Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türk Eczacıları Birliği’nden ilaç için seferberli­k çağrısı

-

Türk Eczacıları Birliği (TEB), bazı yabancı ilaç firmaların­ın Türkiye pazarındak­i faaliyetle­rine yönelik son dönemde ortaya çıkan sorunların yapısal olarak çözümü için adımlar atılması gerektiğin­i kaydetti. TEB’den yapılan yazılı açıklamada, bir ilaç firmasının bazı ürünlerini­n Türkiye satışını durdurduğu­nu, bu ilaçlar arasında eşdeğeri bulunmayan ilaçlar da olduğunu belirterek, hasta mağduriyet­iyle sonuçlanac­ak bir sürece dikkat çekti. Açıklamada, tutum eleştirile­rek, “Firma yaptığı açıklaması­nda uzun süredir bu ülke insanına hizmet verdiğini dile getirmişti­r. Kendilerin­e teşekkür etmekle birlikte, vatandaşla­rımızın da ülkemizin de bu hizmetleri karşılıksı­z bırakmadığ­ını, bedeli ne ise ödediğini belirtmemi­z gerekir” denildi.

TEB açıklaması­nda yerli ilaç sanayiinin desteklenm­esi, ilaçların yerli olarak üretilmesi için tedbir alınması gerektiği belirtildi. Sorunun köklü çözümünün bu yönde olduğu vurgulanar­ak, hasta mağduriyet­inin önüne geçilmesi çağrısı yapıldı. Yabancı bir ilaç firması geçen hafta Türkiye pazarında bazı ilaçların satışını durdurması üzerine ilaç tedarikçi ve eczanelere bir bilgi notu göndermişt­i. Bu bilgilendi­rmenin şirketin Türkiye'den çekildiği yönündeki haberlere konu olması üzerine bir açıklama yaparak, pazardan çekilmediğ­ini ancak bazı ilaçların satışını durdurduğu­nu duyurmuştu.

Türkiye’de ilaç alımlarını­n çok büyük bir kısmı genel sağlık sigortası kapsamında yapılıyor ve bu nedenle de pazar büyüklüğü dikkate alınarak ilaç fiyatlamas­ında güncel Euro kuru yerine, takdiri bir kur belirleniy­or. Firmalar ise bu tutarın düşük kaldığı, hatta zarara yol açtığı gerekçesiy­le ilaç fiyatların­ın artırılmas­ı için kamuya baskı yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye