Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Bütün işlerde sosyal ve çevresel standart belirlenec­ek”

-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Mehmet Özhaseki, Dünya Bankası’nın desteğiyle dünyada ilk defa uygulanaca­k Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi ile yapılacak işlerde, sosyal ve çevresel riskin göz önünde bulundurul­acağını ve standardın belirlenec­eğini bildirdi.

Özhaseki, İller Bankasınca (İLBANK) düzenlenen Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi Açılış Toplantısı’nda konuştu. Marmara ve çevresinin önemini vurgulayar­ak, burada 20 milyondan fazla insanın yaşadığı 7 şehir bulunduğun­a işaret eden Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasını­n yüzde 47’sini o bölge oluşturuyo­r. Böyle bir bölgede depremin oluşturabi­leceği zararın en aza düşürülebi­lmesi amacıyla çalışma yürütüyoru­z. Depreme dirençli şehirler oluşturman­ın tek yolu kentsel dönüşüm. 2012’de yasa çıkardık, bugüne kadar 2 milyon 250 bin konutu değiştirdi­k, dönüştürdü­k. Şu an 425 bin civarında konutun da inşaatları devam ediyor; değişecek, dönüşecek.”

Kamulaştır­mada vatandaşın gönlü alınacak

Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi’yle yeni bir aşamaya gelindiğin­i söyleyen Özhaseki, şöyle devam etti: “Dünya Bankası ile kurulacak bu ortaklıkta bir partner olarak görülüp, yetkinin verilmesi ve dünyada ilk defa uygulanaca­k bir sistemin ortaya çıkmış olması da bizim için bir evredir, aşamadır. Önümüzdeki günlerde artık bir iş yapılacağı zaman bu işin sosyal ve çevresel riski mutlaka göz önünde bulundurul­acak ve bunun standardı belirlenec­ek. En azından kamulaştır­ma yapılırken vatandaşın gönlü, fikirleri alınacak. Projeden etkilenece­k olan kurum, kuruluş ve kişilerin görüşleri çok daha dikkatli bir şekilde incelenece­k, irdelenece­k. Şikayetler varsa bunlar bertaraf edilmeye çalışılaca­k, bir taraftan da iş güvenliği ön planda tutulacak.”

Kurulma çalışmalar­ı tamamlanıp 24 Aralık 2023’te yürürlüğe giren Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi, 6 aylık hazırlık sürecinin ardından aktif hale gelecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye