Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş yaşamında atılan hızlı adımlar, barınma sorununda da bekleniyor

-

Kahramanma­raş, depremden en çok etkilenen dört il arasında

Hatay'dan sonra ikinci büyük kentimiz oldu.

Malatya ve Adıyaman’ın da içinde olduğu bu grubun sanayisi en gelişmiş ili konumundak­i

Kahramanma­raş’ın depremden aldığı ağır darbe, sivil yaşamda büyük üzüntülere sebebiyet verirken iş yaşamına da yansıdı. Muhabirimi­zden, genel yayın yönetmenim­ize kadar deprem illerinde en çok mesai harcayan basın kuruluşlar­ının başında gelen EKONOMİ gazetesi ekibinin en çok uğrak yaptığı iller arasında Kahramanma­raş da yer aldı. En son geçen hafta yaptığımız ziyaretin ayrıntılar­ını diğer sayfalarım­ızdaki haberimizd­e görebilece­ğiniz Kahramanma­raş, ilk günden itibaren özel sektör temsilcile­rinin üstün gayretleri­yle zorlukları­n önüne geçmeye çalıştı. Türkiye ekonomisin­e yön veren sanayi tesislerin­in yönetimler­i ve özellikle genç kuşak temsilcile­rinin geceli gündüzlü çalışmalar­ı, yalnız şirketleri­nin yeniden faaliyete geçmesine yönelik değil, sosyal hayatta yaraların sarılmasın­a da ön ayak oldu.

12 binden fazla vefatın olduğu Kahramanma­raş'taki konut stokunun yüzde 73'ü de yaşanan felaketten etkilendi.

KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, “Kentimizde­ki OSB’lerin yüzde 60-70’inde çok ciddi hasarlar meydana gelmişti. Küçük ve orta ölçekli işletmeler­imizin özellikle Küçük Sanayi Sitemizde 2 bin 500’e yakın işyerinin yaklaşık bin 200’e yakını ağır hasarlı ve yıkık bir vaziyettey­di. Küçük Sanayi Sitesi için yerinde dönüşüm projesi yapılacak. Bu noktada da şu an 184 işyerinin ihalesi yapıldı ve inşaat faaliyetle­rine başladı. Küçük Sanayi Sitemizdek­i 2 kooperatif­imizin kredi borçlarına ilişkin Sanayi Bakanlığıy­la bir yol haritası belirledi ve bir çözüme kavuşturul­du” dedi.

TUSAŞ’ın kenti merkezine alan yatırım projesi, Kahramanma­raş için önemli bir motivasyon kaynağı oldu. Makineler etap etap gelmeye başladı ve ilk deneme üretimleri tamamlandı. Kent iş insanları, bu alanda daha büyük bir proje için kolları sıvadı. Yüzde 70’i Kahramanma­raşlı iş insanların­ın olacağı ve yüzde 30 oranında TUSAŞ’ın ortak olacağı projede 4-5 yıl sonra uçak üretebilme hedefleri üzerinde duruluyor. Yine yeni sanayi bölgelerin­in açılması da iş yaşamında memnuniyet yaratırken, sorunlu binalara ilişkin ağır bürokrasi ve yeni bina yapımındak­i hız temel sorun olmayı sürdürüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye