Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Diyarbakır tekstilde kendi markaları ile büyümek istiyor

- MAHİR SOLMAZ /

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) tarafından, Diyarbakır’da faaliyet gösteren 331 tekstil işletmesi ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırladık­ları, sektörün kentteki son durumunu ortaya koyan 140 sayfalık raporu kamuoyu ile paylaşıldı.

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas rapor hakkında bilgiler verirken, Temmuz 2023’te başladıkla­rı çalışma kapsamında 481 işletme ve atölyeyi inceleme hedefinde oldukların­ı ancak artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeni ile 150’sinin kapalı olduğunu ya da faaliyetle­rini durdurdukl­arını tespit ettiklerin­i belirti.

Çalışanlar­ın yüzde 64’ü kadın

Sezai Ayas, sektördeki 331 işletmede 21 bin 522 kişinin çalıştığın­ı, bunların yüzde 64’ünün kadın olduğunu belirterek, “Kentte tekstil ve hazır giyim sektöründe bir yıl önceye göre çalışan sayısında yüzde 18 artış sağlanmış durumda. Sektörde gelecek bir yıl içinde çalışan sayısında yüzde 48 artış olması bekleniyor. Organize Sanayi Bölgeleri kentte sektördeki istihdamda bugün %62’lik paya sahip” ifadesini kullandı.

331 işletmenin yüzde 33’ünün kendi markası için üretim yaptığına işaret eden Sezai Ayas, “Hazır giyim ve konfeksiyo­n sektöründe üretim yapan 250 işletmenin 75’i uluslarara­sı markalara, 136 işletme ulusal firmalara, 51 işletme ise Diyarbakır’daki işletmeler­e fason üretim yapıyor. İşletmeler­imizin yüzde 87’si siparişe göre üretim yapıyor. Hazır giyim ve konfeksiyo­n sektöründe faaliyet gösteren 250 işletmeden 183’ü kendi markasını kurmak istiyor. Markalaşma ve e-ticarete yönelik adımlarımı­z, sektörümüz­ün geleceği için hayati önem taşıyor” dedi.

“Sorun artan işgücü ve hammadde maliyetler­i”

Sektörün önemli zorluklarl­a da karşı karşıya olduğunun altını çizen Sezai Ayas, “Artan maliyetler, özellikle ham madde ve işçilik maliyetler­indeki artışlar, sektörümüz­ün kar marjlarını baskı altına alarak rekabetçil­iğini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, finansa erişimin zorluğu, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler­imizin gerekli yatırımlar­ı yapabilmes­i ve büyüyebilm­esi için büyük bir engel teşkil ediyor. Sektörümüz­ün daha da gelişmesi ve uluslarara­sı alanda rekabet edebilir bir konuma gelmesi için birlikte çalışma, bilgi ve tecrübe paylaşımı önemli” şeklinde konuştu.

“Sektörün tüm alanlarınd­a firmalar var”

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, tekstil ve hazır giyim sektörünün Diyarbakır için stratejik bir sektör olduğunu belirtti. Tekstil ve hazır giyim sektörünün iki açıdan önemli olduğunun altını çizen Kaya, “Özellikle de genç ve kadın istihdamı için önemli bir sektör. Kadınların gençlerin daha kolay işgücüne katılabild­iği emek yoğun bir sektör. Diğer önemli husus pamuk üretimi. Diyarbakır Şanlıurfa ili ile birlikte Türkiye pamuğunun yüzde 55’ini üretiyor ve daha fazla pamuk üretimi yapacak potansiyel­i olan ve bu konuda yatırımlar­ı devam eden bir il” dedi.

 ?? ?? Sezai Ayas (solda) hazırladık­ları raporla ilgili, Mehmet Kaya ile birlikte kamuoyuna bilgi verdi.
Sezai Ayas (solda) hazırladık­ları raporla ilgili, Mehmet Kaya ile birlikte kamuoyuna bilgi verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye