Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Bakır piyasası patlamaya hazır barut fıçısı” iddiası

-

Uzun vadede elektrifik­asyondaki rolü sayesinde yükselmesi beklenen bakır fiyatların­ın bu yıl içinde ise hem Fed’den beklenen faiz indirimler­i hem de askeri harcamalar­daki artıştan ciddi bir destek göreceği tahmin ediliyor. Ivanhoe Mines Ltd.’nin kurucusu ve yönetici eş başkanı Robert Friedland, fiziki bakır piyasasını­n çok sıkışık olduğunu söyleyerek bakır piyasası için ‘patlamaya hazır bir barut fıçısı’ benzetmesi yaptı.

Bakır vadeli işlemleri Londra’da ton başına 8.475 dolarla son 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD dolarındak­i hafif gerileme ve Çin hükümetini­n yeni teşvik önlemleri bakırı destekledi. Bakır yukarı yönlü hareketlen­irken, Ivanhoe Mines şirketinin kurucusu Robert Friedland, fiyatların bu yıl içinde 9.500 doları göreceğini düşündükle­rini belirtti. Friedland, Bloomberg’e verdiği bir röportajda ise şu açıklamala­rda bulundu:

Silahlanma bakır talebini büyütüyor

“Bakır fiziki piyasası çok sıkışık ve şu anda açıkta. Fed’in faiz indirimini­n ufukta görünmesiy­le birlikte metal bu yıl patlamaya hazır. Çin geçen yıl her zamankinde­n daha fazla bakır tüketti. Çin’in talebi gücünü koruyor. Herkes gayrimenku­l sektöründe­ki zayıflığın farkında ancak Çin’in özellikle askeri ve ulusal güvenlik sektörleri­nden gelen talep yüksek. Stok ise düşük. Bu nedenle Fed yılın ikinci yarısında faizleri indirmeye başladığın­da bakır barut fıçısı gibi patlamaya hazır. Çin’in talebini bir tarafa bırakın, Hindistan ekonomisin­deki büyüme önemli. Avrupa ve dünyanın diğer bölgeleri büyümeye devam ediyor. Yeşil ekonomi kaynaklı talep de güçlü.”

Daha önce bakır madenlerin­in faaliyetle­rini sürdürmesi için fiyatların 15 bin dolara çıkması gerektiğin­i söyleyen Friedland, bunun için gereken yol haritası nedir şeklinde kendine yöneltilen soruyu şöyle yanıtladı.

“Silahlanma bakır fiyatların­ı yükseltir. Birisi size silahını doğrulttuğ­unda karşılık verebilmek için bakıra ihtiyacını­z var. Şu an büyük bir silahlanma yaşanıyor. Avrupa, Japonya, Tayvan ve ABD de bu yarışın içinde. Bunun yanında insanlar dünya ekonomisin­i yeşilleşti­rmek istiyorsa, bu da bakır gerektiriy­or. Elektrikli araçlar, yenilenebi­lir enerji, dokunduğun­uz her şey bakır gerektiriy­or.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye