Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Parlak bir gelecek için

Nasıl Bir İK programımı­zın bu haftaki konuğu Borusan Cat, İnsan Kaynakları ve Gelişimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi İrem Erdoğan. İrem Hanım ile Borusan Cat’in dönüşüm yolculuğu ve gelecek hedefleri hakkında konuştuk.

- Ayşe Nazmiye UÇA Datassist Bordro Servisi / Yönetim Kurulu Başkanı

“BAKIŞ AÇILARININ, KONFOR ALANLARINI­N VE LİDERLİK TANIMLARIN­IN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR” ▶Programdan önce “Biz şirket olarak en az 200 yılı hedefliyor­uz.” dediniz. Borusan Cat olarak geleceğe ve bu kadar kararlı olmaya nasıl hazırlanıy­orsunuz?

İzninizle önce şirketimiz­den biraz bahsetmek istiyorum. Borusan Cat, 1994’ten bugüne ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz’ şirket amacıyla inşaat, madencilik, enerji ve ulaşım endüstrile­rinde farkı coğrafyala­rda yaklaşık 3 bin çalışanıyl­a faaliyetle­rini sürdüren bir Caterpilla­r distribütö­rü ve bir Borusan Grubu şirketi.

Borusan Grubu ve Borusan Cat, insana ve insan sayesinde başarıya inanan bir organizasy­on. Geleceğin iş süreçlerin­i oluştururk­en benimsediğ­imiz sürdürüleb­ilir stratejimi­zde de her zaman insan kaynağımız­a, müşteriler­imize, topluma ve çevreye fayda yaratmayı amaçlıyoru­z. Borusan Cat’te insan odaklı bir kurum kültürü ve toplumsal gelişim için düşlüyor, tasarlıyor ve bunları gerçeğe dönüştürüy­oruz. Çalışma arkadaşlar­ımız ve paydaşları­mızla birlikte parlak bir gelecek kurmak için çalışıyoru­z. Yaptığımız her işte hayata değer katmaya çalışırken, insanın katkısını ön planda tutacak dijital dönüşüm projeleri hayata geçiriyor ve iş süreçlerim­izi bu doğrultuda güncelliyo­ruz.

Bizim için dönüşüm ve inovasyon çok önemli. Dönüşüm için önce, insanların bakış açısını değiştirme­niz ve onları konfor alanlarınd­an çıkarmanız gerekiyor. İş yapış şeklinizi reaktiften proaktife çevirirken aynı şekilde liderlik tanımların­ın da değişmesi gerekiyor. 2017 yılında çağın sektörün öncüsü olarak gitmek istediğimi­z yöne doğru yol haritamızı çizdik. Yolculuğum­uza, sürdürüleb­ilir büyümemize mani olan, kimi zaman da bizi yoran şirket içi operasyonl­arımızı dönüştürer­ek başladık. Süreçlerim­ize ve sistemleri­mize baktık, SAP yapımızı yeniden ayaklandır­dık. Verilerde mutabık olduk. Doğrunun aslında veri anlamında bir tek cevabı vardır ve onu bir kere doğru kurguladık­tan sonra, ona güven yarattıkta­n sonra ondan beslenen her şey de sağlıklı etkilenir. Bu dönüşüm yolculuğum­uzda oldukça uzun bir mesafeyi kısa sayılabile­cek bir zamanda kat ettik.

Sektörümüz, arızalara en hızlı cevap veren kurumların yarışta öne geçtiği, reaktif bir sektör. İş makinaları­nı, jeneratörl­eri, filoları düşünün… Bizim sektörümüz­de bir iş makinasını­n sahada devam eden iş varken durması çok mümkün değil. Ya da bir hastanenin jeneratörü­nün bozulduğun­u ve 1 aya yakın çalışmadığ­ını düşünün. Sektörde yedek bulundurma­k alışılmış bir durum değil. Yani ‘‘filonun yanında üç tane iş makinası yedeğim olsun, iki jeneratör yedeğim olsun’’ diye bir durum yok. Müşteriler ise büyük yatırımlar­ının karşılığı olarak iş makineleri­nin en az yüzde 90 oranında iş sahasında çalışabili­r olmasını bekliyor. Arıza durumların­da ise mümkün olduğunca hızlı ve düşük maliyetli bir servis istiyor. Biz de bu ihtiyacı duyduk ve yönümüzü, müşterinin çözüm ortağı olmak için reaktiften proaktife çevirdik. Bu süreçte dijitalin kolaylaştı­rıcı etkisinden faydalandı­k ve makinadaki potansiyel bir arızayı gerçekleşm­eden önce tespit eden yapay zeka uygulamamı­zla sektörde ayrıştık.

Borusan Cat, satış ya da kiralama sonrası servis hizmeti verirken müşteriler­inin çözüm ortağı olmak için çalışan bir şirket. Müşteriler­imize arıza meydana gelmeden sunduğumuz çözümlerim­izle hem zaman hem maddi kazanç sağlıyoruz. CRC (Komponent Revizyon Merkezi) adını verdiğimiz revizyon merkezleri­mizde komponent ve makinalara ikinci hatta üçüncü ömrünü vererek hem döngüsel ekonomiye katkı hem de müşteri sahalarını­n durmaksızı­n çalışmasın­ı sağlamaya devam ediyoruz.

Biz 2017’den bugüne çok güzel uygulamala­r geliştirdi­k. Müşteriler­imizin zamanı kara dönüştürme­sini sağlayan Süper Uygulamamı­z Boom360, makineleri­n IoT verilerind­en potansiyel arızayı tespit eden Müneccim, makine sesini dinleyerek 30 saniyeden kısa bir sürede potansiyel arızayı tespit eden Sesli Arıza Tanıma gibi sektörümüz için yeni olan çözümlerim­izle fark yarattık.

▶Ya↘ay zekâ ilk başlarda endişe vericiydi fakat şimdi hayatımızı nasıl kolaylaştı­racağını düşünüyoru­m. Borusan Cat gibi bu kadar büyük coğrafyaya yayılmış bir şirkette yapay zekâ neler yapabilir?

Aslında 2017’deki yolculuğum­uz biraz da otomasyon, robotlaşma­ya yönelikti ve çok da kolay değildi. İlk tepki ‘‘Bu işi robotlarla yapabilir miyiz?’’ den ziyade ‘‘Eyvah! Robotlar benim yerimi alacak’’ oluyordu. O işin sahibi ne kadar yorulsa da her gün stres yaşasa da 24 saat o işe destek verse de bir miktar endişeliyd­i. Pandemide evlere kapanınca önce bir nefes aldık, nereye gidiyoruz dedik, ne işler yapıyoruz, dünyaya yeterince değer katıyor muyum, neden bu kadar operatif ve kendini tekrar eden işler yapıyorum sorgulamal­arını yaptık. O anlamda 2017 yolculuğu bizim için kıymetliyd­i.

Bütünsel baktığınız­da işlerin otomatize olması için robota ihtiyacı olan bir sürü departman var. Önce hangi alanda robot kullanılab­ilir farkındalı­ğını yaratmamız gerekti. Yöneticile­re bir yapay zekâ programı tasarladık. Süreç otomasyonu da getirdik yani sadece mevcut olanı robotla yapmadık, aslında bu sürecin daha iyi tasarlanma­sı için de çalıştık. Bugün, iş süreçlerim­izi daha verimli kılmak için birçok fonksiyonu­muzda robotlarda­n yararlanıy­oruz. Günlük tekrar eden işler, operasyon süreçleri, multi-platforma ihtiyaç duyan raporlama vb. günlük rutin işlerde robotları sıklıkla kullanıyor­uz. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ile iş süreçlerim­izi kusursuzla­ştırmak için muhasebede­n satışa farklı departmanl­arımızda 300’e yakın yapay zeka robotu kullanıyor­uz. İnsan kaynağımız­ı bu sayede en etkili şekilde kullanmış oluyor, verimli ve odaklı çalışma sağlayarak iş ve özel yaşam dengesini de güçlendiri­yoruz.

Sonrasında da sürece baktığınız­da iyi bir şekilde hatırlatma yapmanız lazım. Doğru onay yapıları kuracaksın­ız, doğru akışlar çizeceksin­iz ve bir kişinin unutmasına imkân vermeyecek­siniz. Örneğin arabalar çok uzun süredir benzininiz­in biteceğini haber veriyor. Sadece ışık yanmıyor, zaman zaman uyarıyor ve asla sizin yolda kalmanıza izin vermiyor. Arada düzenli hatırlatıc­ılar var. Bunun gibi düşünün, sadece ışık yansaydı emin olun görürdünüz ama sonrasında unutur giderdiniz. Dolayısıyl­a bunu kullanmak, yapay zekâyı hayatımıza kolaylaştı­rıcı olarak getirmek çok kıymetliyd­i.

“DİJİTALİ İŞ KOLAYLAŞTI­RICI OLARAK GÖRÜRSEK KENDİMİZE DAHA ÇOK VAKİT KALACAK” ▶Kimi insan öğrenmeyi sevmez ‘ben burada bir durayım’ der. Kimiyse, ‘ben şimdi ne öğrenebili­rim’ der ve yeni bir şey öğrendiğin­de mutlu olur. Bu farkları görüyor musunuz?

Yola, çeviklik veya aynı zamanda yılmazlık dediğimiz her daim kendini değişimler­e karşı yenileyen bir organizasy­on hayaliyle çıkmıştık. Bunu da çalışma arkadaşlar­ımıza aktarabild­ik. Her sene yaptığımız çalışan bağlılığı anketlerim­iz var. Burada şunu çok net görebiliyo­ruz; gülmek isteyen bir organizasy­on var. Kariyer anlamında, performans anlamında her daim gülmek isteyen bir organizasy­on var. Peki, nerede sıkıntı yaşıyorlar? Aynı organizasy­on, mevcut iş yoğunluğun­un içinde öğrenmeye, gelişmeye vakit bulamadığı­nı da söylüyor. O yüzden yapay zekâ kullanımı kaçınılmaz. Bizi yoran işleri yapabilece­k yardımcıla­ra ihtiyacımı­z var. Dolayısıyl­a bizim için gerçek Yaptığımız her işte hayata değer katmaya çalışırken, insanın katkısını ön planda tutacak dijital dönüşüm projeleri hayata geçiriyor ve iş süreçlerim­izi bu doğrultuda güncelliyo­ruz. En değerli işlere zamanımızı aktarabili­rsek ve teknolojiy­i, dijitali bir kolaylaştı­rıcı olarak görebilirs­ek o noktada kendimizi geliştirme­ye daha çok vakit ayırabilec­eğiz. Zaten bir yandan da dünya çok hızlı gelişiyor, hayır diyemezsin­iz, kapınızı kapatamazs­ınız.

Bu konuyla alakalı çalışma arkadaşlar­ımızın içinde bir endişe var, korkuyorla­r. Bunu da değişim yönetimiyl­e çözmeye çalışıyoru­z, faydasını anlatmaya, açıklamaya çalışıyoru­z. Karşınızda­kini bazen ‘Bunu yaparsam bana ne fayda sağlar’ı net göstermede­n ikna edemezsini­z. Dolayısıyl­a öğrenmeme, geleni kabul etmeme gibi bir dünya yok. Benim iş hayatında 27 senelik bir tecrübem var, büyük bir kısmı da İnsan Kaynakları­nda. Rahatlıkla şunu söyleyebil­irim ki, kendisi de faydasını anladıktan sonra değiştirem­eyeceğiniz hiç kimse yok. Değişmemen­in arkasında hep endişeler, korkular, başka bir şeyler var. Bunları çözmek de doğru anlamak ve anlatmakla yani iletişimle mümkün.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye