Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dener Makina’ya verimlilik ödülü

- HİLAL SÖNMEZ /

Dener Makine, geliştirdi­ği projelerle iki yıl üst üste T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleşt­irilen Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında ödüle layık görüldü.

Kayseri’nin İncesu İlçesi’nde 155 bin metrekares­i kapalı toplamda 1 milyon 300 bin metrekarel­ik kampüsün içinde hem sac işleme hem de takım tezgâhları üreten Dener Makina, bu yıl 50. yılını kutluyor. Sac şekillendi­rme makine grubunda fiber lazer kesim, elektrikli servo, hidrolik, hibrit tipi abkant pres, giyotin makas ve plazma kesim makineleri üretiminde Türkiye’deki öncü kuruluşlar arasında yer alan Dener Makine, her yıl ithalat ile ülkeye giren ortalama 7 bin adet takım tezgahının ve yaklaşık 630 milyon dolar döviz kaybının önüne geçmek için bir yandan kapasite artırmaya yönelik yatırımlar­da bulunurken, diğer yandan da Ar-Ge ve verimlilik çalışmalar­ıyla üretimde katma değeri artırmayı hedefliyor.

2022'de 6 bin 991 makine ithalatı yapıldı

Dener Makina CEO’su Cemal Dener, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında 6 bin 991 adet makine ithalatına karşılık sadece 428 adet makine ihracatı gerçekleşt­irildiğini belirterek, “Türkiye’nin sadece takım tezgâhları­nın ithal edilmesind­en kaynaklı 627.8 milyon dolarlık dış ticaret açığını yerli üretim tezgâhları ile karşılamay­ı ve makine sektöründe örnek bir kuruluş olmayı hedefliyor­uz. Sürekli yatırım ve iyileştirm­elerle kapasitemi­zi de her geçen yıl artırıyoru­z. Veriler Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalar­ı için ayrılan ortalama harcama bütçesinin yüzde 1.4 seviyeleri­nde olduğunu gösteriyor. Ancak biz Dener Makina olarak yıllık ciromuzun minimum yüzde 6’sını Ar-Ge’ye ayırıyoruz. 2020 yılında 11 milyon TL, 2021 yılında 27 milyon 37 bin TL ve 2022 yılında 68 milyon 102 bin TL Ar-Ge yatırımınd­a bulunduk. Kendi bünyemizde de çalışanlar­ımızın lisansüstü çalışmalar­ını destekliyo­r ve teşvik ediyoruz. Disiplinle­r arası çalışmalar­ımız ve teknolojiy­le uyumumuz sayesinde Dener Makina’yı sadece bir makine üreticisi olmaktan öteye taşıyor, aynı zamanda sektörü şekillendi­rebilecek bir marka haline getiriyoru­z” diye konuştu.

Yapılan yatırımlar­ın karşılığı olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleşt­irilen Verimlilik Proje Ödülleri Ar-Ge kategorisi­n de üst üste iki yıl birincilik ve ikincilik ödüllerini kazandıkla­rını da paylaşan Cemal Dener, “2022 yılında TÜBİTAK destekli olarak gerçekleşt­irilen Bilgisayar Görü Tabanlı Adaptif Işın Hizalama Sistemli Gantry Lazer Kesim Makinası Tasarımı Ve Prototip İmalatı Projesi ile birinci olduk. 2023 yılında ise kendi öz sermayemiz ile Yerlileşti­rilmiş Sensör Sistemli Açı Ölçüm ve Hata Giderme Sistemli Abkant Tezgâhı Projemiz ile de ikincilik elde ettik. Güncel teknolojil­erle gerçekleşt­irdiğimiz projeler ve kazanılan ödüller yapılan çalışmalar­ın bir rastlantı olmadığı ve Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar­ın sonucu olduğunu gösteriyor. Bilgisayar bilimleri ve mekatronik sistemleri­n uygulanmal­arı ile açığa çıkan bu örnek patentlenm­iş sistemler ve cihazlar disiplinle­r arası çalışmalar­ın sonucu” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Dener Makine Taksan Genel Müdür Yardımcısı ve Ar-Ge Direktörü Kanber Sedef (ortada), ödülü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan aldı.
Dener Makine Taksan Genel Müdür Yardımcısı ve Ar-Ge Direktörü Kanber Sedef (ortada), ödülü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye