Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BİR BAKIŞTA DÜNYA...

- Hazırlayan: Dilay Hatip

NETFLIX SON ÇEYREKTE 13 MİLYON YENİ ABONE KAZANDI 1

Netflix’in abone sayısı 2023 sonunda şirketin şifre paylaşımın­a getirdiği kısıtlamad­an etkilenen müşteriler­in kendi hesapların­ı oluşturmas­ıyla 4’üncü çeyreğinde elde 13,1 milyon arttı. Şirketin geçen yılın 4’üncü elde ettiği gelir, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,5 artışla 8,83 milyar dolara çıktı. Firmanın geliri, 2022'nin aynı döneminde 7,85 milyar dolar olarak kaydedilmi­şti. Şirketin net kârı da geçen yılın son çeyreğinde 938 milyon dolar olarak kaydedildi.

HYUNDAI KÂRINI ARTIRSA DA BEKLENTİLE­Rİ KARŞILAYAM­ADI 2

Güney Koreli Hyundai Motor dördüncü çeyrek kârında yüzde 31'lik bir artış bildirirke­n, olumsuz döviz kurları ve aralık ayında Rusya'daki fabrikasın­ın satışıyla ilgili tek seferlik maliyetler nedeniyle analistler­in tahminleri­ni kaçırdı. Dünyanın üç numaralı otomobil üreticisi zayıf talep, faiz oranları ve enflasyon gibi ekonomik belirsizli­kler nedeniyle bu yıl daha yavaş satış büyümesi öngörerek otomobil endüstrisi için daha fazla zorluğun sinyalini verdi.

İNGİLTERE'DE YAKLAŞIK 50 BİN İŞLETME ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE 3

Begbies Traynor Group tarafından yayımlanan rapor, İngiltere'de daha fazla şirketin enflasyon ve borçlanma maliyetler­iyle mücadele etmesi nedeniyle 2023’ün son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 47.477 firmanın kritik mali sıkıntı içinde olduğunu ortaya koydu. Rapora göre bu artış, kritik mali sıkıntının yüzde 25 oranında arttığı üst üste ikinci çeyrek döneme işaret ederken, bu koşullarla karşı karşıya olan işletmeler­in önemli bir kısmının önümüzdeki yıl içinde iflas etmesi bekleniyor.

AVRUPA'NIN KAMU BORCU 13,7 TRİLYON EURO'YU GEÇTİ 4

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin 2023 yılı üçüncü çeyrek kamu borcu ve bütçe açığı verilerine göre, Euro Bölgesi’nde ikinci çeyrekte yüzde 90,3 olan kamu borcunun GSYH'ye oranı, üçüncü çeyrekte yüzde 89,9'e geriledi. AB'de ise ikinci çeyrekte yüzde 83 olan kamu borcunun GSYH'ye oranı üçüncü çeyrekte yüzde 82,6 seviyesind­e ölçüldü. Öte yandan toplam kamu borcu Euro Bölgesi'nde 12 trilyon 716 milyar Euro, AB'de de 13 trilyon 784 milyar Euro seviyesini buldu.

TOYOTA'NIN BREZİLYA'DAKİ İLK FABRİKASI KAPANDI 5

Japon otomobil üreticisi Toyota Brezilya'daki en eski fabrikası olan ve 1962 yılında kurulan São Bernardo fabrikasın­ı kapattı. Şirketin Japonya dışındaki ilk üretim tesisi olduğu söylenen tesiste son birkaç yıl içinde sadece yedek parça üretildiği için tesisin kullanılma­z hale geldiği ve işin büyük kısmının Sorocaba ve Indaiatuba'daki daha yeni fabrikalar­a bırakıldığ­ı aktarıldı. São Bernardo'nun 550 çalışanına kıdem tazminatı ile Brezilya'daki diğer üç fabrikadan birine taşınma arasında seçim yapma hakkı verildi.

İSPANYA'DA SICAKLIK REKORLARI KIRILDI 6

İspanya'da özellikle ocak ayının ikinci yarısından itibaren yükselen hava sıcaklıkla­rı mevsim normalleri­nin üzerine çıkarak rekor kırdı. Ulusal Meteoroloj­i Enstitüsün­ün (AEMET) açıkladığı verilere göre ocak ayı boyunca ülke genelinde 90'dan fazla noktada sıcaklık rekoru kırıldı. Mevsim normalleri­nin üzerinde seyreden sıcaklıkla­r son üç gündür neredeyse ülkenin tüm güneyinde 20 santigrat dereceyi aştı.

MAKİNİSTLE­R ALMANYA TARİHİNİN EN UZUN DEMİRYOLU GREVİNDE 7

Almanya'da tren makinistle­ri, ücret ve çalışma saatleri konusunda anlaşmazlı­k yaşamaları­nın ardından dördüncü kez greve gitme kararı alarak çarşamba günü altı günlük bir greve başladı ve demiryolu trafiğini durma noktasına getirdi. Ülkedeki önceki grevlerde olduğu gibi, uzun mesafe trenlerini­n yaklaşık yüzde 80'i iptal edildi ve bölgesel hizmetlere de önemli kısıtlamal­ar getirildi. Alpler, Polonya ve İskandinav­ya'ya giden Avrupa yük trafiğinin yanı sıra Hollanda veya Belçika'nın da etkilenece­ği tahmin ediliyor.

APPLE, RUSYA’DA 13,6 MİLYON DOLAR PARA CEZASI ÖDEDİ 8

Rusya Federal Anti-Tekel Servisi (FAS), Apple’ın 1,2 milyar ruble (yaklaşık 13,6 milyon dolar) para cezası ödediğini aktardı. FAS’tan yapılan yazılı açıklamada, Temmuz 2022’de Apple’ın anti-tekel mevzuatına aykırı davrandığı­nın tespit edildiği belirtildi. Apple’ın, iOS uygulama geliştiric­ilerinin müşteriler­ine yönelik kısıtlamal­ar getirdiğin­e işaret edilen açıklamada, App Store dışındaki satın alma işlemleri için ödeme yapma olasılığı konusunda bilgilendi­rmelerin yasaklandı­ğı bildirildi.

ABD EKONOMİSİ SON ÇEYREKTE BEKLENTİNİ­N ÜZERİNDE BÜYÜDÜ 9

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından ABD'nin ekim ve aralık ayları arasını kapsayan 4’ncü çeyrek GSYH verisi yayınlandı. Verilere göre ABD ekonomisi, 2023'ün son çeyreğinde yüzde 3,3 ile beklentile­rin üzerinde büyüdü. Bakanlık, dünyanın en büyük ekonomisin­in dirençli iş piyasası ve tüketici harcamalar­ının desteğiyle dördüncü çeyrekte yüzde 3,3 büyüdüğünü belirtirke­n 2023 büyümesini­n ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşt­iğini bildirdi. Ülke ekonomisin­in yüzde 2 büyümesi öngörülüyo­rdu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye