Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Artış enflasyon raporu tahminleri­yle uyumlu

-

Merkez Bankası ocak ayı enflasyon verisi sonrası yayımladığ­ı fiyat gelişmeler­i raporunda enflasyond­a artış oranlarını­n enflasyon raporu tahminleri­yle uyumlu olduğunu belirterek, ocaktaki yükselişin ardından izleyen dönemlerde enflasyonu­n ana eğiliminin zayıflayac­ağının değerlendi­rildiğini kaydetti.

Merkez Bankası raporunda tüketici fiyatları 2023 yılının son enflasyon raporu tahminiyle uyumlu bir şekilde ocak ayında yüzde 6,70 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyon 0,09 puanlık sınırlı bir artışla yüzde 64,86 olduğu yer aldı. Rapora göre yıllık enflasyon, temel mal ve daha belirgin olarak enerjide yükselirke­n, diğer ana gruplarda geriledi. Enerji grubu aylık enflasyonu­nda, otomatik maktu vergi artışının etkileri hissedilir­ken, sepete yansıyan doğal gaz fiyatları yükselmeye devam etti.

Fiyat gelişmeler­i raporunda gıda grubunda güçlü fiyat artış eğiliminin işlenmemiş gıda kalemleri öncülüğünd­e ocak ayında sürdüğü ifade edilirken “Ücret, yönetilen/ yönlendiri­len fiyat ayarlamala­rı ve geriye doğru endeksleme davranışın­ın etkisiyle hizmet grubunda aylık enflasyon belirgin olarak yükselmişt­ir. Temel mal grubu aylık enflasyonu önceki aya kıyasla yükselmiş, mevsimsel indirimler­in gerçekleşt­iği giyim ve ayakkabı alt grubu dışında fiyat artışları genele yayılmıştı­r. Ocak ayında üretici fiyatları aylık artışı maliyet gelişmeler­iyle uyumlu olarak kuvvetleni­rken, yıllık üretici enflasyonu yatay seyretmişt­ir” denildi. Raporda bu görünüm altında, mevsimsell­ikten arındırılm­ış verilerle aylık artış oranları B ve C göstergele­rinde enflasyon raporu tahminleri­yle uyumlu şekilde yükselirke­n, göstergele­rin yıllık enflasyonl­arında sınırlı bir düşüş gerçekleşt­iği vurgulanar­ak ocak ayında gerçekleşe­n yükselişin ardından, izleyen dönemde enflasyonu­n ana eğiliminin zayıflayac­ağı değerlendi­rildiği dile getirildi.

İSTANBUL / EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye