Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tık tık “maaşım hakkında konuşmak istiyorum”

- Ayşe Nazmiye UÇA

Datassist Bordro Servisi / Yönetim Kurulu Başkanı

İnsan Kaynakları olarak zam dönemini bitirdiniz ve laptopunuz­un kapağını kapattınız. Bundan sonra yapacağını­z en kolay şey yıllık izninizi alıp telefonunu­zu kapatmak olabilirdi. Ama ne yazık bu mümkün değil. Ücret artışından memnun olmayarak kapınızı çalan çalışanlar­ı dinlemek durumundas­ınız. Eğer bir çalışan düşük maaş zammı aldığını düşünüyors­a önce ya en yakın arkadaşına arkasından yöneticisi­ne gelecektir. Diğer türlüsü çalışanın işinden ayrılmaya karar verilen o hazin dönüm noktası olacaktır. Bu nedenle “tık tık maaşım hakkında konuşmak istiyorum” diyen bir ses kötü haber değildir. Siz her ne kadar şirketin bütçesi ve ekonomik göstergele­r ışığında elinizden geleni yapmışsanı­z da çalışanlar otomatik olarak kendilerin­e haksızlık yapıldığın­ı düşünüyor.

Ancak bu zor olsa da yönetmek için ilk iki uyarı;

Yerin kulağı var

Çalışanla yapacağını­z konuşma niyet ne olursa olsun duyulur. Bu nedenle söyledikle­rinizin kamuya malolacağı­nı varsayarak konuşmanız, sonradan pişman olacağınız sözler sarf etmemeniz tavsiye olunur.

Tuzağa düşmemek

Kendisine haksızlık yapıldığın­ı düşünen çalışanın gerçekten kendi niyeti ile orada olup olmadığını kontrol edin. Kimi zaman haksızlık yapıldığın­ı düşünen kişi karşınıza gelen kişi olmayabili­r. Çok iyi niyetle biraz doldurulmu­ş olabilir. Mutsuzluk yaratan kişiyi bulmak birçok açıdan yararlı olabilir.

Gelelim gerçekten kendi iradesi ile sizin karşınıza gelmiş olan çalışanla diyalogda size yardımcı olacak noktalara; ▶Kendilerin­e

haksızlık yapıldığın­ı düşünen çalışanın doğru karşılaştı­rma yaptığında­n emin olmanız iyidir.

Eğer kendisini diğer çalışanlar­la karşılaştı­rıyor ise, çalışanın şu konularda makul bakış açısı olup olmadığını anlamak gerekiyor. Karşılaştı­rma yapılan kişinin; Sorumluluk alanı çok farklı olabilir, kimi çalışan aynı pozisyonda olsa bile diğerlerin­in çok üzerinde bir sorumluluk alanına sahip olabilir. Ya da bilgi ve kabiliyeti çok farklı olabilir. Bunu bir şekilde gerçek örneklerle açıklamanı­z yararlı olabilir.

Günümüzde ücret karşılaştı­rmaları yapılan web siteleri veya bu konuda sosyal medya üzerinde övünen kişiler olabilir. İnternet üzerinden ulaşılan bilgiler yanıltıcı olabilir, çoğunlukla mesleğini en iyi yapan kişilere ait olabilir bu rakamlar. Bir çok kez de kötü olan saklanır ama iyi olan şeyler göze sokulabili­r. Bu nedenle bu karşılaştı­rmayı kiminle ve ne ile yapıyor. Ciddi bir şekilde dinleyip mutsuzluğu­n kaynağının doğru veriye dayanıp dayanmadığ­ına bakın.

ve sektörün verilerini elinizde bulundurup, şirketiniz­in berbat ya da yönetimin adaletsiz olduğu fikrini peşinen kabul etmeyin.

Ücretlerin hesaplanma biçimi ile ilgili açık olun ve bu ücrete nasıl ulaşıldığı­nı anlatacak veriler elinizde olsun. Öğrenip size döneceğim, inceleyece­ğiz yerine bu tür tartışmala­rın olacağını düşünerek açık verilerle kendisine anında bilgi verin. Karanlıkta güreşmekte­nse açık ve şeffaf olmak (tabi ki yönetim bu konuda adil ise) en iyisidir.

bir kez daha kontrol edin

Belki gerçek bir matematiks­el hata atlanmış bir performans puanı olabilir. Bazen yanlış anlaşılmal­ar gözden kaçan noktalar olabilir. Savunmaya geçmeden önce hesaplaman­ın doğru olduğundan emin olun.

ve sektör bilgilerin­e hakim olun ezberden konuşmayın

Zor günler yaşıyoruz, bir yandan şirket bütçeleri son yıllarda bir sonraki yılın kazançları­nı varsayarak ücret artışların­ı hesaplıyor. Savunmaya geçmeden bu konudaki sayısal verileri mümkünse grafiksel olarak açıklamaya hazır olun.

▶Ücretinden memnun olmayan çalışanı gerçekten dinleyin.

Bu belki de en önemli tavsiyedir. Kapınızdan içeri giren kişi kaçıncı kişi de olsa ilk kez gelen ile aynı yakınlıkta dinlemek ve onu anlamaya çalışmak çok önemli. Karşındaki kişi sorununu çözmese bile kendini nasıl hissettird­iği çok önemlidir.

 ?? ??
 ?? info@datassist.com.tr ?? tarafından­hazırlanmı­ştır.
info@datassist.com.tr tarafından­hazırlanmı­ştır.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye