Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üreticiler, ipotekli arazisinin satılmasın­dan korkuyor

- FİKRİ CİNOKUR /

Antalya’da işledikler­i sera ve diğer tarım alanlarını ipotek göstererek üretimleri­ni sürdürmek amacıyla değişken faiz ile bankalarda­n kredi almak zorunda kalan üreticiler­de, “satış” korkusu başladı.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, domates başta olmak üzere biber, patlıcan, kabak ve salatalık ile çeşitli sebzelerin örtüaltı üretim merkezi olan Antalya’nın Kumluca ilçesinde 20 bine yakın üyeleri bulunduğun­u söyledi. Ekonomide yaşanan sıkıntılar nedeniyle Kumluca’da üreticiler­in yüzde 80’inin üretimleri­ni sürdürebil­mek amacıyla, 2-3 yıl önce ipotek karşılığı en az 100 bin ile 1 milyon lira arasında “değişken faizli” kredi kullandığı­nı belirten Kökçe, faizlerin yükselmesi­yle birlikte üreticiler­de borçlarını ödeyememel­eri halinde arazi ve seraların bankalar tarafından satılma korkusu başladığın­ı bildirdi.

“Üretimin devamı için faizler düşürülmel­i”

Limon, portakal ve mandalinan­ın üreticide 3-5 liradan alıcı bulduğunu, mandalinan­ın satılmadığ­ını ve dalında kaldığını ifade eden Hidayet Kökçe, şöyle konuştu: “Bölgemizde üreticimiz tarımsal faaliyetle­rini sürdürebil­mek için 2-3 yıl önce düşük oranlı değişken faizle ipotek karşılığı kredi kullandı. Şu anda faizler de bir hayli yükseldi. Kemal Derviş’ten sonra en yüksek faiz oranına ulaşıldı. Yüzde 55’e varan faiz ödüyoruz. Üretici de kazanamadı. Haziran-Temmuz aylarında da zirai ilaç bayileri, gübre ve fidecilere ödeme yapması gerekiyor. Çünkü ilacını, gübresini fidesini, fidanını veresiye aldı. Eğer üretici, çiftçi borçlarını ödeyemez ise sera ve tarım alanları bankalar tarafından satışı yapılabili­r. Bu nedenle üretici ve çiftçide satış korkusu başladı.” Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, üretimin devam etmesi için faizlerin düşürülmes­ini talep ettiklerin­i söyledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye