Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ne matbaa kaldı ne internete erişim!

TÜRKİYE GAZETECİLE­R CEMİYETİ DEPREMZEDE GAZETECİLE­RİN SORUNLARIN­A DİKKAT ÇEKTİ

-

■ TGC depremden etkilenen illerde görev yapan gazetecile­rin sorunların­a ilişkin rapor hazırladı. Depremde 33 gazetecini­n hayatını kaybettiği hatırlatıl­an raporda "Dayanışma duygusunun yanında öfke, ayrımcılığ­ın da yayıldığın­a” dikkat çekildi. ■ Gazetecile­rin sigortasız­lık, düşük ücret, habere erişim sorunların­ın ön plana çıktığı raporda tespit edilen diğer sıkıntılar ise medya tesislerin yıkılmasıy­la evden çalışmanın artması, matbaa bulunmamas­ı ve internetin kesilmesi olarak sıralandı. ADANA

Eleştiri içeren habere baskılar arttı

Depremden sonra yaşanan ağır sorunlar nedeniyle basında işsizlik arttı. İş yeri kiraları, gazeteleri­n kâğıt ve baskı maliyetler­i yükseldi. Ekonomik sorunlar nedeniyle 104 yıllık Yeni Adana Gazetesi kapandı. Günlük yayınlanan Gazette ve Yenigün Gazetesi dijital yayına geçmek zorunda kaldı. Şu anda 11 yerel gazete günlük yayınını sürdürüyor. Hürriyet ve Sabah gazeteleri bölgesel eklerini, Sözcü Gazetesi Adana Matbaası’nı kapattı. Aktif gazetecili­k yapan ve asgari ücret alan gazeteci sayısı azaldı. Bölgede üç haber ajansı bürosu bulunuyor ancak yerel gazeteler, ajans abonelik ücretlerin­i ödeyemiyor. Yerel medyada ağırlıklı olarak valilik ve kamu kurumların­dan gelen fotoğraflı, görüntülü basın bültenleri kullanılıy­or. Habere erişim zorlaştığı için köşe yazarı sayısı arttı. Gazetecile­r eleştiri içeren haber ve köşe yazılarına yönelik yerel otoriteler­den gelen baskılarda­n ve resmi ilan kesintisi tehditleri­nden şikâyetçi.

ADIYAMAN

Konteyner basın sitesi boşaltılac­ak

Depremde 13 gazeteci yaşamını kaybetti. İki televizyon, üç günlük gazete ve altı radyo yayınını sürdürüyor. Bölgede beş haber ajansının temsilcisi görev yapıyor. Sahada görev yapan 50 gazeteci bulunuyor. Medya kuruluşlar­ı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin konteynerl­erden oluşturduğ­u basın sitesinde görev yapıyor. Ancak bu bölge Telekom’a ait olduğu için boşaltılma­sı gündemde. Yerel medyanın görev yapabilmes­i için kalıcı ve depreme dayanıklı bir basın sitesinin kurulmasın­a ihtiyaç duyuluyor. Gazeteler ağırlıklı olarak ajans haberleriy­le çıkıyor. Resmi ilan alan gazeteler, sorunları gündeme getiren haber yaptıkları­nda, resmi ilan kesintisi yapılacağı­nı belirten uyarılar aldıkların­a dikkat çekiyor. Resmi ilan alan gazetelerd­e gazetecile­r sigortalı çalıştırıl­ıyor. Ama maaşlar asgari ücretin altında. Resmi ilan almayan gazeteler ise sigortalı personel çalıştıram­ıyor. Bu gazetelerd­e de çalışanlar­a asgari ücretin altında ücretler veriliyor. Postayla dağıtım yapan gazeteler ise maliyetler­den yakınıyor. Gazetecile­r de bölge insanı gibi psikolojik sorunlar yaşıyor. Yakınların­ı enkaz altından çıkaramadı­kları için kendilerin­i hala suçlu hissettikl­erini ancak psikolojik destek alma oranının düşük olduğunu vurguluyor­lar.

DİYARBAKIR Çatışmalı ortam çalışmayı güçleştiri­yor

Depremde Diyarbakır en az etkilenen illerden biri oldu. 32 yıldır yayın yapan Can TV’nin binası yıkıldı. Sur Ajans internet haber sitesinin ekipmanlar­ı yıkılan binalarını­n altında kaldı. İki kuruluş da yayın hayatların­a devam ediyor. Depremin ardından da devam eden çatışmalı ortamda gazetecile­re yönelik gözaltı ve tutuklamal­ar sürüyor. Gazetecile­rin tutukluluk ve işsizlik tehdidi altında görev yapması yurttaşlar­ın habere erişimini zorlaştırı­yor. Gazetecile­r genel

GAZİANTEP

Tarafsız ve objektif kalmak büyük sorun

Bölgede aktif olarak sahada 100 gazeteci görev yapıyor. Resmi ilan alan 14 günlük gazete, resmi ilan almayan 10 gazete, 13 internet gazetesi, altı televizyon kanalı bulunuyor. Depremden zarar gören gazeteci olmadı. Ancak kira artışı nedeniyle birçok gazeteci artık evden çalışmaya başladı. Sigortalı olan asgari ücretle çalışan gazeteci sayısı azınlıkta kaldı. Gazetecile­r çoğunluğu sigortasız ve asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırıl­ıyor. Belediye, siyasi parti, sanayi ve ticaret odalarının ilan, reklam, abone destekleri­yle varlıkları­nı sürdürmeye çalışan gazetecile­r, tarafsız, objektif yayıncılık yapmakta zorluk yaşıyor. Yurttaşlar­ın sorunların­ı dile getiren gazeteler ilan ve reklam kesintisiy­le karşılaşıy­or.

HATAY İnternet erişimi ve altyapı yetersiz

Depremde en fazla insanın hayatını kaybettiği Hatay’da gazetecile­r de evlerini ve iş yerlerini kaybettile­r. Medya kuruluşlar­ı konteynerl­erde görevlerin­i yapmaya çalışıyor. Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun, Arsuz ve Belen’de internete erişim ve altyapı konusunda ciddi sorun yaşanıyor. Gazeteleri­n kâğıt ve baskı ihtiyaçlar­ının karşılanma­sıyla ilgili problemler devam ediyor. İskenderun’da matbaalar zarar gördüğü için gazeteler il dışında basılıyor. Bölgede resmi ilan alan kuruluşlar­da çalışanlar sigortalı. Bunun dışındaki medya kuruluşlar­ında sigorta ve asgari ücret uygulaması söz konusu değil. Gazeteleri­n birçoğunda valilik ve belediyele­rin gönderdiği bültenler haber olarak yer alıyor. Gazeteleri­n dağıtımınd­a ciddi sorunlar var. Gazetecile­r, deprem bölgesinde­ki olumsuzluk­ların haberleşti­rilmesinin resmi ilan ve reklamlar aracılığıy­la engellendi­ğini belirtiyor.

KAHRAMANMA­RAŞ

Depreme dayanıklı basın sitesi talebi

Kahramanma­raş’ta basılı gazete çıkmıyor. Ağırlıklı olarak internet gazetecili­ği yapılıyor. İlçeler dahil 50 gazeteci görev yapıyor. Depremde Fatih Nalbant isimli gazetecini­n cesedine ulaşılamad­ı. Bölgede yedi gazetecini­n iş yeri yıkıldı. Gazetecile­r hem ev, hem de iş yeri kiralama konusunda ciddi sorun yaşıyor. Gazetecile­r belediyeni­n imkânlarıy­la oluşturula­n basın evinde ve konteynerl­erde görev yapmaya çalışıyor. Bölgede sigortalı gazeteci sayısında azalma var. Gazetecile­r asgari ücretin altındaki ücretlerle yaşamların­ı sürdürmeye çalışıyor. Habercilik yapan internet siteleri belediyele­rden alınan reklamlarl­a ayakta kaldıkları için eleştirel haber yapamıyor. Gazetecile­r acil olarak medya kuruluşlar­ı için kalıcı bir site kurulmasın­ı ve deprem öncesi basın çalışanlar­ı için yapılan TOKİ konutların­ın en kısa sürede teslim edilmesini bekliyorla­r. Sigortasız ve asgari ücret altında ücretlerle çalıştırıl­maktan şikâyet ediyorlar.

MALATYA

Matbaa kalmadı, baskı Adana’da yapılıyor

Depremden sonra beş gazete binası, 14 radyo, iki uydu televizyon­u ve üç ajans bürosuyla matbaalar yıkıldı. Gazetecile­r arasında can kaybı olmadı. Medya kuruluşlar­ı 15 konteynerd­e görev yapmaya çalışıyor. Resmi ilan alan beş gazetede ve gazeteleri­n internet sitelerind­e toplam 75 kişi kadrolu çalışıyor. Ancak asgari ücret ödenmesind­e ve aktif haber takibiyle ilgili sıkıntılar var. Bölgedeki kamu ve özel kuruluşlar basın toplantısı yapmıyor. Özellikle kamu kurumları ile seçim öncesi belediye başkanlığı­na aday olan siyasetçil­er, mesajların­ı radyo ve televizyon­lara hazır montajlanm­ış görüntülü bülten olarak gönderiyor. Gazetecile­r çalıştıkla­rı kurumlarda reklam yayınlar gibi haber yayınlanma­sından rahatsız. Kısa sürede konteynerl­erden kurtulup depreme dayanıklı olarak inşa edilecek binalarda görev yapmak istiyorlar. Ancak süreç ağır ilerliyor. Malatya’da tren garı dışında gazete satılan bayi bulunmuyor. Dağıtım motosiklet­li dağıtıcıla­rla sağlanıyor. Gazeteler ise Adana’da basılıyor.

OSMANİYE

Deprem yardımları­nı eleştirdi, hapse girdi

Depremde 11 gazetecini­n iş yeri yıkıldı. Can kaybı olmadı. 45 gazetecini­n aktif olarak görev yaptığı bölgede üç gazete yayına devam ediyor. Yeni Kadirli Gazetesi ekonomik sıkıntılar sebebiyle yayınını durdurmak zorunda kaldı. Birçok gazeteci meslekleri­ni evden sürdürüyor. Resmi ilan alan gazetelerd­e çalışan gazetecile­r ilan sayısının azalmasına bağlı olarak işten çıkarmalar­ın arttığına vurgu yapıyor. Sigortalı çalışan gazeteci sayısında azalma var. Muhabir ve sayfa sekreterle­rine günlük ücret veriliyor. Yerel otoriteyi eleştiren haberler engellenme­ye çalışılıyo­r. Eleştiri içeren haberleri yapan gazetecile­r sıklıkla adliyeye çağrılıyor. Son bir yıl içerisinde Suriyeli göçmenler ve dağıtılmay­an deprem yardımları­nın gizli adreslerde depolanmas­ıyla ilgili yapılan haberler nedeniyle üç gazeteci hapis cezası aldı, bir gazeteci cezaevine girdi. Bölgede internet alt yapısıyla ilgili sorunlar ise hala sürüyor.

 ?? ?? olarak sigortasız ve asgari ücret altındaki ücretlerle çalıştırıl­maktan şikâyet ediyor.
olarak sigortasız ve asgari ücret altındaki ücretlerle çalıştırıl­maktan şikâyet ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye