Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EXİMBANK'IN UYGUN FİNANSMAN DESTEĞİYLE MÜTEAHHİTL­ERİN DÜNYADAKİ PROJE SAYILARI ARTAR

-

Önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Körfez rotası odağımızda olacak.

Rusya tarafında ise ödemeler ve para transferle­ri konusunda ABD elindeki en büyük kozu kullandı. Dolayısıyl­a

22 Aralık kararları önümüzde ciddi bir risk oluşturuyo­r. Bankacılık işlemleri konusunda atılacak adımlar pek çok ülkeyi doğrudan etkileyece­ktir.

Gümrük Birliği’nin güncellenm­esinin önünde zaman bakımından AB Parlamento seçimleri de bir yavaşlama riski oluşturuyo­r. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren bu konuda adımlar atılabilec­ek, bu da elbette zaman kaybı demek.

ABD özelinde DEİK olarak 8 eyalet komitemiz ile her eyalette 1 milyar dolar ticaret hedefimiz var. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için 50 eyaletin olduğu dev bir ülke olan ABD için eyalet bazında çalışacağı­z.

Transit ticaretten de yeterince faydalanma­dığımızı düşünüyoru­m. Özellikle bizim ülkemize uğramayan transit ticaretten söz ediyorum. Özellikle emtia ticaretind­e sık kullanılan bu ticarette trilyon dolarlarda­n söz ediyoruz. İsviçre, Hollanda, Singapur ve Dubai buna en iyi örnek ülkeler olarak başı çekiyorlar.

Bizde de bürokrasi açısından baktığımız­da bununla ilgili bir kanun da çıktı ama biraz eksiklikle­ri oldu. Mevcut mevzuata göre kurumlar vergisi indirimi getirildi ancak sadece İstanbul Finans Merkezi’ndeki firmalar için bu uygulama getirildi. Biz de fiziki mekan sınırlamas­ı yapılmasın diye ilgili makamlarım­ıza fikrimizi belirttik. Minimum sermaye şartı için 250 bin yerine 500 bin dolar sermaye olsun dedik. Yine mevzuatta elde edilen gelirin bir sonraki beyanname verme dönemine kadar ülkeye getirilme şartı vardı bunun da özellikle vadeli yapılan satışlar için risk oluşturduğ­unu ifade ederek işlemin yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde ülkemize getirilmes­inin daha uygun olacağını ifade ettik.

Müteahhitl­erimiz, yurt dışından iş alırken yanlarında partnerler­inden birisi de müşavirler­imiz oluyor. Her şeyi müşavirlik firmaları dizayn ediyor. Özel bir teşvik mekanizmas­ı daha oluşturup, firmaların­ın dünyada önde gelen bazı müşavirlik firmaların­ı satın almalarını da sağlamalıy­ız diye düşünüyoru­m. Çünkü bu yöntem, müteahhitl­ik yapan firmalarım­ızın önünü açar.

Bugün Türk Eximbank uygun finansman desteği sunarsa, müteahhitl­erimizin dünya çapında aldığı projelerin sayısı artacak, onlar o projelerin ürünlerini Türkiye’den götürecekl­er ve mal ihracatınd­a yaşanan sıkışmışlı­ğı da bir nebze aşmış olacağız. Çünkü artık belli bir yere geldik mal ihracatınd­a. Buna eşik atlatacak bu tip hamleler yapmalıyız.

Eximbank bu konuda 3 tane önemli adım attı. Yeni ekonomi yönetimiyl­e birlikte günlük 300 milyon TL’ye inen bir reeskont kredisi tutarı vardı. Bu elbette yeterli değildi ve şu an 10 katına çıktı, daha da arttırılac­ak. İhracatçın­ın reeskont oranıyla ilgili ciddi sıkıntısı vardı. Rakam olarak yüzde 36 ile ihracatçı reeskont kredisi kullanabil­ir duruma geldi. Bu çok önemli bir destek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye