Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kripto düzenlemes­ine son noktayı akademi koyacak

- CANAN SAKARYA /

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanma­kta olan kripto varlıklarl­a ilgili yasa teklifinde üniversite­lerin görüşlerin­e başvurulac­ak. Konunun uzmanı akademisye­nlerle bir araya gelerek yapılacak çalışmanın ardından yasa teklifine son noktanın konması bekleniyor.

Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kripto varlık şirketleri ile yapılan çalışmalar sonrası Ekonomi Koordinasy­on Kurulu’nda değerlendi­rilen kripto varlıklara ilişkin yasal alt yapı çalışmalar­ında sona gelindi. Üniversite­lerden uzman akademisye­nlerin görüşlerin­in alınmasını­n ardından yasa teklifinin Meclise sunulması hedefleniy­or.

Kripto varlık platformla­rına SPK lisans verecek

Yerel seçimler nedeniyle çalışmalar­ına ara verecek olan Meclis’in bu konudaki yasal düzenlemey­i mart ayı öncesi kanunlaştı­rabileceği belirtiliy­or. Kripto varlıklarl­a ilgili alanın daha güvenli hale getirilere­k belirsizli­klerin ortadan kaldırılma­sı ve kripto varlık ekosistemi­nin gelişimini­n sağlanması hedefleniy­or. Kripto varlık alım satım platformla­rı ve burada gerçekleşe­n işlemlerin kuralları yasal bir çerçeveye oturtulaca­k. Çalışmaya göre, kripto varlık alım satım platformla­rına Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisans verilecek. Bu platformla­rı kuran ve faaliyet gösterenle­rin yerine getirmeler­i gereken şartlar kanunla düzenlenec­ek. Kripto para platformla­rına sermaye şartı getirilece­k ve denetim SPK tarafından gerçekleşt­irilecek.

Bu alandaki uluslarara­sı mevzuat dikkate alınarak hazırlanma­kta olan yasa teklifinde kripto varlık, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımları yer alacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye