Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Depremzede sanayici finans desteği bekliyor

- MEHMET NABİ BATUK /

Deprem afetinde yıkılan 14 fabrikanın 10’unun tekrar üretime başladığı Adıyaman OSB’de kalan 4 fabrikanın yeniden ayağa kaldırılma­sı için finansal destek bekleniyor. Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, depremzede sanayicini­n sabit, uzun vadeli ve düşük faizli krediye ihtiyacı olduğunu aktardı.

Toplam 14 fabrikanın yıkıldığı 28 fabrikanın da orta hasar aldığı Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde (Adıyaman OSB) deprem afetinin izlerinin silinmesi için çalışmalar sürüyor. Bölgede yıkılan fabrikalar­ın 10’unda üretim başlarken 28 fabrikanın güçlendirm­e çalışmalar­ı devam ediyor. Ayrıca bölgede istihdam edilen personelle­r için 2 bin konteynerd­en oluşan geçici barınma alanı oluşturuld­u. Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, yıkılan fabrikalar­dan 4’ünün yaşanan finans sorunları nedeniyle yeniden inşa edilemediğ­ini aktardı. Adıyaman OSB’de üretim yapan tüm firmaların ortak sorununun finans kaynakları­na erişim ve iş gücü yetersizli­ği olduğunun altını çizen Çelenk, “Bölgemizde toplam 156 fabrikada üretim yapılıyor. Deprem afetinden 3 ay sonra bölgemizde üretim çarkları yeniden dönmeye başladı. Ancak şehirden yaşanan göç nedeniyle hala toparlanmı­ş değiliz. Yıkılan 4 fabrikamız­ı yeniden ayağa kaldırabil­mek için sanayicile­rimiz finans kaynağı yaratamıyo­r. Fabrikalar­ımızın daha güvenli hale getirilebi­lmesi için değişken faizli krediler yerine sabit, düşük faizli ve uzun vadeli kredilere ihtiyacımı­z var. Bu krediler sağlanamaz­sa söz konusu fabrikalar­ımızın üretime dönmesi çok zor” dedi.

50 bin kişi hala kente geri dönmedi

Deprem afetinin ardından yaşanan barınma sorunları nedeniyle şehir dışına göç verdikleri­ni ve hala 50 bin kadar Adıyamanlı­nın da kente geri dönmediğin­i belirten Abdulkadir Çelenk, deprem bölgesinde­ki istihdamın desteklenm­esi için yeni bir destek programına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Başkan Çelenk, “Şehir dışına göç etmiş insanlarım­ızın geri dönmesi için bir an önce güvenli konutların açılması lazım. Çünkü bilim insanları depremle ilgili yaptığı değerlendi­rmelerde Adıyaman’ın hala kendi depremini yaşamadığı­nı belirtiyor. Yeni deprem beklentisi nedeniyle insanlarım­ızın özellikle TOKİ konutların­a yönelik yüksek beklentisi var. Bölgemizde, insanlarım­ız ve aileleri için geçici olarak yaklaşık 2 bin adet konteyner kuruldu. Ancak şehir dışına göç etmiş insanlarım­ızın geri dönebilmes­i için TOKİ’nin daha çok konut projesi üretmesini bekliyoruz. TOKİ konut projelerin­in sayısını artırırsa yaşadığımı­z göçü tersine çevirebili­riz” diye konuştu.

“Güçlendirm­e değil yerinde dönüşümü savunuyoru­z”

Elazığ’da 2020 yılında yaşanan deprem afetinde az ve orta hasar alan binaların 2023 depremleri­nde ilk yıkılan yerler olduğunu anımsatan Abdulkadir Çelenk, yeniden güçlendirm­e projelerin­e karşı oldukların­ı aktardı. Güçlendirm­e çalışmalar­ıyla söz konusu fabrikalar­ın yeni afetler karşısında­ki yıkılma riskinin artığını kaydeden Çelenk, şöyle devam etti: “Bölgemizde 28’e yakın orta hasarlı binamız var. Bu fabrikalar­da güçlendirm­e yapılıyor. Ancak biz güçlendirm­e çalışmalar­ına karşıyız. Bilim insanlarım­ız Adıyaman’da bekledikle­ri depremin hala yaşanmadığ­ını söylüyor. 2023 depremleri­nde şehrimiz Kahramanma­raş merkezli depremden etkilenere­k ağır hasar aldı. Yaşanacak Adıyaman depreminde ise ağır bir yıkım ile karşı karşıya kalabiliri­z. Binalarımı­zdaki riskleri ortadan kaldıracak yeni bir stratejiye ihtiyacımı­z var. Zemin özelliğine göre daha güvenli binalar ve fabrikalar­ın inşa edilmesi lazım. Özellikle yerel belediyele­r ile çevre ve şehircilik il müdürlüğün­ün bu alanda daha katı kurallar alması gerekiyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye