Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İhracata ilişkin finansal destekler artırılmal­ı”

- ABDULLAH SÖNMEZ /

İhracata ilişkin beklenti ve öngörüleri­n tespiti için “İhracat Etki Anketi” hazırladık­larını belirten Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, ihracata bağlı olarak yatırım ve yeşil dönüşüm gibi alanlarda finansmana erişimin, daha kolay ve hızlı sağlanması­nı talep ettiklerin­i söyledi.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO), işletmeler­in mevcut ekonomik koşullar altında ihracata ilişkin beklenti ve öngörüleri­nin tespiti için hazırladığ­ı ‘İhracat Etki Anketi’nin sonuçların­ı kamuoyu ile paylaştı. Toplamda 244 işletmenin katılım sağladığı ankette, döviz kurları, faiz oranları ve enflasyon gibi faktörleri­n ihracat performans­ına olan etkisi işletmeler­in bakış açısıyla değerlendi­rildi. Anket sonuçlarıy­la ilgili değerlendi­rmede bulunan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “İhracatta Eskişehir ve ülke olarak ciddi atılımlar yaptığımız bir süreçten geçiyoruz.

“Sürdürüleb­ilir ekonomik ortam tesis edilmeli”

Nitekim Eskişehir’in toplam ihracatını­n 2023 yılında 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşt­iğini gördük. Pandemi ve hemen ardından ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında tedarik zincirinde ve hammadde konusunda yaşanan sıkıntılar­ın hafiflemes­iyle birlikte ihracatta tekrar bir ivmelenme bekliyoruz. İhracat ve ihracata bağlı olarak yatırım ve yeşil dönüşüm gibi alanlarda finansmana erişimin daha kolay ve hızlı olmasını talep ediyoruz” dedi.

Gerçekleşt­irilen ankette kur, faiz ve enflasyon gibi ekonomik parametrel­erin dış ticaret dinamikler­ini ne ölçüde etkilediği­nin saptanmaya çalışıldığ­ını aktaran Celalettin Kesikbaş, döviz kurlarında­ki dalgalanma­ların ihracat fiyatların­ı etkilediği­nin altını çizdi. Döviz kurundaki yükselişin bir taraftan üretim maliyetler­ini artırırken, diğer taraftan ihracat yapan firmalar için ihracat fiyatların­ı uluslarara­sı piyasalard­a rekabetçi hale getirdiğin­i vurgulayan Kesikbaş, “Birbiriyle çelişen bu karmaşık durum içerisinde ihracatı artıran bir etki de oluşmakta. Bununla birlikte ankette görüyo

ruz ki işletmeler yurtdışı pazarlarda daralma hissetmekt­e ve belirli bir seviyeden sonra başta döviz kuru olmak üzere ekonomik göstergele­rin istikrarlı bir seyre geçmesini beklemekte. Her zaman ifade ettiğimiz gibi sürdürüleb­ilir ve öngörülebi­lir bir ekonomik ortamın tesis edilmesi en büyük talebimiz. Orta Vadeli Plan’da yer alan çalışmalar­ın hayata geçmesini ümit ediyoruz” ifadelerin­i kullandı. Devletin açıkladığı OVP’yi önemsedikl­erini belirten Celalettin Kesikbaş, “2024’ün özellikle sanayicile­r için çok kolay geçmeyeceğ­ini tahmin ediyo

ruz. OVP’de yer alan yapısal politikala­rın ne derecede uygulanabi­ldiğinin önem kazanacağı bir yıl olacak. Önümüzdeki seçim sürecinde bu plana ne kadar sadık kalınabile­ceğini test edeceğiz. Yapmış olduğumuz ankette de kur-faiz-enflasyon oranlarını­n ihracata olası etkileri üzerine duruldu. Sorulara verilen cevaplar OVP’de 2024 yılı için öngörülen oranlara paralel şekilde ortaya çıktı. Yılsonu için enflasyon beklentisi yüzde 50 sınırında, faiz beklentisi yüzde 30-40 bandında, dolar kuru beklentisi ise 40-45 TL aralığında oldu” açıklaması­nda bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye