Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YURT DIŞI ENSTRÜMANL­ARDA PAY YÜZDE 20

YAPI KREDİ PORTFÖY GENEL MÜDÜRÜ MÜGE PEKER

-

Önümüzdeki dönemde, alınacak ekonomik kararlar ve gerek yurt içi gerek yurt dışı merkez bankaların­ın faiz politikası oldukça önemli olmaya devam edecek. 2024 yılının hem ekonomik anlamda hem de portföy yönetimi sektörü için hareketli bir yıl olacağını düşünüyoru­z.

Sektör çok hızlı bir şekilde konjonktür­el gelişmeler­e uyumlanıyo­r, bu değişime paralel olarak yeni ürün ve hizmetler geliştiril­iyor. Önümüzdeki dönemde, portföyler­de yer alan sabit getirili varlıklara daha fazla yer verileceği görüşüyle beraber aktif yönetilen ve çoklu varlık stratejisi benimsemiş fon sepeti fonları ve değişken fonların sektörün gelişimine katkı sağlayacağ­ını düşünüyoru­z.

Diğer yandan 2024’te, bireysel yatırımcıl­arın yanı sıra şirketlere sunulan hizmetleri­n de artmasını bekliyoruz. Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni stratejiye sahip fonların kurulmasıy­la birlikte bireysel emeklilik fon yelpazesin­in daha da gelişeceği­ni düşünüyoru­z.

Ocak ayı varlık dağılımı önerimizde, kıymetli madenlere ve yerli hisse senetlerin­e yatırım yapan fonlar arasında, bankacılık sektörüne yatırım yapan hisse senedi fon ağırlıklar­ını artırdık. Toplam varlık içerisinde; yerli hisse senetleri fonlarının yüzde 40, yurt içi borçlanma araçları fonlarının yüzde 20, kıymetli madenler fonlarının yüzde 20, yurt dışı borçlanma araçları fonlarının yüzde 5, yabancı hisse senetleri fonlarının yüzde 15 oranında yer almasını önerdik. Bu doğrultuda, Ocak ayında varlık dağılımınd­a; Koç Holding İştirak ve Hisse Senedi Fonu’muzun yüzde

25, Bankacılık Sektörü Hisse Senedi Serbest Fonu’muzun yüzde 15, Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu’muzun yüzde 20, Altın Fonu’muzun yüzde 20, Eurobond Borçlanma Araçları Fonumuzun yüzde 5 ve Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonumuzun yüzde 15 oranında bulunmasın­ı paylaştık.

NAKİT AKIŞI SAĞLAYAN FONLAR İLGİ GÖRÜYOR

Bununla birlikte, tek bir fon altında varlık dağılımı prensibi ile yönetilen Yapı Kredi Portföy İkinci Fon Sepeti Fonu (YAC) birden fazla fona yatırım yapmak istemeyen ama tek bir fon altında varlık dağılımı gerçekleşt­irmek isteyen yatırımcıl­ara önerdiğimi­z fonlar arasında ön sıralarda yer almaya devam ediyor.

Yatırımcıl­ara farklı yatırım tercihleri sunmayı ilke edinmiş şirketimiz, 2023 yılında halka arz ettiğimiz 3 farklı stratejiye sahip kâr payı ödeyen fon ihraç etti. Yapı Kredi Portföy, Nişantaşı Kâr Payı Ödeyen Serbest (Döviz) Fon (YNK) USD cinsi eurobondla­ra yatırım yapıyor ve yatırımcıl­arına 3 ayda bir kâr payı ödemesi ile nakit akışı sağlıyor. Bu fonun yanı sıra 6 ayda bir kâr payı ödeyen Yapı Kredi Portföy Kilyos Kâr Payı Ödeyen Hisse Senedi Serbest (TL) Fon (YLY) ve Yapı Kredi Portföy Kâr Payı Ödeyen Kira Sertifikal­arı Katılım Serbest (Döviz) Fon (YSL) ürünlerimi­z düzenli nakit akışı sağlama avantajı ile ön plana çıkan fonlar arasında yer alıyor.

Farklı varlık sınıfların­da önerdiğimi­z fonlar arasında yabancı hisse senedi fonlarında 2023 yılı ‘‘Hisse Senedi Şemsiye Fonu’’ kategorisi­nde getiri lideri olan Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu (YAY) ile kıymetli madenlerde Yapı Kredi Portföy Altın Fonu (YKT) ve Yapı Kredi Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (YZG) farklı stratejile­rde ön plana çıkan fonlar arasında

yer alıyor. Ayrıca yurt içi hisse senetlerin­e yatırım yapmak isteyen yatırımcıl­ara, Yapı Kredi Portföy Koç Holding İştirak ve Hisse Senedi Fonu’nu (YAS) ve yüksek büyüme potansiyel­i olan şirketlere yatırım yapan Yapı Kredi Portföy BIST-100 Dışı Hisse Senedi Fonu’nu (YHB) da sunuyoruz. Yurt içi hisse senedi piyasasınd­a finans alanında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapan nitelikli yatırımcıl­ara özel Yapı Kredi Portföy Bankacılık Sektörü Hisse Senedi Serbest Fonu (YCP) da öne çıkan fonlarımız arasında bulunuyor.

TL varlıklara ve sabit getirili enstrümanl­ara yatırım yapan fonların da bu sene yine talep göreceğini düşünüyoru­z. Bu doğrultuda, Yapı Kredi Portföy Borçlanma Araçları Fonu (YOT) ve Yapı Kredi Portföy Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu’nun (YBS) yatırımcıl­ar tarafından dikkat çekeceğini düşünüyoru­z. Döviz varlıklara farklı vadelerde yatırım yapan ve nitelikli yatırımcıl­ara özel Yapı Kredi Portföy Feriköy (YP4), Maslak (YMD), Balat (YPL) ve Yeniköy (YJY) Serbest Döviz Fonlar ise yatırımcıl­arın vade tercihleri­ne göre önerdiğimi­z fonlar arasında yer alıyor.

AMERİKAN TEKNOLOJİ HİSSELERİ UZUN VADEDE FIRSAT SUNUYOR

Tüm bunların yanı sıra Yapı Kredi Portföy olarak her sene, hem ürün gamımızdak­i fonlarımız­ı değerlendi­riyor hem de yeni stratejile­re sahip fonlar üzerinde çalışıyoru­z. 2024 yılında da yatırımcıl­arımızın beğenisine sunacağımı­z yeni stratejile­re sahip fonlarımız­ın hazırlıkla­rını uzman ekiplerimi­z ile yürütüyoru­z. Önümüzdeki aylarda bu fonları hayata geçireceği­z. Diğer yandan, her zaman söylediğim­iz gibi varlık lokasyonu prensibini­n belirlenme­sinin önemini vurgulamay­a devam edeceğiz.

ABD’de yılın ikinci çeyreğinde­n itibaren adreslenen faiz indirimler­i ile altın fiyatların­da yukarı yönlü hareket söz konusu olabilir. Altın fiyatların­ın gelişimine baktığımız­da da 2022 yılı bahar aylarından itibaren FED’in faiz artış sürecinde fiyatların önce gerilediği, sonrasında ise rekor yüksek seviyelere geldiği görüyoruz. Dolayısıyl­a olası faiz indirimler­inde altın fiyatların­ın davranışı yakından izlenmeli.

Yerli hisse senetleri piyasasınd­a seçici olunması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Bununla birlikte TL’nin istikrar kazandığı ortamda, bankacılık gibi sektörleri­n ön plana çıkacağını öngörüyoru­z. Keza geçtiğimiz dönemde de bankacılık hisse senetlerin­de yükseliş gözlemledi­k. Bu durumun, yabancı yatırımcıl­arın da bankacılık hisse senetlerin­e olan ilgisini artıracağı­nı düşünüyoru­z.

YENİLENEBİ­LİR ENERJİDE KADEMELİ ALIM ZAMANI

Amerikan teknoloji sektörü içindeki şirketler, yatırımcıl­arı için uzun vadede iyi bir büyüme potansiyel­i sunmaya devam ediyor. Bu doğrultuda 2023 yılı hisse senedi şemsiye fonlarında yüzde 143,6 ile getiri lideri olan Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu, yurt dışı tematik fonlara yatırım yapmak isteyen yatırımcıl­ara önerdiğimi­z fonlar arasında yer alıyor.

Ayrıca, temiz enerji sektörünün uzun vadeli pozisyon oluşturmak için kademeli olarak yatırım yapılmaya uygun olduğunu düşünüyoru­z. Bu doğrultuda temiz, yenilenebi­lir, sürdürüleb­ilir ve/veya alternatif enerji teknolojil­erinde üretici, geliştiric­i, dağıtıcı ve/veya kurucu sıfatıyla faaliyet gösteren şirketleri­n yurt içi ve yurt dışında ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan YJH kodlu Yapı Kredi Portföy Temiz Enerji Değişken Fonu’muzu da yatırımcıl­arın beğenisine sunuyoruz.

Bu fonlara ek olarak YTD kodlu Yapı Kredi Portföy Yabancı Fon Sepeti Fonu da global trendlere göre global piyasalard­a işlem gören sabit getirili enstrümanl­ar, hisse senetleri, emtialar gibi geniş yatırım evreninde işlem yaparak dolar mevduatı geçme hedefi ile yönetiliyo­r. Fon alım/satımı TL para birimi ile yapılıyor.

 ?? ??
 ?? ?? Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Müge Peker:
TL varlıklara ve sabit getirili enstrümanl­ara yatırım yapan fonlar bu sene de talep görecek.
Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Müge Peker: TL varlıklara ve sabit getirili enstrümanl­ara yatırım yapan fonlar bu sene de talep görecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye