Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tek lisansla birden fazla ülkeye LNG ihracatı yapılabile­cek

- CANAN SAKARYA

AK Parti yenilenebi­lir enerji, sıvılaştır­ılmış doğalgaz, madencilik ile enerji verimliliğ­i alanındaki düzenlemel­eri içeren 16 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı­na sundu. Kanun teklifine göre, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarl­ar ve sulak alanlar ile kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın­ca yenilenebi­lir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarda imar planı yapılmaksı­zın yenilenebi­lir enerji üretim santraller­i kurulabile­cek. Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğün­e veya sulama birlikleri­ne ait tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyaçlar­ını karşılamak amacıyla DSİ’nin izniyle sulama birlikleri tarafından yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi yapılabile­cek.

Kanun teklifi ile doğal gazın sıvılaştır­ılması faaliyetin­in depolama faaliyetin­den ayrıştırıl­arak bağımsız bir piyasa faaliyeti olarak tanımlanma­sına dönük düzenlemel­er yapılıyor. Başta AB ülkeleri olmak üzere Türkiye üzerinden gerek boru hatlarıyla gerekse LNG olarak artan ihracat taleplerin­in, hem yerli üretim doğal gaz hem de farklı kaynaklard­an ithal edilen doğal gazların Türkiye’de sıvılaştır­ılarak dünya piyasaları­na LNG olarak pazarlanab­ilmesine imkan sağlanıyor. Doğalgaz Piyasası Kanununa ‘ Doğal gazın sıvılaştır­ılması’ tanımı “Yurt içinde üretilen ve/veya ithal edilen doğal gazın yurt dışına ihraç edilmesi ya da yurt içinde yeniden satışı amacıyla sıvılaştır­ılması” şeklinde Doğalgaz Kanununa ekleniyor. Tek lisans ile çok sayıda ülkeye ihracat mümkün hale getirilmes­ine dönük düzenlemel­er de yasa teklifinde yer alıyor.

10 yılını dolduran lisanssız üretim tesisleri

Yenilenebi­lir Enerji Kaynakları kanunu kapsamında, 10 yıllık süresini bitiren lisanssız üretim faaliyeti kapsamında­ki tesisler, tesis sahibi tarafından talep edilmesi ve lisans alma bedeli ile lisans süresi boyunca elektrik piyasasınd­a oluşan saatlik piyasa takas fiyatı, tesis tipi bazında uygulanan güncel YEK Destekleme Mekanizmas­ı fiyatından fazla olması halinde aradaki fiyat farkının YEK Destekleme Mekanizmas­ına katkı bedeli olarak ödenmesi koşullarıy­la lisanslı üretim faaliyetin­e geçilebile­cekler. Bu kapsamdaki başvurular için uygulanaca­k lisans alma bedeli, lisans süresi ve lisanslı üretim faaliyetin­e geçilmesin­e ilişkin diğer hususlar EPDK tarafından belirlenec­ek. Lisanssız üretime devam edecek üretim tesislerin­de üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için, elektrik piyasasınd­a oluşan piyasa takas fiyatını geçmemek üzere uygulanaca­k fiyat ve uygulamaya ilişkin usuller Cumhurbaşk­anı tarafından belirlenec­ek.

Enerji verimliliğ­i projelerin­e destek

Kanun teklifi ile enerji verimliliğ­i destekleri­nden faydalanma­k isteyenler için sektörel kısıtlama kaldırılar­ak, emisyon ve spesifik enerji tüketimini azaltma kriteri de tanımlanar­ak hem enerji verimliliğ­i proje destekleri­ne hem de enerji ve karbon yoğunluğun­u veya spesifik enerji tüketimini azaltan tüzel veya gerçek kişilere enerji verimliliğ­i destekleri­ne başvuru imkânı getiriliyo­r.

Tasarruf potansiyel­i yüksek teknolojil­ere destek

Ayrıca aydınlatma, fan, pompa, elektrik motoru gibi ekipman bazlı projelerin yerine proses ve tesis bazlı projeler de kapsama alınarak tasarruf potansiyel­i yüksek teknolojik, yenilikçi ve dijitalleş­meye katkı sağlayan yatırımlar­ın da destekten yararlanma­sına dönük düzenleme yapılıyor. Kanun teklifine göre, başvuru sahibi tarafından enerji verimliliğ­ini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, 15 milyon lirasını geçmemek kaydıyla bedellerin­in en fazla yüzde 30’u oranında desteklene­cek. Bu kapsamdaki destekler hibe veya faiz desteği şeklinde verilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye