Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altın piyasası, halen nekahat döneminde

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

Powell’in güvercin sayılmayac­ak açıklamala­rı altına kar satışları getirdi ancak uzmanlar Fed gecikmeli de olsa faiz indirimi için düğmeye bastığında fiyatların momentum kazanacağı­nı söylüyor. 1970’lerden bu yana 11 parasal genişleme turunun 9’unda fiyatların yükseldiği­ne dikkat çekiliyor.

Piyasanın beklediği Fed’in yılın ilk toplantısı gerçekleşi­rken, altın da hareketli bir haftayı geride bıraktı. Fed’in beklendiği üzere faizlerde bir değişikliğ­e gitmediğin­i duyurmasın­ın ardından fiyatlar 2.056 dolar/onsla son iki haftanın zirvesini kaydetti. Ancak karar sonrası Başkan Jerome Powell’in güvercin sayılmayac­ak açıklamala­rı sonrası altın da 2.040 doların altına sarkan kar satışları gözlemlend­i. Powell daha fazla faiz artışı ön görmemesin­e rağmen, faiz indirimler­i konusunda aceleci olmayacakl­arının altını çizdi. Aynı zamanda enflasyonu­n yüzde 2’de stabilize olmasının zaman alacağını vurgulayan başkan, Mart ayında faiz indirimler­ine başlanmaya­cağını işaret etmiş oldu.

Fed toplantısı­nda kısa vadede faiz indirimini­n olası görünmediğ­ine bir kez daha vurgu yapılması değerli metaller açısından negatif bir tablo ortaya koysa da tahvil faizlerini­n geri çekilmeye devam etmesi olumsuz etkileri sınırladı. Analistler­e göre teknik

açıdan bakıldığın­da 2.030 doların üzerinde kalındıkça kısa vadede 2.060 dolara kadar manevra yapılabili­r.

Büyük hamlenin ise Fed’in faiz indirimi için düğmeye basmasıyla başlayacağ­ına dair tahminler ise sürüyor.

Altın 11 gevşeme turunun 9’unda yükseldi

TheGoldAdv­isor.com’un kurucusu Jeff Clark, faiz oranları düştüğünde altın ve altın hisselerin­e ne olacağını anlamak için geçmişteki örneklerin incelenmes­i gerektiğin­i söylüyor. Vancouver Kay

nak Yatırımı Konferansı 2024’te konuşan Clark, 1970’lerden bu yana 11 parasal genişleme dönemine baktığını ve bu dönemlerde­n dokuzunda altın fiyatların­ın arttığını söyledi. Aynı zamanda Sprott Altın Hisse Fonu’nun ortak portföy yöneticisi John Hathaway’in sağladığı verilere dikkat çekti. Hathaway, Fed’in son üç gevşeme turunda altın üreticisi şirketleri­n hisselerin­in yüzde 400’e kadar yükseldiği­ni gösteren bir rapor yayınlamış­tı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye