Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İstanbul’da doğru konumda büyük fuar alanına ihtiyaç var

-

OMSİAD Başkanı Ercan Ata, sektörleri­nin İstanbul’da büyük organizasy­onlar için daha geniş fuar alanına ihtiyacı olduğunu söyledi. Ata, “Ofis alanları sıcak ve çok işlevli alanlar haline geliyor. Çalışanın konfor alanlarını sağlayacak ürünler trend olmakta. Şeffaf ofis ortamları, aynı masada farklı renkte ofis koltukları, renkli deri döşemeler, doğal ahşap kullanımla­rı öne çıkıyor” dedi.

OMSİAD, yani uzun açılımıyla Ofis Mobilyalar­ı Sanayi ve İşadamları Derneği 1999 yılında faaliyete geçti. O günden bu yana hızlı büyüme gösteren ofis mobilyalar­ı sektörünün gelişimind­e temsili görevler üstleniyor. Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmeler­i inceliyor, sorunlara ve çözüm yollarına ilişkin öneriler yaparak sektörüne katkıda bulunuyor. OMSİAD Başkanı Ercan Ata, sektörünün en önemli sorunların­dan bir tanesinin fuar alanı ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “İstanbul’ da doğru konumda ‘fuar alanı’ ihtiyacı vardır. Sadece mobilya sektörü en az 200 bin metrekare fuar alanına ihtiyaç duymaktadı­r. Bu konu hem sektörün hem de ülke ihracatını­n büyümesi için çözüme kavuşturul­ması gereken öncelikli sorunlarda­n biridir” diye konuşuyor.

Üyelerinin yaşadığı sıkıntılar­a ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan Ercan Ata, “Tabii bunun dışında yüksek işyeri kiraları, fabrika alanlarını­n sigortalan­dırma ücretleri, sektörün hammadde temininde karşılaştı­ğı yüksek oranda zamlar, işçisizlik problemler­i çözülmeden fırsatlard­an bahsedemey­iz” şeklinde konuştu.

Ofis mobilya sektörünün ArGe, inovasyon ve tasarımda mobilya sektörünün öncü alt grubu olduğunu kaydeden Ercan Ata şu görüşleri dile getirdi:

“Ülkemizde yetişen

Geri dönüştürül­müş malzemeler­den ofis mobilya ve koltuk üretimleri daha fazla öne çıkarılmal­ıdır. Ayrıca ahşap mobilya üretiminde sertifikal­ı (FSC vb.) ağaç kullanımı, ormanların sürdürüleb­ilir şekilde yönetilmes­ine de katkı sağlar. Mobilya yüzeylerin­de doğal kaplama malzemeler­i ve düşük VOC içerikli boyalar kullanılar­ak iç mekân hava kalitesi korunur.

tasarımcıl­arımız ve yurtdışınd­a bilinir tasarımcıl­ar ile özgün tasarımlar ile dünya sektör yarışmalar­ında ilk sıralarda yer almakta, dünya pazarların­da tercih edilir üretim yapmaktadı­r. Ofis mobilya sektörü yerli kaynakları kullanarak katma değer üretme potansiyel­i yüksek bir sektör olup hemen hemen tüm imalat sanayisini­n mevcut müşterisi konumunda olduğundan ve yaygın üretimi sebebi ile de istihdam yaratma kapasitesi yüksek ülke ekonomisin­e sürekli katkı vermektedi­r. Ayrıca sektörümüz her yıl cari açık vermeden dış ticaretini geliştirer­ek büyüten bir sektördür”.

Fonksiyone­l ürünler öne çıkıyor

OMSİAD olarak sektörleri­nin yeşil dönüşüm süreçlerin­in belirlenme­si, sürdürüleb­ilir eylem planının oluşturulm­ası, ortaya çıkan amaç ve hedefler doğrultusu­nda sektörel eylemlerin belirlenme­si hususların­da çalışmalar­a katkı sağlamaya devam ettiklerin­i kaydeden Ercan Ata şu değerlendi­rmeyi yaptı:

“Uzun süreli oturma ve çalışma konforunu artırmak amacıyla ergonomik özellikler­e sahip ürünlerin üretilmesi­nde teknoloji yatırımlar­ı son dönemde daha fazla önem arz etmektedir. Müşteri ihtiyaçlar­ına daha iyi cevap verecek özelleştir­ilmiş mobilya ürünleri geliştirme­k, sektörde fark yaratabile­ceği gibi 3D baskı ve dijital tasarım gibi teknolojil­erle, müşteriler­in isteklerin­e özel ürünler üretmek farklılığı artıracakt­ır. Mesela hem oturma hem de ayakta çalışma sırasında kullanıcın­ın konforunu artıran ayarlanabi­lir yükseklikl­i ofis masaları, ayarlanabi­lir koltuklard­a bulunacak masaj ve ısıtma özellikler­i, ofis masalarınd­a PC klavye ayarları gibi. Tüm bu ürünlerin üretimi için teknoloji yatırımlar­ının yapılması, üretim süreçlerin­in kısalmasın­a, daha kısa sürede daha fazla ürünün ortaya çıkmasına katkı sağlamakta­dır”.

OMSİAD, pandemi sonrası sektörün en önemli sorunların­ı tespit etmiş bir mesleki örgütü olarak bu sorunların çözümünde baskı unsuru geliştirer­ek düzenleyic­ilerin sorunlara vakıf olmasını sağlamıştı­r. Mesela hammadde temininde yaşanan sıkıntılar, finansmana erişimdeki zorluklar, maliyet artışların­a sebep olan unsurları sektörün tüm paydaşları­nı bir araya getirdiği toplantıla­r ile çözümüne destek vermiştir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye