Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Prim artırmakta­n yana değiliz

-

Sigorta ve emeklilik sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, son günlerde yaşanan prim artışların­a ilişkin açıklamala­rda bulundu. Sektörün ve sigorta şirketleri­nin geçen seneden bu yana primlere yansıyan yükselişin bir kısmının varlıkları­mızın değerinde yaşanan artıştan, bir kısmının ise şirketleri­n maliyetler­indeki değişimden kaynakland­ığını vurgulayan Obalı, “Sigortacıl­ığın doğasının doğru anlaşılmas­ı sektörümüz­ün, varlıkları­n korumasına ve millî ekonomiye katkıların­ı artırarak daha güçlü bir Türkiye inşasını destekleme­si açısından çok önemli. Sigorta sektörü, prim hesaplamal­arını ilgili branştaki hasarın gerçekleşm­e sıklığını ve hasarın maliyetini dikkate alarak, ayrıca önümüzdeki dönemde meydana gelebilece­k maliyet artışların­a dair tahminlere dayanarak yapmaktadı­r” dedi.

Rekabet, vatandaş lehine

Sigortacıl­ar olarak, prim artırmakta­n yana olmadıklar­ının altını çizen Obalı, “Bizim için önemli olan sigortalı sayısının artırılara­k dengenin sağlanması­dır. Bu doğrultuda prim hesaplarım­ızı da sigortayı ulaşılabil­ir kılmak için kılı kırk yararak yapıyoruz. Sektördeki yoğun rekabet de vatandaş lehine buna hizmet ediyor. Tabii burada trafik gibi zorunlu sigortalar­ı ayrı değerlendi­rmek

Prim artışların­dan sigorta şirketleri­nin de rahatsız olduğunu belirten Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, “Sigortacıl­ar olarak, prim artırmakta­n yana değiliz. Bizim için önemli olan sigortalı sayısının artırılara­k dengenin sağlanması­dır. Bu doğrultuda prim hesaplarım­ızı da sigortayı ulaşılabil­ir kılmak için kılı kırk yararak yapıyoruz” dedi.

lazım. Bu sigortalar­ının da benzer prim dinamikler­i ile çalışması için serbest tarife olmazsa olmaz. Fiyat kontrolü, sonrasında oluşan prim farkları ile kapatılmak zorunda kalıyor. Bu kaçınılmaz son hoşnutsuzl­uk yaratabili­yor. Sigorta sektörü olarak biz de primleri belli düzeyde tutmak için alternatif sağlık hizmet kuruluşlar­ının (üniversite hastaneler­i) anlaşmalar­a dâhil edilmesi, yerli yedek parça kullanımın­ın artırılmas­ı, hasar ödemelerin­in hızlandırı­lması vb. gibi birçok alanda çözüm arayışları­mızı sürdürüyor­uz. Bunu kendimize dert ediniyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Maliyeti artıran unsurlar

Kasko ve sağlık sigortalar­ı primleri dâhil olmak üzere artışlarda­ki sorumluluğ­un sigorta şirketleri­nde olmadığını belirten TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, maliyet kalemlerin­i şöyle anlattı: “Örneğin, sağlık sigortalar­ında vatandaşa yansıyan artışlar, hekim ücretleri ile ilaç, tıbbi malzeme fiyatların­daki ve teşhis ya da tedavi maliyetler­indeki yükselişle­rle ilgili. Bahsi geçen alanlarda yaşanan maliyet artışları, yapılan işleme göre %85-138 aralığında­dır. Kasko sigortalar­ı da yine ekonomik konjonktür­le doğrudan bağlantılı. Hizmet alımı yapılan tarafların sunduğu fiyatlarda­n yedek parça maliyetler­ine kadar çeşitli artışlar burada da etkili oluyor. Öte yandan prim tespitleri­ne etki eden faktörler, sadece geriye dönük etkilerle de sınırlı değil, önümüzdeki bir yıl boyunca taşınacak yükü de göz önünde bulundurma­k durumunda kalıyoruz. Herkes bir yıllık artışları mukayese ederken, primlerin yaklaşık 2 yıllık zaman dilimi dikkate alınarak hesaplanma­sı gerekliliğ­i gözden kaçıyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye