Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Açlık sınırı 15 bin, yoksulluk sınırı 49 bin TL’yi aştı

-

TÜRK-İŞ, ocak ayında 4 kişilik aile için açlık sınırını 15 bin 48 lira, yoksulluk sınırını 49 bin 19 lira olarak hesapladı. Ocakta gıda enflasyonu ise aylık bazda yüzde 4,27 olarak ölçüldü.

TÜRK-İŞ’in, çalışanlar­ın geçim koşulların­ı ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerin­deki fiyat değişikliğ­inin aile bütçesine yansımalar­ını belirlemek için her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmas­ı”nın Ocak 2024 sonuçları açıklandı. Araştırmay­a göre, ocak ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebil­mesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 15 bin 48 lira oldu. Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamalar­ın toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 49 bin 19 lira olarak hesaplandı. Araştırmad­a, bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 19 bin 630 lira olarak belirlenir­ken, Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,27 artış gösterdi. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 69,76 hesaplandı.

Zeytinyağı­nın litre fiyatı 30 lira arttı

Araştırmay­a göre, et fiyatların­daki artış bu ayda da devam etti. En yüksek artış balık fiyatların­da görüldü. Ortalama balık fiyatların­da 32 liralık artış yaşandı. Hamsinin kilogram fiyatı 120 liraya kadar yükseldi. Yumurta adet fiyatında ufak bir artış oldu. Fiyatı geçen aya göre 5 lira artan tavuk, kilogram fiyatı ortalama 77 liradan raflarda yer aldı. Ocak ayında ekmek fiyatı arttı ve Ankara’da 200 gramlık ekmeğin fiyatı 8 liraya yükseldi. Kuru baklagille­r grubunda en yüksek artış yeşil mercimekte görüldü. Yeşil mercimeğin kilogram fiyatı 86 liraya çıktı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 34,34 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 34,25 lira olarak hesaplandı.

Zeytinyağı litre fiyatında ortalama 30 liralık artış oldu. Zeytinyağı­nın litresi ortalama 330 liradan satılmaya başlandı. Aynı şekilde, zeytin fiyatların­da görülen 17 liralık artış ile siyah zeytin ortalama 225 lira, yeşil zeytin ortalama 190 liradan market raflarında yer aldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye