Nasil Bir Ekonomi (NBE)

560 bin kişi Hatay’dan göç etti

-

Hatay, en fazla can kaybının yaşandığı kent oldu. AFAD verilerine göre yaklaşık 560 bin kişi deprem sonrası Hatay’dan göç etti. Hatay’da deprem öncesi yaşayan yaklaşık 600 bin Suriyeli’nin durumu hakkında ise sağlıklı bir veri bulunamadı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı verilerine göre, ağır hasarlı ve kullanılam­az hale gelen konut sayısı 254 bin 195 ile en çok Hatay ilinde oldu. En çok ticari alanın hasar aldığı il de yine 55 bin 677 ile Hatay oldu.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın verilerine göre, işletmeler­in deprem öncesi sahip olduğu çalışan sayılarınd­a, yüzde 30 ile yüzde 90 arasında azalma oldu.

Hatay genelinde 13 bin 500 bina yıkıldı. Acil yıkılması gereken 8 bin bina tespit edildi. 67 bin civarında ağır hasarlı bina olduğu açıklandı. Yıkılan binaların içerisinde 48 bin 422 adet işyeri bulunuyord­u. Toplu üretim merkezi olarak küçük sanayi sitesindek­i 3 bin işletmeden 2 bine yakınının orta hasarlı, yıkık ya da yıkılmış olduğu belirlendi. Yıkılmayan işyerleri ise hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti.

İl merkezi Antakya’da fabrika ya da tesis kaybının yaşanmadığ­ı tek yer Antakya OSB olurken, buradaki fabrikalar­da hafif ya da orta hasar tespit edildi. Antakya OSB’deki fabrikalar­ın üretim kapasitele­rinde, büyük oranda istihdam kaybına bağlı olarak yüzde 50-80 azalma görüldü.

İlk etapta 2 bin 509 depremzede esnafa işyeri sağlandı, ardından 4 bin konteynır iş yeri daha tamamlandı. Ekonomi, eğitim sağlık, moloz dökümünü, enkaz kaldırma, trafik, ulaşım, barınma, tarihi dokunun kaybı, güvenlik, elektrik ve su ihtiyacı, toplum psikolojis­i, iş gücü kaybı, demografik yapı gibi çok sayıda sorun hala devam ediyor.

Hatay’da 158 farklı yere kurulan konteynır kentlerde yaklaşık 48 bin aile barınıyor. Bu da yaklaşık 250 bin kişinin konteynırd­a yaşadığı anlamına geliyor.

Yüzde 63’ü sulanabile­n 275 bin 578 hektar tarım arazisinin bulunduğu Hatay’da deprem sonrası tarımsal sulamada ciddi sorun yaşandı. Bölgedeki en büyük su kaynağı konumundak­i Asi nehrindeki hasar nedeniyle ciddi sorunlar ortaya çıktı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye