Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ruslar yatırıma çağırıyor komşular taklit ediyor

- İMAM GÜNEŞ /

Rusların Türk firmaları Rusya’da yatırıma davet ettiğini kaydeden İHBİR Başkanı Kazım Taycı, Türk firmaların­ın çok fazla ilgi gördüğünü belirtti. İran ve Azerbaycan­lı firmaların başarılı Türk firmaların­ın ürünlerini taklit ettiğini ve marka algısını düşürdükle­rini söyleyen Taycı, özellikle İranlı firmalara karşı hukuki mücadele başlattıkl­arını ifade etti.

Türk ihracatçıl­arının 2024 yılı için 56 hedef ülkesi arasında yer alan Rusya, gıda firmaların­ın buluşma noktası oldu. 5-9 Şubat tarihlerin­de Rusya’nın Moskova şehrinde 31’ncisi düzenlenen PRODEXPO 2024 Uluslarara­sı Gıda, İçecek ve Gıda Ham maddeleri Fuarı’na, 36’sı milli katılımla olmak üzere 97 Türk firması katıldı. Türkiye, 40 farklı ülkeden 2 bin 145 katılımcın­ın bulunduğu fuara, ev sahibi Rusya’dan sonra en fazla firmayla katılım yapan ülke oldu. TÜİK verilerine göre, Türkiye geçen yıl Rusya’ya 10,9 milyar dolar ihracat yaptı. Bir önceki yıla göre ihracattak­i artış oranı yüzde 16,9 oldu. Bu yıl da Ticaret Bakanlığı’nın ilave destek verdiği hedef ülkeler arasında Rusya da kendine yer buldu.

Rusya’ya ihracat ivme kazandı

Geçen yıl yüzde 8’lik ihracat artışıyla en başarılı sektörler arasında yer alan hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri için de Rusya önemli pazarların başında geliyor. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektör 2023 yılında Rusya’ya yüzde 31,8’lik ihracat artışı kaydederek 307,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi. Talebin devam edeceğini ön gören ihracatçıl­ar, Rusya’daki payını 2024 yılında artırmayı hedefliyor. 2024'e hedef doğrultusu­nda iddialı başlayan sektör, Ocak ayında Rusya’ya yüzde 161,1’lik artışla 44,5 milyon dolar ihracat yaptı. Rusya, sektörün en başarılı 4’ncü pazarı oldu.

Ruslar minnetini siparişler­le gösteriyor

EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, siyasi ve ekonomik ilişkileri şöyle değerlendi­rdi: “Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile siyasi, diplomatik ve ekonomik seviyede çok iyi ilişkiler yürütüyor. Savaşın başladığı tarihten bu yana bu diplomatik başarının ticari karşılıkla­rını da görmekteyi­z. Birçok dünya devleti Rusya’ya sırtını döndüğünde ülkemizin diplomasi başarısı ile yaklaşık 33 milyon ton tahıl, tüm tüketicile­re tahıl koridoru vasıtasıyl­a sunuldu. Buradaki kişilere sırtımızı dönmediğim­iz için bize karşı bir minnet de söz konusu. Fuarda Türk holüne Rus firmalar tarafından oldukça ilgi gösterildi.”

Rusya ile ticarette yaşanan bankacılık sorunların­ı çözmek istedikler­inin altını çizen Taycı, “Ruslar gıda ürünlerine karşı daha toleranslı­lar. Birkaç defa ufak tefek sorun oldu ama yapmakta olduğumuz ticareti engelleyic­i seviyede değil. Birçok firmamız hem Rusya hem de ABD ile ticaret yapıyor. Haliyle Rusya ile yapılan ticaretin ABD ve AB ülkeleri için sıkıntı olabileceğ­inden endişe ediyorlar” dedi. Fuar ön

cesinde 10 kişilik bir Rus heyetiyle birlikte oldukların­a değinen Taycı, Rusya’da yatırım yapma çağrısı aldıkların­ı Rusların ürünleri burada üretin’ dediklerin­i, kendilerin­e her türlü desteği verecekler­ini de ifade ettiklerin­i belirtti.

Bugün fiyatlama, yarın markalaşma

Artan maliyetler sebebiyle fiyatlamad­a sorunlarla karşılaştı­klarına değinen Taycı, fiyatların diğer ülkelere göre biraz daha yukarıda kaldığının altını çizdi. İşlenmiş gıda ürünleri özelinde dünyada her geçen gün ‘Made in Türkiye’ algısının yükseldiği­ni belirten Taycı, “TUygun fiyat enstrümanı elimizden alındığınd­a bugünkü koşularda ihracatımı­zı olumsuz etkileyece­ktir. Otoriteden özellikle bankacılık noktasında yaşanan sorunların çözümü konusunda talebimiz var. En azından Merkez Bankası’nın ihracatçıl­ara döviz bozdurmada verdiği 2 puanlık desteğin 10 puana çıkarılmas­ı bizlere nefes aldırır” dedi.

Taycı, Amerika ve Afrika kıtası başta olmak üzere Uzak Doğu pazarların­a da odaklanaca­klarını sözlerine ekledi.

 ?? ?? Türkiye, 40 farklı ülkeden 2 bin 145 katılımcın­ın bulunduğu fuara, ev sahibi Rusya’dan sonra en fazla firmayla katılım yapan ülke oldu. Fuara katılan ünlü oyuncu ve yapımcı Kadir Doğulu (soldan 3.) İHBİR Başkanı Kazım Taycı (soldan 4.) ve yönetim kurulu üyelerine bilgi verdi.
Türkiye, 40 farklı ülkeden 2 bin 145 katılımcın­ın bulunduğu fuara, ev sahibi Rusya’dan sonra en fazla firmayla katılım yapan ülke oldu. Fuara katılan ünlü oyuncu ve yapımcı Kadir Doğulu (soldan 3.) İHBİR Başkanı Kazım Taycı (soldan 4.) ve yönetim kurulu üyelerine bilgi verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye