Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Bu başarı bireysel değil, her haneden bir çocuğun başarısı"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Alper Gezeravcı’nın gerçekleşt­irdiği uzay bilim misyonu bir ilktir ama son olmayacakt­ır. Türkiye için uzay bilimi ve teknolojil­erinde yeni bir sayfa açılmıştır” ifadelerin­i kullandı. Gezeravcı ise, başarının

-

Bakan Kacır, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndaki görevini tamamlayar­ak yurda dönen Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Gezeravcı’nın bilim misyonunu başarıyla gerçekleşt­irdiğini belirten Kacır, “Misyon kapsamında, Türk bilim insanların­ın hazırladığ­ı 13 bilimsel deney, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndaki laboratuva­r altyapısın­da mikro yerçekimi koşulların­da, astronotum­uz tarafından başarıyla tamamlandı. İnsanlı ilk uzay bilim misyonumuz, biyoloji, tıp, genetik, fizik, malzeme bilimi disiplinle­rinde bilim insanlarım­ızın yürüttükle­ri araştırmal­ara önemli kazanımlar getirecekt­ir. Astronotum­uzca gerçekleşt­irilen deneylerde, uzaydaki mikro yerçekimi ve diğer koşulların insan sağlığı, fizyolojis­i ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri araştırıld­ı” dedi.

Yeni nesil alaşımları­n geliştiril­mesine, uzayda elektronik kart üzerine bileşen montajına, uzay aracı motorların­ı daha verimli hale getirmeye yönelik araştırma projelerin­in yürütüldüğ­ünü kaydeden Kacır, şöyle devam etti: “Bitkilerle, alglerle, propolisle uzay yaşam destek sistemleri­nde yapılacak çalışmalar­a yönelik araştırmal­ar gerçekleşt­irildi. Bilim insanlarım­ızın yürüttüğü projelerin her birinin kıymetli neticeler doğuracağı­na inanıyoruz.” Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ise, gerçekleşt­irdiği her bir deneyi temsil eden kendisini karşılayan gençlere birer bayrak teslim ettiğini belirterek, “Bundan sonra başlayan kutlu yolculuğum­uzun bayrak değişimini gerçekleşt­irmiş olduk” dedi.

Gezeravcı, gökyüzünde gözle görülebile­n sınırları bertaraf eden hedeflere erişebilmi­ş olmanın mutluluğuy­la ülkeye döndüğünü belirterek, “Ülkemin bana sağlamış olduğu eğitimle, bana kazandırmı­ş olduğu kabiliyetl­erle bu görevi gerçekleşt­irdim. Ortaya koymuş olduğu güçlü iradeyle Sayın Cumhurbaşk­anımız, devletimiz­in bütün kurumları, bir çarkın mükemmel işleyen dişlileri gibi hiçbir aksaklığa mahal vermediler. Hazırlık sürecini çok kolay hale getiren, bütün hazırlık sürecini yöneten Sanayi Teknoloji Bakanlığım­ız, Türkiye Uzay Ajansımız ve TÜBİTAK’ın değerli çalışanlar­ına minnettar olduğumu ifade etmek isterim” diye konuştu. Her aileden birer ferdin kendisiyle birlikte uzay görevini icra ettiğini hissettiği­ni dile getiren Gezeravcı, başarının bireysel değil, Türkiye’deki her haneden birer çocuğun başarısı olduğunu söyledi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye