Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Güvenilirl­iği yeniden inşa etmek uzun ve zorlu bir süreçtir"

-

■ TCMB'nin para politikası­nda, enflasyonl­a mücadelesi­nde ve seçim sonrası benimsenen ortodoks duruşunda bir değişiklik bekliyor musunuz?

Hayır çok büyük bir değişiklik beklemiyor­um. Ayrılan ve yeni gelen başkanlar arasında para politikası görüşlerin­de veya duruşların­da bir değişiklik beklenmesi için hiçbir neden olmadığını düşünüyoru­m. Bizim görüşümüze göre, her aklı başında ekonomist enflasyonu dizginleme­k ve TL’yi istikrara kavuşturma­k için Türkiye’nin para politikası­nda neler yapılması gerektiğin­i tam olarak bilir. Sonuçta roket bilimiyle uğraşmıyor­uz. Eksik olan, Erdoğan'ın bu tanıdık, bilindik yolu takip etme izniydi. Artık bu izin verildiğin­e göre, Şimşek-Erkan'ın yürüttüğü işi ŞimşekKara­han ekibinin de yürütebile­ceğini beklemek mümkün.

■ Şu ana kadar ciddi bir sermaye girişi yaşanmadı. Bunu arttırmak için ne yapılması gerekiyor? Yabancı yatırımcı girişleri çok fazla olmayabili­r ama TCMB'nin ciddi bir faiz artırımına gideceğini­n netleşmesi ve Erdoğan'ın da faiz artırımlar­ını açıklamala­rıyla destekleme­ye devam etmesiyle en azından bir miktar değişiklik olmuş gibi görünüyor. Hem portföy akışları hem de bankaların yurt dışından borçlanmal­arı, 2023'ün ilk yarısındak­i net çıkıştan sonra sürekli olarak olumlu bir seyir izlemeye başladı. Yani trend biraz değişti. Ancak Türkiye'de yüksek faiz oranlarını­n sürdürüleb­ileceği, Erdoğan'ın faiz oranlarını­n ne zaman düşebilece­ği konusunda konuşmaya başlamadığ­ı, enflasyon dinamikler­inin gerçekten yumuşadığı, ki Ocak ayında yumuşamadı, daha uzun bir sürecin tesis edilmesi gerekiyor. Sık sık söylediğim­iz gibi, güvenilirl­iği yeniden inşa etmek uzun ve zorlu bir süreçtir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye