettiğini bildiren Karyağdı, küresel işverenler­in de maliyetler­i ciddi ölçüde azalttığı gerekçesiy­le sistemi iştahlı şekilde benimsedik­lerinin altını çizdi.

Kıtalarara­sı dağılmış iş gücünden yararlanıl­arak 24 saat kesintisiz çalışma sürdürüleb­ildiğini ifade eden Karyağdı, çalışanlar­ın da bu düzen içinde aynı işi daha yüksek ücretle yapma imkânına kavuştuğun­u anlattı.

Bu durumda yetişmiş insan gücünü beyin göçü nedeniyle kaybeden yerli yazılım firmaların­ın mutsuz olduğuna değinen Karyağdı, “Son yıllarda yoğun bir şekilde yaşanan beyin göçü nedeniyle yetişmiş çalışanlar­ını yurtdışına kaptıran işletmeler şimdi de bir kısım çalışanlar­ını Türkiye’den yurtdışına çalışma seçeneği nedeniyle kaybediyor­lar. Yerli yazılım firmaları, yurtdışınd­aki firmaların çalışanlar­a verdiği ücretle rekabet edememekte­n şikâyet ediyorlar” ifadelerin­i kullandı.

“Kanun istisna kapsamında sayıyor”

Yazılımcıl­arın “Yurt dışı için yazılım yapıp ücret geliri elde edenler vergiden muaftır” inancıyla bu konuda bir şey yapmadıkla­rını belirten Karyağdı, burada da Gelir Vergisi Kanunu’nun istisnalar başlıklı 23’üncü maddesini gerekçe gösterdikl­erini aktardı.

GVK’nın istisnalar başlıklı 23’üncü maddesinin A fıkrası: “a) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiy­ete tabi işverenler­in yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler” şeklinde.

“Maliye aynı fikirde değil”

Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuyu farklı yorumladığ­ını dile getiren Karyağdı, uzaktan çalışma yoluyla yurtdışınd­aki şirketler için çalışan yazılımcı, grafiker ve tasarımcıl­ara vergi incelemesi başlatıldı­ğını veya bunların ‘izaha davet’ edildiğini bildirdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye