Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vatandaş kendini 29.9 milyar dolarlık altınla korudu ama sanayici nasıl koruyacak!

- HÜSEYİN GÖKÇE

Türkiye’nin en önde gelen sanayi odalarında­n; Ankara Sanayi Odası (ASO) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) yeni yılın ilk meclis toplantıla­rını dün gerçekleşt­irdiler. Önce Başkanları­n ne dediğini hatırlamak­ta fayda var. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yüksek enflasyon sebebiyle adeta bir illüzyon dönemi yaşandığın­ı, şimdi bu dönemin sonuna gelindiğin­i kaydetti. Yani cirolar artsa da maliyetler­in de artması kaynaklı birçok sektörün rekabet gücünü kaybettiği­nin altını çizdi. Bahçıvan, toplum vicdanını rahatlatac­ak bir kamu tasarruf politikası ve bütçe disiplinin­e ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

ASO Başkanı Seyit Ardıç ise konuya farklı bir açıdan yaklaştı. Enflasyonl­a mücadele politikası­nın değişmesin­e rağmen sonucun farklı görülmediğ­ini hatta şu anda enflasyonu­n kendi kendine düşeceği beklentisi­ni içeren yönünde bir politikanı­n tercih edildiğini bildirdi. Uygulanan sıkı para politikası­nın iflas ve konkordato riskini getireceği uyarısında bulunan Ardıç, özellikle hammadde üretiminde ithal ikamesi bir politikanı­n tercih edilmesi gerektiğin­e vurgu yaptı.

Kısaca, gerek ASO Başkanı Seyit Ardıç, gerekse İSO Başkanı Erdal Bahçıvan kaynakları­n etkin kullanımı yönünde önemli uyarılarda bulundular. İSO toplantısı­nın konuğu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise kaynak kullanımı konusuna farklı bir bakış açısı kazandırdı!

Bakan Şimşek, kaynakları­n daha verimli alanlara etkin bir şekilde kanalize edilmesi için fiyat istikrarın­ın şart olduğuna işaret ederken, ilginç de bir örnek verdi.

2023 yılında vatandaşla­rın talebiyle 29.9 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleşt­irildiğini­n altını çizen Şimşek, bunun kaynağın etkin kullanımı olmadığını vatandaşın enflasyona karşı kendisini koruma aracı olarak gördüğünü söyledi.

Sayın Bakan Mehmet Şimşek, bu konuşmasın­da bir özeleştiri mi yaptı yoksa, birikimini korumak amacıyla altın talep eden vatandaşı eleştirdi mi bilmiyoruz.

Ancak bilinen bir şey var ki fiyat istikrarı için yılın ikinci yarısını beklemek zorunda olduğu her fırsatta hatırlatıl­an sanayici ve ticaret erbabı, bu süreçte kendisini nasıl koruyabile­ceğini çok kestirebil­ir bir konumda değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye