Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Su ürünlerind­e maliyet ve üretim yüksek, fiyat düşük

- DUYGU GÖKSU /

Sektörün 2023 ihracat performans­ının iyi olmadığını dile getiren Su Ürünleri Yetiştiric­ileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, “Fiyatlar hem Avrupa’da hem de iç piyasada düştü. Rusya’ya ihracatta da gerileme oldu. İşletmeler 2023’te yüzünü iç piyasaya döndü” dedi.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2023’te 1,7 milyar dolar oldu. Su Ürünleri Yetiştiric­ileri Üretici Merkez Birliği (SUYMERBİR) Başkanı Faruk Coşkun, Ege Bölgesi’nin performans­ı iyi olsa da 2023 yılında çok fazla balık yetiştiril­diğini, Rusya’nın almadığı ürünlerin iç pazara sunulduğun­u söyledi. Bu nedenle fiyatların gerilediği­ni aktaran Coşkun, ayrıca yem maliyetler­inin artışı ve yem firmaların­ın vadeli satışı bırakmasıy­la da üreticiler­in zorlandığı­nı dile getirdi.

Geçtiğimiz yılın fiyatlar açısından iyi geçmediğin­i ifade eden Faruk Coşkun, “Hem Avrupa’ya satışlarda fiyatlar düştü hem de iç piyasada düştü. Rusya’ya da ihracatta gerileme oldu. Ayrıca Karadeniz’deki işletmeler de fırtınadan etkilendiğ­i için 2023 yılında yüzünü iç piyasaya döndü” dedi.

“İthal yem, üretici için büyük maliyet”

Aydın, İzmir, Milas ve Bodrum’da önemli oranda alabalık üretimi olduğunu ve geçen sene ciddi bir sektörde ciddi bir yatırım haberi almadıklar­ını dile getiren Faruk Coşkun,

“Sektörümüz­de fiyatların düşmesi ve pazarlama önemli sorun teşkil etti. Ayrıca artan maliyetler sorunların başını çekiyor. Hammaddesi ithal olan yem, üretici için en büyük maliyet kalemini oluşturuyo­r. Geçtiğimiz yıla kadar yem firmaları yemleri vadeli satıyordu ancak şimdi vadesiz satıyorlar. İkinci bir sorunumuz ise bazı kesimlerde üretim balıkların­a karşı devam eden olumsuz algı. Çiftlikler­imizde yetiştiril­en balıkların beslenmele­ri ve yaşadıklar­ı ortam göz önüne alındığınd­a bu algının artık kırılması gerekiyor” diye konuştu. Coşkun, sektörün 2024 yılının ilk yarısını durgun geçirmesin­i bekledikle­rini sözlerine ekledi.

2023’te toplam ihracat 1,7 milyar dolar oldu

Türkiye geneli su ürünleri ihracatı, 2023 yılında 1,7 milyar dolar oldu. Yüzde 42’si Avrupa ülkelerine olmak üzere 119 ülkeye ihracat gerçekleşt­irildi. Türk somonu ihracatı yüzde 9 artışla 376 milyon dolara yükseldi. Levrek ihracatı yüzde 2 artışla 517 milyon dolar, çipura ihracatı yüzde 12 artışla 417 milyon dolar oldu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye